Grafik: Mia McCaul

Ditte Giese: Kan du huske dengang, folk var begejstrede på sociale medier? Det var sgu fedt

Temperaturen på de sociale medier siger stiv kuling, ond sarkasme og demonstrativ indifference. Måske er det på tide at genfinde internettets uskyld lidt.

At åbne Twitter er efterhånden som en tur ind i et ondt kølerum fuld af foragt og fejlfinder-mani. Facebook er racisternes, kværulanternes og folkedybets hate speech-feed, læs bare et hvilket som helst avis-debatspor, det er ren tilsvining af afsender.

Selv på mellemleder-LinkedIn deler folk nu deres vrede over andre menneskers tilstedeværelse i et digitalt forum, som de i øvrigt selv aktivt tilvælger. Og på Instagram handler det om skønhed og det gode, traditionelle kernefamilieliv, hvor kvinder sidder og skiftevis aer og policer hinanden bag filtre, løgn og købeparate alliancer.

Jeg er faktisk dybt bekymret for den dårlige stemning i vores fælles digitale samtalerum, og hvordan det påvirker os. Helt tilbage fra de glade MySpace-dage har sociale medier ellers handlet om at dele ting, man godt kan lide. Musik, billeder, iagttagelser, sjov og ballade, hygge, tips, opskrifter, viden og anbefalinger. Man delte en god artikel, og skrev ”godt brølet, løvinde” og ”spot on” til hinanden, udtrykte begejstring over andres indhold. Man fulgte de fjerne grandkusiner og pokede de flotte fyre og glædede sig over andres in a relationship-erklæringer og søde fastelavnsbørn.

Klip til 2023 hvor vi ikke længere følger folk, vi kender, beundrer eller respekterer, men nu i stedet hate-følger og hate-deler dem vi haders indhold. En typisk Facebook-kommentar er ”og?” eller ”hvem er hun?”, hvilket er en måde at dele hvad? Sin demonstrative indifference? Foragt? Dovenskab?

Hvorfor overhovedet kommentere, hvorfor ikke bare suse videre? Det er så mærkeligt dette behov for lige at svine i forbifarten. Det er nu helt normalt at have følgere, der vågner hver morgen og lige skal ind og skrive noget ondt på din profil. Som en slags ensidigt toksisk-fjendskab.

En anden gruppe ufede følgere er dem, der deep, deep dykker ned i dine profiler for triumferende at poste et screendump af et tweet fra for seks år siden, hvor du udtrykte noget andet end nu. Haha! Jeg tog dig i en fejl, råber haterne. Som om, at vi som mennesker ikke ændrer os, lærer nyt eller ændrer holdning, som årene går.

Men man forventes at bøje nakken og undskylde for… ingenting, en holdning, en deling, en tilstedeværelse, en anden tilgang til tilværelsen. Alt det skaber så dårligt et klima og humør på de sociale medier.

Men vi kan vende skuden sammen, folkens! Vi kan lade tvivlen komme andre til gode igen. We can cut some SoMe-slack. Vi kan vælge igen at ville dele vores viden og taknemmelighed med hinanden. Vi kan opliste dejlige koncertoplevelser og gode film, herlige badehoteller i Sverige eller bare en umotiveret tak til skolelærerne for deres kamp for at uddanne vores allesammens børn.

Løsningen er her:

Sådan kommer vi sammen videre fra dette negative trummerum og får lidt god stemning tilbage på de sociale medier:

  1. Unfollow mennesker, som du synes er idioter. Det er spild af alles tid.  
  2. Hvis nogen skriver noget ligegyldigt, så behandl det med ligegyldighed. Der er ikke kommenteringspligt i Danmark.  
  3. Hvis noget skriver noget fedt eller deler noget inspirerende, så ros dem. Alle elsker ros, selv Mette Frederiksen, og alle har en helt gratis bundløs spand af ros at dele ud af.  
  4. Del ting du er begejstret for med dine følgere. Giv dem eftertanke og inspiration.
  5. Prøv at lade være med at sammenligne dig med dem, du følger. Det er den direkte vej til hate-following at sidde og glo på andres sildebensparket og perfekte hjemmelavede fastelavnsboller og blive misundelig.
  6. Vær aktiv, ikke kun når du er uenig eller sur, men især når du bakker op om nogens holdning eller deling.
  7. Har du en dårlig dag, eller et dårligt år, så lad være med at gå på sociale medier. Du vil blive mavesur og slå dig på andres (udadtil) rosenrøde liv.
  8. Hvis nogen er stærkt engagerede i noget, som ikke rigtig interesserer dig personligt, det kunne være Irma eller håndbold, så kan du vælge at lade dem have deres samtale i fred i stedet for at begynde at forklare dem, hvor åndsbollede de er, eller hvad de burde gå op i.
  9. Lad være med at mobbe andre mennesker. Bare lad folk, der mener og er noget andet end dig være i fred.
  10. Ingen gider høre på brok om dit aflyste fly, dit forsinkede tog, din lange rejse hjem fra en badeferie eller noget med dit barns Aula. Mindre brok, mere humør, tak!
Find mere om
Footer graphics