Medicinsk cannabis
Foto: Shutterstock

Ditte Giese: Jeg har taget medicinsk cannabis et halvt år. Det skal lovliggøres permanent NU

Sundhedsministeren forventes at indkalde til forhandlinger om medicinsk cannabis, som er i modvind blandt læger og apotekere. Men alt for mange patienter selvmedicinerer via det sorte marked, hvilket er uværdigt.

I øjeblikket handler al sundhedsdebat, med rette, om pandemien og vaccinerne imod COVID-19. Men der er rigtig mange andre alvorlige lidelser i Danmark. Det er værd at minde om, at risikogruppen af svækkede, kronisk syge, lungesyge og andre alvorligt syge sammen med plejehjemsbeboere og sårbare ældre udgør hele 1.494.937 danskere.

Som kronisk brystkræft-patient er jeg en af ovennævnte. Sygdommen sidder i mine knogler, og knoglemetastaser er ekstremt smertefulde. Jeg er derfor også bruger af medicinsk cannabis, som jeg får udskrevet hos en læge og tager et par dråber af tre gange dagligt. Til gengæld tager jeg ikke smertestillende medicin mere.

Efter en måned på morfin og med udsigt til et liv som kronisk smertepatient begyndte jeg nemlig i foråret at lede efter andre muligheder. Og jeg læste en masse om cannabis for at se, om det mon kunne hjælpe mig. Det var der en del andre patienter, der anbefalede, mens mine læger mente, at det kunne det ikke. Cannabis var ikke rigtig medicin, og det virkede ikke, fik jeg at vide. For mig var det dog indlysende, at det måtte være bedre for min krop at tage olie udvundet af grønne planter end at spise stærkt afhængighedsskabende morfin. Jeg har ikke lyst til at være sløv, omtåget eller ikke kunne køre bil længere, og sådan er der helt sikkert mange andre patienter, der også har det og derfor leder efter alternativer.

Siden 2018 har det været muligt at få udskrevet medicinsk cannabis hos lægen. En forsøgsordning kører frem til 2022, men allerede nu rasles der med sablerne i den midtvejsevaluering fra sundheds- og ældreministeriet, der kom for nylig. Den forholdt sig ret kritisk til den foreløbige brug af medicinsk cannabis og konkluderede, at ikke særligt mange patienter bruger ordningen, og at de i øvrigt heller ikke mærker en særlig god effekt. Men kan det nu passe?

Der er indløst i alt 10.071 recepter til 2.550 personer på medicinsk cannabis, samt 14.347 recepter på såkaldt magistrelt fremstillede lægemidler indeholdende cannabis til 3.505 personer. Jeg får udskrevet magistrelt fremstillet CBD-cannabisolie, det vil sige, at den bliver fremstillet på Glostrup Apotek (det eneste apotek i landet, der laver det) til mig med indhold og dosering afmålt til lige præcis mig.

Altså er der 6.055 personer, der har benyttet sig af ordningen i de første to år. Og i Danske Patienters spørgeskema med over 4.500 besvarelser fra februar 2020 angiver 78 procent af brugerne af medicinsk cannabis positive effekter som smertelindring, bedre søvn og afslapning. Men kun 20 procent af patienterne får deres cannabis på recept fra lægen.

Cannabisolie
Sådan kan cannabisolie se ud. Foto: Shutterstock

Der er nemlig et kæmpe illegalt selvmedicinerings-marked, som jeg godt forstår, at mange benytter sig af i stedet. Jeg er selv medlem af flere hemmelige grupper på Facebook, hvor man kan bestille et bud, der kommer med CBD- eller THC-olie til en kontantpris af cirka 700 kroner til cirka tre måneders brug. Mine cannabisdråber fra apoteket koster derimod 2.500 kroner, og jeg kan ikke få medicintilskud til cannabis, fordi jeg ikke er terminal patient. Så rigtig mange mennesker, især alle dem der ikke arbejder fuldtid på grund af deres sygdom, har simpelthen ikke råd til medicinsk cannabis på recept – trods dråbernes palliative potentiale.

Jeg har en enkelt gang købt cannabisolie på det sorte marked, inden jeg fandt en læge, der ville udskrive. Effekten kom hurtigt: Jeg har ikke længere konstant ondt i mit skelet. Jeg sover om natten. Jeg kan styrketræne, cykle, sidde på en kontorstol og skrive klummer, løbe med min hund, alle de ting som jeg kunne før sygdommen, som giver livsglæde.

Medicinsk cannabis er ikke en mirakelkur, mine CBD-dråber kurerer ikke min cancer, og det er der ingen, der har lovet mig. Men de kan blandt andet hjælpe mennesker med kemokvalme, søvnløshed, kroniske smerter, nervesmerter, gigt, epilepsi, sclerose og diverse psykiske lidelser. Men patienterne har ikke råd, og deres egne læger vil ikke udskrive.

Det er tydeligt, at cannabis af mange læger anses for at være eksperimentel, overtro og hullabulla. Cannabis har et dårligt ry, fordi vi forbinder det med joints, pushere og misbrug, men medicinsk cannabis burde ikke blandes sammen med rusmidlet hash. Lægevidenskaben har brugt planter og urter i årtusinder, så hvorfor er læger så bange for lige præcis cannabis? Som patient finder jeg det dybt bekymrende, hvis ordningen bliver lukket igen, før den overhovedet er kommet ordentligt i gang.

Jeg vil derfor gerne bede sundhedsmyndighederne, politikere og læger overveje et par ting angående medicinsk cannabis:

  1. Giv patienterne medicintilskud til magistrelt fremstillet cannabis ligesom til al anden medicin og både THC og CBD. Vi tager det ikke for sjov!
  2. Sørg for at der kommer flere produkter på apotekets hylder, lige nu er der nærmest ingen.
  3. Efteruddan de praktiserende læger, så de ved noget om cannabis.
  4. Indfør et rigtigt medicinpas, så man kan rejse med sin cannabis (lige nu får man en krøllet seddel på dansk på apoteket).
  5. Medicinsk cannabis er en komplementær behandling og skal altså bistå den egentlige behandling. Derfor skal lægerne vide mere om interaktioner mellem lægemidlerne.
  6. Vi skal have mere forskning, viden og afrapportering. Kig på udlandet, Israel, Canada og Holland har viden og ekspertise, vi kan lære af.
  7. Hjælp den hjemlige cannabisindustri med at vokse og blive professionel. 

Man bør også kigge på, hvordan Danmark kan opdyrke en egentlig cannabisøkonomi med kvalitet og faglighed i orden, som ikke bare vil tjene penge (som på det sorte marked), men er på en reel altruistisk mission for at hjælpe syge mennesker i nød.

Gartnerier og landmænd er oplagte som producenter, da de har forstand på planter og dyrkning, som i det store joint venture mellem det fynske gartneri Alfred & Søn (mest kendt for deres tomater) og verdens næststørste producent af medicinsk cannabis, canadiske Aurora, der netop har fået tilladelse til at eksportere.

Danske patienter kan dog ikke købe den fynske cannabis endnu, da Lægemiddelstyrelsen ikke har godkendt Aurora Nordics produkter. Men der er et stort potentiale, og det er en industri, som kun lige er i opstartsfasen og derfor skal have tid til at fremavle en produktion.

Medicinsk cannabis er et stort og komplekst område i rivende udvikling i hele verden, og de danske patienter fortjener kvalitets-cannabis til medicinsk brug. Det er uværdigt, at vi skal købe produkter på det sorte marked uden den tryghed i indhold og dosering, som læger og apotekere er garanter for. Sæt i gang!

Sådan virker medicinsk cannabis

Cannabinoider er den kemiske komponent i cannabis. Komponenterne findes på hampplantens blade og på den blomstrende top. De to mest kendte cannabinoider er: THC og CBD. THC er det psykoaktive og euforiserende stof.

Alle mennesker har et endocannabinoidt system ligesom nervesystemet og fordøjelsessystemet. Det endocannabinoide system er involveret i mange processer i kroppen bl.a. appetitregulering,
smertetærskel, humør og hukommelse. Det endocannabinoide system producerer naturligt nogle signalstoffer (endocannabinoider), der virker som budbringere mellem hjernen og de forskellige dele af
kroppen. Der findes to forskellige receptorer i det endocannabinoide system; CB1 og CB2.

CB1-receptorerne findes overvejende i hjernen, rygmarven og i de perifere neuroner. Det er påvirkning af CB1-receptorerne med THC fra medicinsk cannabis, der igangsætter den euforiserende
effekt, THC kan have. CB2-receptorerne findes overvejende perifert og med en høj tæthed i de immunmodulerende celler. CB2-receptorerne spiller en rolle i reguleringen af immunsystemet og er mål for CBD i medicinsk cannabis. Der er derfor ingen euforisk effekt med CBD.

Kilde: Aurora Nordic

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics