cannabis

‘Sundhedsjunglen’: Cannabisbølgen strømmede over os af ren og skær politisk vilje. Var det en god idé?

‘Sundhedsjunglen’: Cannabisbølgen strømmede over os af ren og skær politisk vilje. Var det en god idé?

Medicinsk cannabis er en populistisk sag. Men er det ok, at læger må udskrive et præparat, som ikke er blevet testet og godkendt?

Sundhed & krop En del af serien:

Sundhedsjunglen

Er mælk sundt? Kan solcreme give hudkræft? Og er det bedre for mine børn at blive smittet med mæslinger på normal vis i stedet for at lade dem vaccinere?

Internettet er blevet en vildtvoksende skov af modsatrettet information, og det er svært at sortere i sandt og falsk – særligt på sundhedsområdet. Flere steder har mavefornemmelser, anekdoter og konspirationsteorier nemlig overtaget pladsen fra dokumenteret viden. Og tilliden til sundhedsautoriteterne er dalende.

Der søges i højere grad råd blandt venner, kendisser og behandlere fra den alternative verden. Nogle råd kan være gode, mens andre er direkte farlige. Men hvordan finder man ud af, hvilke råd man bør følge?

Læge Ida Donkin er din vært på 'Sundhedsjunglen', der handler om misinformation og mistillid i sundhedsvæsenet. Med hjælp fra en række fageksperter undersøger Donkin forskellige myter og trends indenfor sundhed. Og så prøver hun at opklare, hvor den stigende mistillid til sundhedsvæsenet efterlader patienterne. For når du fravælger det etablerede sundhedsvæsen, fravælger du også din retssikkerhed som patient. Og efterlades i en jungle af velmenende, men udokumenterede, behandlingsråd.

‘Sundhedsjunglen’ er produceret i samarbejde med Læger Formidler

Den 1. januar 2018 var en historisk dag i Danmark. Her blev det efter politisk beslutning muligt for læger at udskrive medicinsk cannabis til patienter, som led i en fireårig forsøgsordning, på trods af at cannabis ikke er godkendt som lægemiddel. Forsøgsordningen blev indført for at tilgodese patienter, der stod uden alternativer til behandling af kroniske smerter, og som selv fortalte, at cannabis virkede lindrende.

Men når cannabis ikke er godkendt, betyder det, at det ikke er testet i kliniske forsøg, og der derfor heller ikke foreligger viden om effekt og bivirkninger. Medicinen kommer altså uden indlæggelsesseddel, og den enkelte læge må selv vurdere, hvilken dosis der synes at være bedst for patienten. Det er der ikke mange læger, der føler sig trygge ved, og forsøgsordningen har derfor også vakt modstand blandt lægerne. Til det udtalte vores nuværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V):

“Jeg mener, at lægerne og videnskaben er bagud i forhold til befolkningen og globale trends. Og da jeg tiltrådte som minister, havde jeg for længst mistet tålmodigheden”.

I afsnittet diskuteres også politikernes holdning til området for behandling af stofskifte. Et område der af mange kaldes for ‘den nye cannabis-sag’, eftersom frustrerede patienter og politikere har rejst krav om egenkontrol over en behandling, som de danske læger ikke vil tage behandlingsansvar for. Behandlingen kan give god lindring af mange symptomer her og nu, men er kendt for risiko for hjerteflimmer og brystkræft på sigt

Gæster:
Liselott Blixt:
Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti og formand for sundhedsudvalget.

Mette Abildgaard: Gruppeformand og sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti.

Footer graphics