tamponer
Foto: Shutterstock

Ny lov: Tamponer og bind bliver gratis for alle i Skotland

Som det første land i verden gør Skotland det nu muligt for alle at få gratis tamponer og bind i forbindelse med menstruation.

Det skal ikke koste penge at have menstruation. Ikke hvis det står til de skotske myndigheder, der som de første i verden gør menstruationsprodukter gratis.

Det betyder, at tamponer og hygiejnebind fremover bliver tilgængelige for alle, der har brug det. Det skriver BBC.

Det er det skotske parlamentsmedlem Monica Lennon, der har lagt op til lovforslaget – første gang i 2016 – i et forsøg på at gøre op med såkaldt ‘period poverty’, som kan oversættes til menstruationsfattigdom. Siden 2018 har menstruationsprodukter imidlertid været gratis for studerende.

Et “praktisk og progressivt lovforslag”, kalder Monica Lennon det nye tiltag, der kun er blevet mere aktuelt under den nuværende coronapandemi.

“Menstruationer stopper ikke på grund af en pandemi, og arbejdet med at forbedre adgang til nødvendige tamponer, bind og genanvendelig menstruationsprodukter har aldrig være mere vigtig,” siger hun til BBC.

En menstruationsperiode varer i gennemsnit fem dage, og ifølge skotske tal kan det koste op til 8 pund, svarende til 67 kr., om måneden i produkter. Det er især borgere i lavindkomstgrupperne, der kan have svært ved at finde midlerne til de basale fornødenheder.

Men unge studerende fylder også i gruppen. En undersøgelse foretaget af Yung Scot viser, at hver fjerde studerende har haft besvær med at få adgang til menstruationsprodukter.

I England har 10 procent af unge kvinder oplevet slet ikke at kunne betale for tamponer og bind, og 15 procent har oplevet problemer med det.

Konkret bliver det de lokale myndigheders ansvar at stille de nødvendige produkter tilgængelig for borgerne. Det er op til de enkelte kommuner at stå for de praktiske omstændigheder, der skal sikre, at man kan få fat i menstruationsprodukter “forholdvist nemt,” hedder det sig.

Ifølge den danske organisation Kvinderådet koster det 12.000 kroner for en dansk kvinde at have menstruation i løbet af et helt liv. Derfor har de sammen med Dansk Kvindesamfund plæderet for en afskaffelse af momsen på menstruationsprodukter i Danmark, ligesom man har gjort i Canada, Frankrig og England.

I Danmark har vi nemlig verdens højeste moms på tamponer og bind. Det ændrer sig nok ikke lige foreløbig, sagde socialdemokratiets skatteordfører til Jyllands-Posten for nylig.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics