Tina Horsted

‘Ditte Giese er blevet for syg’: Cannabis er utroligt meget mere end et rusmiddel

Læge Tina Horsted arbejder med smertelindring med cannabis til alvorligt syge. Foto: Rita Kuhlmann

‘Ditte Giese er blevet for syg’: Cannabis er utroligt meget mere end et rusmiddel

Hvad kan cannabis gøre for syge? Og er det en god idé at tage diabetesmedicin mod kræft? I dag debatterer vi såkaldt komplementær behandling, altså de ting som folk, der er alvorligt syge, selv føjer til deres behandling.

Sundhed & krop En del af serien:

Ditte Giese er blevet for syg

Hvad vil det sige at være alvorligt syg? Hvordan lever man et ok godt liv med en konstant tilstedeværelse af uvished om fremtiden? Og kan man gøre noget selv, når diagnosen slår sig ned? Ditte Giese undersøger i denne sæson, hvordan det er pludselig at overgå til at være en af ’de syge’ og have sin faste gang på hospitalet og forsøge at navigere i velmenende ”gode råd”, mirakelkure og jagten på sundhed.

Er det en god idé at tilføje ekstra ting til den kræftbehandling, som man får fra det offentlige? Der er mange, som sælger mirakelkure, healing og kosttilskud til alvorligt syge. Og de syge vil betale og prøve næsten hvad som helst for at blive raske. Men er der noget derude, der virker?

I dagens podcast har Ditte Giese besøg af to forskellige retninger indenfor komplementær behandling, altså ting man kan prøve ved siden af den traditionelle kræftbehandling som stråling, operation, kemo eller anden medicin. Den første er ‘repurposed drugs’/’off label drugs’ og Foreningen Fookid.

John Madsen
John Madsen fra Foreningen for Oplysning Om Komplementær Kræftbehandling i Danmark (Fookid). Foto: Rita Kuhlmann

Der er, ifølge Fookid, omkring 260 forskellige medikamenter, som har anti-cancer-effekt, selvom de er opfundet til noget helt andet. F.eks. Viagra, som i sin tid var til behandling af for højt blodtryk i lungerne og i dag er kendt som potensmiddel, men faktisk også har anti-cancer-egenskaber. Så samtalen handler om genbrugsmedicin i kampen mod kræft.

Senere i udsendelsen kommer læge Tina Horsted, der behandler alvorligt syge med cannabis. Hun er forgangskvinde på området fra sin egen klinik i det indre København og forstår ikke, hvorfor resten af lægestanden er så langsomme til at opdage cannabis’ effekt på smerter, kvalme og måske endda cancer.

“Min motivation er at få patienterne væk fra det irregulerede, illegale marked og hjælpe dem med faglighed og sikkerhed. Jeg har eksempler på terminale kræftpatienter, der har betalt 20.000-30.000 for cannabis på det illegale marked”, fortæller hun.

Dette er femte afsnit i serien (5:6). Producer: Rikke Collin

Find mere om
Footer graphics