falsk vs. ægte gucci

Det skal være slut med fake Gucci: Regeringen vil ulovlig streaming og piratkopiering til livs

Regeringen lancerer nu en ny hjemmeside, som skal gøre det nemmere for forbrugeren at navigere i internettets afkroge af ulovlige film- kopivarer og musiktjenester og dermed lære dig at styre uden om kopivare-fristelser. Samtidig foreslår arbejdsgruppe hårdere straffe for piratkopiering.

Det skal være slut med falske Gucci-tasker, kopi-Rolex, Arne Jacobsen-plagiater og falsk mærkevare-kosmetik. Det skal også være slut med at skrive ’Stream Die Hard 2’ i Googles søgefeltet og ende på en eller anden obskur – og ulovlig – hjemmeside. Det kan være fristende, for det koster jo ingenting.

Men for regeringen er udbredelsen af kopivarer og ulovlig deling af film og musik en højaktuel sag, og de lancerede derfor forleden hjemmesiden www.jegvælgerægte.dk. Fordi hver gang nogen stjæler nogens ideer, så mister samfundet penge og jobs.

Handlen med kopivarer er efterhånden blevet så stor en industri, at den tegner sig for hele 2,5 procent af den samlede verdenshandel – hvilket nærmer sig 3.035 milliarder kr. om året. Den helt overordnede tendens indenfor piratkopiering er, at der er sket en betydelig professionalisering af kopiproducenternes virksomhed, og den er blandt andet præget af organiseret kriminalitet.

Den nye offentlige hjemmeside indeholder derfor tips til, hvordan man som forbruger kan undgå at bruge ulovlige film- og musiktjenester, og hvordan vi kan styre udenom kopivarer. Men måske vigtigst af alt er der information om, hvordan lovgivningen egentlig lyder på området, fordi den er lidt kringlet.

Står det til de 12 myndigheder, der har samarbejdet om at lave hjemmesiden, skal der strammes gevaldigt op på strafferammen for piratkopiering. I en rapport fra arbejdsgruppen, som fokuserer på at styrke indsatsen mod kopiering, skriver de, at strafferammerne for ‘særligt grove tilfælde’ af piratkopiering skal skærpes til 6 års fængsel. Samtidig skal bødestraffen hæves. Der er derfor god grund til at læse op på reglerne.

Hvordan er lovgivningen egentlig på kopi-området?

Kort beskrevet, så er det ikke ulovligt at købe kopier af designervarer, hvis det sker til privat brug. Derimod vil det være ulovligt at videresælge sådanne varer på f.eks. DBA, når du er blevet træt af dem – også selvom det efterfølgende salg ikke sker erhvervsmæssigt. Her kan du altså ende med at få en stor bøde. Samtidig er der mange lande, hvor det er ulovligt, og du kan blive taget i tolden, hvis du eksempelvis køber en falsk Gucci-taske i Thailand.

Det er rent faktisk ikke ulovligt at kopiere film og musik til – helt! – privat brug, men det er ikke tilladt at kopiere til privat brug, såfremt kilden, der kopieres fra, er ulovlig. Det er her, mange kommer i klemme, fordi film der ligger tilgængelige i et fildelingsnetværk uden samtykke fra rettighedshaveren, er ulovlige.

Et lille tip til sidst:

Brug websiden FilmFinder, en tjeneste, som viser dig, hvor du på fuldstændig lovlig vis kan streame det indhold, du leder efter. Ellers findes der overraskende mange film på Filmstriben.dk  – helt gratis og lovligt.

Foto øverst: Pinterest / Real VS fake Gucci.

Find mere om
Footer graphics