Foto: Shutterstock

Den store emoji-guide: Sådan undgår du at blive misforstået

Emojierne er kommet for at blive. Deres betydning og popularitet skifter imidlertid hele tiden. Vi har lavet en lille parlør, så du ikke kommer galt af sted.

Vi kommer ikke udenom dem. De gule emoji-ansigter, der er blevet en direkte forlængelse af vores skriftsprog. Smileys er kun en lille del af det efterhånden enorme emoji-keyboard. Og de tjener så sandeligt til andet end pynt. De er en læseguide, der kan smide både humør og undertoner ind i dine beskeder.  

Her er det jo selvfølgelig bare vigtigt, at man ved, hvilke signaler man sender med sit valg af emojis. Det kan nemlig være farligt farvand at begive sig ud i, når man ledsager sine tekstbeskeder af de populære humørikoner. 

Der kan nemlig både være generationskløfter og kulturelle forskelle, der gør, at man enten selv sender forkerte signaler eller misforstår hinanden. Undersøgelser viser for eksempel, at unge mennesker er ved at gå væk fra at bruge emojis, og at man i Frankrig for eksempel har hjerte-emojien som den mest brugte modsat den glade smiley, som resten af verden nærmest foretrækker. 

“Den allermindste emoji, den med to prikker og en mund, opfattes af rigtig mange unge som passiv aggressiv,” siger Tina Thode Haugaard, der er lektor på Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, som et eksempel. 

Der er altså forskel på, hvilken betydning vi lægger i de forskellige emojis, men faktum er ifølge forskeren, at de efterhånden er en integreret del af vores online, uformelle skriftlige interaktion. Hun forklarer, at vi for bare ti år siden var meget mere restriktive omkring, hvem vi sendte smileyer til, og hvem vi fandt det passende at modtage dem fra. 

I dag er de fleste af os rundhåndede med humørikonerne, der også har sneget sig ind i mails på arbejdspladserne. Og det er ikke så mærkeligt, forklarer forskeren. De kan tilføre mimik, gestik og stemmeføring, og det er vigtigt, når vi kommunikerer med nogen, som vi har en relation til, professionel eller ej. 

“Emojierne kan overtage eller supplere noget af det, som du plejer at gøre med den varme, der er i stemmen, i vores kropssprog eller i vores øjenkontakt og opmærksomhed. Jeg siger ikke, at emojier kan gøre det fuldstændigt ud for det, men de kan sætte noget relationelt eller menneskeligt bag ordene og være substitut for den kropslige kommunikation, som man bruger, når man har en samtale med andre,” siger Tina Thode Haugaard. Hun forklarer, at vi afkoder meget mere med stemmelejet, end vi lige går og tror, og det er derfor, at beskeder helt uden emojis nærmest kan synes kolde. 

Den vigtigste emoji-lære er ifølge forskeren, at der ikke er en entydig opskrift på, hvordan man bruger emojis. Det er et flygtigt felt, og det forandrer sig hele tiden, hvad der er passende. 

“Der vil være eksempler på folk, der sender de vildeste emojier’er til hinanden uden problemer, fordi de har en fælles forståelse af, hvad de betyder. Ligesom det forholder sig i den fysiske verden. Der vil være nogen steder, hvor du kan komme ind og sige: “Hej, hvordan har I det?” Og andre steder igen, hvor du uden problemer kan gå ind og sige: “Hvad så, røvhuller?” Det er det samme med emojis,” siger Tina Thode Haugaard og understreger, at emojier er et supplement, der ikke træder i stedet for tekst i det store perspektiv. 

Nuancer, kontekst og målgruppe. De små detaljers kunst i vores digitale kommunikation med hinanden betyder alt, og som i den virkelige verden, handler brug af emojier også om at veje det digitale rum og udvise sædvanlig ‘fingerspitzgefühl’. Men er der alligevel nogen emojier, vi skal være særligt forsigtige med?

“De seksualiserede emoji’er. Altså, jeg tror, at næsten alle nu ved, at en fersken og en aubergine ikke kan betyde andet end, ja… Særligt madvarer kan man gå galt i byen med. Der er jo nogen, som vi ikke tænker nærmere over, men jeg var for eksempel ikke klar over, at en taco kunne betyde det kvindelige kønsorgan,” fortæller forskeren. 

På redaktionen har vi herunder lavet en mini emoji-parlør, der både forklarer nogle af klassikerne, men også nogle af dem, du skal være OBS på, eller som er store lige netop nu. Her må vi skynde os at tilføje, at der i nogle tilfælde selvfølgelig er tale om en smagssag, og at denne artikel er et udtryk for redaktionens opfattelse. Netop det er faktisk en del af hele pointen. At man hele tiden skal have in mente, at emojis kan blive opfattet forskelligt, alt efter hvem der modtager den.

‘Det’ så fint’-emojien ☺️ 

Ved første øjekast virker den måske meget sød. Men vær klar over, at de fleste opfatter den som et anstrengt smil. En fra redaktionen kalder den ligefrem for passiv-aggressiv i sin fremtoning. Og jeg kan kun give ham ret. Jeg har selv oplevet, hvordan ‘Det’ så fint’-emojien ledsager en spids kommentar. Den foregiver at være glad, men i virkeligheden er den rasende indeni. 

Det klassiske smiley-fjæs 🙂

De yngre generationer bærer formentlig over med dig, hvis du er på deres forældres alder og sender en glad smiley. Du kan jo ikke vide bedre. Men faktisk oplever de yngre generationer den måske mest klassiske smiley af dem alle som værende et skalkeskjul for, at man i virkeligheden er sur. Faktisk vil den for mange ose af psykopat.

Outlook-emojien 😊

Den eneste emoji, der er helt safe og tilforladelig at bruge i mails. Generelt er mails ikke en platform, hvor man skal strø om sig med emojis, men den her kan ikke misforstås. Den bidrager blot til den relationskommunikation, som Tina Thode Hougaard taler om. Med den her glade emoji viser du altså bare, at der er velvilje bag dine ord. 

Den omvendte smiley 🙃

Personligt er jeg ikke fan af den omvendte smiley. For mig signalerer den ironisk distance, og jeg bliver altid i tvivl, om hvad afsenderen rent faktisk mener. Vil du gerne med ud og drikke en øl eller ej??? På redaktionen er den omvendte smiley imidlertid omgærdet af gode vibes. Lige netop på grund af ironien. 

Auberginen 🍆

Der er ét ord, der er værd at kende i denne sammenhæng, og det er fallos. Husk, det for guds skyld, når du oprigtigt talt bare gerne vil invitere på moussaka. En klassiker – ligesom ferskenen nedenfor – men i en forsigtighedskontekst er de altid værd at nævne. 

Ferskenen 🍑

Igen, et enkelt ord: booty. Det er svært at sætte den her ind i en besked uden at være en lidt ‘er der nogen friske piger på linjen’-agtig type.  

Ananassen 🍍

Hvis du sætter en ananas ind i din profiltekst på eksempelvis Tinder, skal du være forberedt på ok friske tilbud. Den tropiske frugt er nemlig lig med ‘swinger’ i dén kontekst.

Un taco, por favor 🌮

Ingen texmex at hente her. I emoji-land er tacoen synonym med det kvindelige kønsorgan. 

Latex-hjertet 🖤

Det sorte hjerte fortæller, at du har en forkærlighed for SM. På samme måde som med ananassen, skal du altså være forberedt på beskeder af en vis kaliber, hvis du afslutter din ‘om mig’-tekst med et sort hjerte.  

De kosmiske emojis 🌞🌝🪐

Stjerneskuddet, de tre små gyldne stjerner lige ved siden af hinanden, månen og solen med et ansigt, og planeterne. Disse emojis er safe og har generelt et godt ry. En fra redaktionen kalder dem tilmed æstetiske. Det er svært at gå galt i byen med dem. Tina Thode bakker denne udmelding op. Natur-emojierne hører i høj grad underkategorien ‘pynt’. 

Ironi kan forekomme ✨

Denne treenighed af stjerner er lidt tricky. For hvis du blot sætter én af dem, så hører den under kategorien æstetiske emojis. Flankerer du derimod et ord med stjerne-emojien, så betyder det, at du er ironisk. For eksempel: ✨Det er så fint.

Det røde hjerte ❤️

Alt er love. Eller er det? Engang kunne man være sikker på, at der var amoriner i luften, hvis man modtog et rødt hjerte i en besked. Der er imidlertid gået inflation i de røde hjerter, og den førnævnte konklusion kan ikke drages så enkelt længere. Faktisk er der mange, der bare bruger hjertet som et punktum. Det samme gælder for de emojis, der sender en møsser. Hjerter i andre farver er relativt neutrale. 

Smelte-fjæset 🫠

Den indikerer, at du synes, at nogen eller noget er wack, eller at noget er mislykket for dig eller ude af kurs. Eller at du synes, noget er idiotisk, åndssvagt, latterligt etc. De opadvendte mundvige maner dog til besindighed og fortæller, at du hverken er selvmordstruet eller på grådens rand. Emojien kan også tolkes som, at man er skamfuld og vitterligt har lyst til at synke ned i jorden.

Z’ernes hjerte 🫰

Som den boomer, jeg tydeligvis er på vej til at blive, troede jeg, at der var tale om den italienske nonverbale indikation for, at noget smager virkelig godt. Spidserne på pegefingeren og tommelfingeren sættes mod hinanden og møder munden i et kys. Eller måske var det bare en, der knipsede? Eller noget med dollars? Niks. Denne emoji er generation Z’s hjerte. Et lillebitte et, hvis man kigger nøje efter, som bliver dannet af fingerspidserne.  

Den sleske 😏

Min mormor bruger sommetider den her emoji. Og ud fra hendes tekst får jeg en fornemmelse af, at det ikke helt er hendes intention, at den skal læses med et lurvet smil. Men det er lige, hvad det er: Et lurvet smil, der udelukkende signalerer, at der er lummerhed i farvandet. Dog oplever mange på redaktionen, at mødre eller kærester har troet, at den betød, at noget var hyggeligt eller sådan lidt ‘øv, whatever’. 

Dør af grin 💀

Ældre generationer vil nok bruge den grinende smiley med tårer i øjenkrogen, hvis de vil signalere, at de synes, at noget er ‘ræddi sjovt’. På redaktionen er lige netop den imidlertid blevet udråbt som en kæmpe boomer-emoji (se nedenunder). Z’erne sætter et dødningehoved ind i deres beskeder, hvis de er ved at, ja, dø af grin. 

Boomer-emoji 😂

Den stensikre vej til at blive stemplet som en, der er bagom dansen. Af yngre generationer vil det bliver anset som værende entydigt kikset, hvis du bruger den her, når du synes, at noget er grinern.  

Mor-emojien 🥰

Den gule smiley, der er broderet med tre røde hjerter, synes mange på redaktionen er irriterende, tangerende til kikset. Man oplever, at det er sådan en, som ens mor bruger i stor stil. Men her må vi lige sætte smagsdommeriet på pause et øjeblik. For det er da dejligt at få sådan en virtuel krammer af sin mamma. 

Cowboyen 🤠

Denne emoji emmer af god energi. Den siger: “Jeg er klar!”, samtidig med at den signalerer en komisk, ironisk distance til whatever dit udsagn er.  

Hosteanfald, eller? 😮‍💨

Vær varsom med det her på overfladen uskyldige lille host. I virkeligheden siger den noget á la: “Damn, du’ hot.” I alle andre kontekster end en samtale om regulær lungebetændelse vil den altså blive set som et forsøg på at flirte. Den er ofte set i kommentarspor til billeder af kvinder fra mandlige afsendere.

Græder af grin 😭

Okay, så stort alle gule grine-emojis er dømt ude af z’erne. Og den store boomer-vinder er altså den glade smiley, med tårer i øjenkrogen. Men der er råd at hente, hvis du vil dø af grin og være virtuelt cool på samme tid. Åbenbart er der en verden til forskel, hvis du bruger græde-emojien med to lodrette vandløb ned ad kinderne. 

LÆS OGSÅ

Footer graphics