Foto: Ritzau Scanpix

Zelenskijs opfordring ved Grammy-uddelingen: ”Fortæl sandheden om krigen”

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij appellerede om international støtte under Grammy-uddelingen i en videotale i Las Vegas. I talen bad han nogle af de største kunstnere i verden om at udfylde stilheden, som krigen i Ukraine har medført, med musik.

Grammy-uddelingen er den mest traditionsrige musikpris-shows, men til nattens uddeling blev der skrevet ny historie. Her fik Ukraines præsident Volodimir Zelenskij nemlig taletid, og han kom med en klar opfordring.

”Tavsheden i ødelagte byer og dræbte mennesker. Fyld stilheden med musik. Fyld den i dag for at fortælle vores historie. Støt os på enhver måde. Fortæl sandheden om krigen i dit sociale netværk og på tv,” sagde han under prisuddelingen.

Efter hans appel optrådte John Legends med sangen ’Free’, som var dedikeret til Ukraine, med den ukrainske sanger Mika Newton, musikeren Siuzanna Iglidan og en kort digtoplæsning af den ukrainske digter Lyubov Yakymchuk, som tidligere har skrevet digte om krigen i Donbas-regionen, der startede i 2014.


Showet skete på dagen, hvor de ukrainske tropper befriede byen Butja og opdagede hundredvis af lig af henrettede borgere. De ukrainske myndigheder har anklaget russerne for krigsforbrydelser og opfordret verdens ledere til at skærpe sanktionerne mod Rusland.


Det er ikke første gang, at Volodimir Zelenskij appellerer om støtte siden Ruslands invasion. Han har talt til den amerikanske kongres, det japanske parlament, og det danske folketing, hvor han har opfordret til militær og økonomisk hjælp til Ukraine.

”Vores musikere bærer panser i stedet for smoking,” sagde han til publikum under Grammy ceremonien. ”De synger for de sårede på hospitaler, selv for dem, der ikke kan høre dem, men musikken vil bryde igennem alligevel”

I 2022 blev Grammy Awards uddelt for 64. gang. Prisoverrækkelsen var oprindeligt planlagt til at blive afholdt d 31. januar, men på grund af spredningen af omikron-varianten blev det udskudt.

Her er vinderne:

Årets album- Jon Batiste- We are

Årets indspilning- Silk Sonic- Leave the Door Open

Bedste pop/duo gruppe- Doja Cat featuring SZA- Kiss Me More

Bedste pop album- Olivia Rodrigo- Sour

Bedste R&B album- Jazmine Sullivan- Heaux Tales

Bedste rap performance- Baby Keem feat. Kendrick Lamar- Familiy Ties

Bedste nye artist- Olivia Rodrigo

Årets sang- Silk Sonic- Leave the Door Open

Bedste country album- Chris Stapleton- Starting Over

Bedste pop solo performance- Olivia Rodrigo- Drivers License

Bedste dance/electronic album- Black Coffee- Subconsciously

Bedste rock performance- Foo Fighters- Making a Fire

Bedste metal performance- Dream Theater- The Alien

Bedste rocksang- Foo Fighters- Waiting on a War

Bedste rock album- Foo Fighters- Medicine at Midnight

Bedste alternative musikalbum- St Vincent- Daddy’s Home

Bedste R&B sang- Silk Sonic- Leave the Door Open

Bedste rap album- Tyler, the Creator- Call Me If You Get Lost

Bedste rap sang- Kanye West feat. Jay Z.- Jail

Bedste country sang- Chris Stapleton- Cold

Find mere om
Footer graphics