Efter svindelsagen om udbytteskat fra 2016 mangler der stadig cirka 12 milliarder i den danske statskasse. Men Skat har også andre ting at tage sig af – for eksempel de danske bogbloggere, som er blevet ramt af en ny beskatning på de bøger, de modtager til anmeldelse.
Siden årsskiftet har et anmeldereksemplar af en bog således fået en ny værdi, som svarer til en helt almindelig bog, der kan købes hos boghandleren. Det vil typisk sige mellem 250 og 350 kroner, og det skal skribenterne beskattes af.
Sådan lyder det fra Skat. Men det er anmelderne ikke tilfredse med.
LÆS OGSÅ:
“Det er en dybt urimelig praksis, Skat har indført, og den vil skære dybt i antallet af de bøger, der skabes opmærksomhed rundt omkring på nettet og sociale medier,” lyder det fra Morten Kidal, der er skribent på det ikke-kommercielle bogsite bogblogger.dk, i et debatindlæg, som Altinget har bragt.
Utilfredsheden handler blandt andet om, at Skat med deres nye regel går ud fra, at de danske boganmeldere kan sælge deres anmeldereksemplarer videre til en normal markedspris.
Sådan ser virkeligheden bare ikke ud, lyder det.
“Der er få varer, om nogen, der falder så hurtigt i pris. Vi, der læser mange bøger og skriver omtaler, kan aldrig nogensinde få markedsprisen for de bøger, som forlag sender,” skriver Morten Kidal.
Risikerer færre anmeldelser
Morten Kidal er ikke alene med kritikken. Også bogblogger.dk’s redaktør Jane Andersen peger på problemet i en kommentar på BogMarkedet.dk.
“Resultatet af SKATs nye udmelding er derfor, at de mange frivillige og ikke-kommercielle anmeldere nu skal beskattes for at sprede læseglæde,” skriver hun.
Jane Andersen forudser, at Skats hårde linje vil betyde færre anmeldelser i fremtiden – især indenfor udgivelser om kunst, kultur og politik.
Derfor kalder hun på en politisk indsats, der kan sikre, at bøger, som modtages til anmeldelse, har en lille eller ingen værdi – sådan som det har været hidtil.
“Alternativet er desværre ellers, at de mange danske frivillige anmeldere, vil formilde langt færre bøger eller udelukkende satse på de sikre og kendte forfattere, som allerede i dag har rig adgang til medierne.”
Det kan i sidste ende blive ugunstigt for litteraturen, der de senere år har oplevet vækst. Lige nu når Bogblogger.dk ud til mere end 8.000 følgere på Instagram, hvilket man ifølge Jane Andersen bør forholde sig til i en tid, hvor folkebibliotekerne har mange andre opgaver end litteraturformidling, og hvor næsten samtlige medier har nedprioriteret litteraturstoffet og desuden sat det bag betalingsmur mange steder.
Skats nye beskatning af bogbloggernes anmeldereksemplarer skriver sig ind i de senere års debat om, hvordan de omkring 300.000 danskere, der arbejder som influencere og bloggere, skal beskattes.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Skattestyrelsen, men de skriver i en mail til Heartbeats, at de netop er i gang med at nærkigge emnet.
Regler for skat
Skats nye linje i forhold til boganmelderne er i og for sig ikke helt ny.
Den følger nemlig den danske skattelovning, som helt enkelt går på, at man som blogger/influencer skal betale skat hver gang, man opnår økonomisk fordel – lige gyldigt om det er i form af et honorar i kroner og øre, naturalier eller andre goder som for eksempel en bog.
Kilde: DR
Du har læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️