Johanne Algren
Foto: Rita Kuhlmann

Johanne Algren står bag HBO’s første danske serie: “Når man snakker, om man nogensinde kommer sig over et tab. Det tror jeg ikke, man gør”

Manuskriptforfatter Johanne Algren bærer sorgen som et ar på kroppen, efter hun mistede sin mor for 30 år siden. Nu er hun aktuel med tv-serien ‘Kamikaze’ om Julie, der skal genfinde lysten til livet efter et stort tab.

”Vi styrter. Elsker dig. Gør som du vil. Far.”

Den SMS tikker ind på 18-årige Julies telefon, kort før begge hendes forældre og bror styrter ned med et fly et sted over det afrikanske kontinent.

Sådan starter HBO’s første danske originalserie ’Kamikaze’, hvor vi møder den fandenivoldske Julie, der på overfladen har alt det, de fleste unge på hendes alder drømmer om: skønhed, penge og masser af følgere på Instagram. Men for Julie er det ikke længere vigtigt, efter hun står alene efterladt i en dyb sorg og er tvunget til at genfinde meningen med tilværelsen.

Heartbeats har mødt manuskriptforfatter Johanne Algren, der har skrevet manuskriptet til ’Kamikaze’ efter den populære norske roman ‘Muleum’ af Erlend Loe. Og ligesom hovedpersonen i serien har Johanne Algren selv skulle genfinde lysten til livet, efter hun i en ung alder mistede sin mor.

Johanne Algren Foto: Rita Kuhlmann

Livet var et skuespil

Da Johanne Algren var 13 år, døde hendes mor, og pludselig var hendes verden forandret for altid. Hun så sig selv udefra være med i et skuespil, hvor alt var uvirkeligt. Selvom andre dengang spurgte ind til, hvordan hun havde det, kunne hun ikke føle noget, fortæller hun:

“Jeg kan tydeligt huske en oplevelse efter min mors død, en dag i spisefrikvarteret gik vi ud for at snolde i kiosken, og de andre spurgte: Er det ikke virkelig mærkeligt, at din mor lige er død? Og jeg svarede: Nej, det er jo bare sådan, det er nu.”

Sorgen tog over, og hun stod tilbage delvis forældreløs i et hus i Hellebæk med en far, der også prøvede at bearbejde tabet over sin kone. Hun stod tilbage med en følelse af, at livet var meningsløst nu.

”Jeg gik rundt i min egen virkelighed og følte, at jeg kunne være hende den vilde og tage den længere og længere ud, for det hele var jo ligegyldigt nu,” siger hun.

En drivkraft midt i sorgen

Tv-serien ’Kamikaze’ er baseret på norske Erlend Loes roman ’Muleum’ fra 2007, hvor hovedpersonen Julie tager med et fly ud i verden og jagter så mange farlige situationer som muligt for at komme af dage, efter hun har mistet sin familie. Det er en lige dele tragisk og underholdende bog, der på flere måder trækker tråde til Johanne Algrens egen sorgproces.

”Bogen talte til mig, fordi jeg havde den bagage med mig, og jeg havde en lyst til at gå ind i fortællingen om hende her Julie, der har en energi, som på en måde har en mærkelig kobling til det at opleve en stor sorg,” siger hun og fortsætter:

”Det er jo noget med, om man vender sorgen indad, eller om man vender den udad. Julie er en, der vender det udad. Hun går ud i verden, og det bliver hendes brændsel til at stikke af, og det kunne jeg genkende fra min egen måde at bearbejde sorgen på.”

Johanne Algren Foto: Rita Kuhlmann

Johanne Algren

Autodidakt forfatter og manuskriptforfatter, født i 1978 og opvokset på en gård i nærheden af Helsingør som efternøler i en børneflok på seks.

Har været manuskriptforfatter, producer og vært på flere DR-programmer, bl.a. ‘Det Elektriske Barometer’, ‘Johanne i Troldeskoven’ og ‘Tværs’.

I 2008 udkom hendes debutroman ‘Louis Liv’, og hun fik sin spillefilmsdebut som manuskriptforfatter på den prisvindende film ’Holiday’ i 2018.

Har senest skrevet manuskriptet til HBO Max-serien ‘Kamikaze’, der har dansk premiere 14. november 2021.

Blev voksen i en ung alder

Som 12-årig ville hun være billedkunstner og har lige så længe, hun kan huske skrevet historier. Men efter morens død var hun efterladt med en altoverskyggende rodløshed. Og med rodløsheden som motor flyttede hun som 15-årig hjemmefra, boede et år i London og fik hverken taget en studentereksamen eller nogen anden uddannelse.

Johanne Algren er i dag autodidakt forfatter og manuskriptforfatter, og hun understreger, at hun ikke ved, hvordan det føles at miste hele sin familie i et flystyrt, som hovedpersonen i ’Kamikaze’ gør.

Alligevel har hun mærket, hvordan det føles at stå ved siden af det normale teenageliv og blive voksen i en ung alder.

”Det er en mærkelig kobling at opleve livet og få de første erfaringer med at skabe relationer til mennesker, du ikke kender, og den første kærlighed. Du vil ud i verden, men du har den der energi, som er koblet til, at du har mistet troen på livet,” siger Johanne Algren.

Johanne Algren Foto: Rita Kuhlmann

Tiden læger selv de dybeste sår

Når man har mistet sin mor, som du har og mistet sin familie, som Julie har, bliver det så nogensinde godt igen?

“Når man snakker om, om man nogensinde kommer sig over et tab – det tror jeg ikke, man gør. Man kommer selvfølgelig videre, men det bliver en del af ens selvforståelse og en del af ens virkelighed. Man har ikke lyst til bare at se sit videre liv være en konsekvens af et tab. Jeg tror, man skal se det som en omfavnelse af, at livet bliver noget nyt.”

Hvad har du lært af sorgen?

”Jeg tror helt klart, man bliver i stand til at tage nogle chancer i livet og gå efter det, man synes er vigtigt. Det har været en enorm drivkraft for mig, at jeg havde så god en mor, så længe jeg havde hende.”

I dag er det 30 år siden, Johanne Algren mistede sin mor, alligevel er hendes mor med overalt og spiller en rolle i Johannes Algrens egne børns liv den dag i dag. Hun bærer tabet som et ar på kroppen, der bliver pænere med årene, men for altid vil være der.

”Man slår på en måde op med livet, men en dag får man lyst til det igen. Det er også bare så basic, at der bare skal gå tid. Det skal der også for Julie på denne her rejse. Den er utraditionel, men alligevel er det bare tid, der skal gå efter ulykken til, at hun kan bevæge sig et skridt ind i livet… Måske,” siger Johanne Algren uden at afsløre mere af serien.

‘Kamikaze’ med Marie Reuther (Julie), Charlotte Munck (Julies mor) og Anders Matthesen (Psyko-Bo) på rollelisten får premiere den 14. november 2021 på HBO Max. Se traileren herunder:

https://youtu.be/eQU1pdUI2VU

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics