kamilla rytter juhl og christinna pedersen
Foto: Rita Kuhlmann

Badmintonstjerner skjulte deres kærlighed i ni år: ”Vi frygtede, hvad det ville få af konsekvenser for vores karriere”

For Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen har kærligheden altid været kompleks. De var konkurrenter på banen og et par uden for banen. Samtidig skulle de rejse i lande, hvor homoseksualitet ikke var accepteret. I dag tør de godt at stå frem i offentligheden og fortælle deres historie.

Forelskelsen kom bag på dem begge. 

De var egentlig slet ikke til kvinder og skulle jo giftes og have børn med mænd. Men efter at have sluttet deres romance utallige gange – for så at fortsætte igen kort tid efter – gav badmintonduoen Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen efter for kærligheden. 

”Pludselig var det som om, at der opstod nogle følelser for hinanden. Det var jo noget rod i forhold til, at der ikke var nogen af os, der havde regnet med, at vi skulle være kærester med en pige. Oven i det var vi også konkurrenter. Der var mange ting, der talte imod det, der var ved at opstå. Det hele var på en måde lidt forbudt og svært at navigere i, men det var jo heldigvis nogle følelser, vi ikke kunne stoppe,” fortæller 37-årige Kamilla Rytter Juhl fra parrets hjem i Aalborg. 

Dengang i 2009 var de konkurrenter på banen, og det ville derfor vække for meget opsigt, hvis de begyndte at ses alene efter badmintontræning. 

”Det var så forbudt og forkert i andres øjne, hvis vi kun sås os to, fordi vi var konkurrenter. Derfor skulle det hele foregå i skjul. Kamilla kunne kun komme og hente mig på kollegiet, når jeg vidste, at de andre ikke ville opdage det. Så stod jeg der og gemte mig bag en busk, klar til at springe ind i bilen og køre væk. Næste dag måtte jeg så blive sat af et stykke fra kollegiet, så jeg kunne tage min cykel til træning, fordi det ville vække for meget opsigt, hvis vi kom sammen i bilen,” husker 35-årige Christinna Pedersen. 

Parret er netop blevet forældre til deres andet barn, Pixi, der for under to måneder siden gjorde Molly på to år til storesøster. Men vejen dertil var lang og hemmelig. 

Hemmelig kærlighed

Den tætte omgangskreds, venner, familie og trænere, blev indviet i forholdet efter nogle måneder, men der skulle gå næsten ti år, før parret delte deres hemmelighed med resten af verden. Og det var der en helt særlig grund til. 

”Vi ville ikke være kendte for at være kærester, men for at være gode til at spille badminton, og så vi spillede rigtig meget i Asien, hvor det ikke var accepteret at være kærester med én af samme køn. Vi brugte rigtig meget tid på at tale om, hvad nu, hvis der skete noget, når vi var ude og rejse,” fortæller Kamilla Rytter Juhl. 

Deres frygt var ikke kun en mavefornemmelse. I januar 2016, da forholdet stadig var hemmeligt, udtalte Indonesiens uddannelsesminister eksempelvis, at homoseksuelle og transkønnede burde blive udelukket fra at tage en videregående uddannelse. 

Andre politikere i landet har talt for at kriminalisere homoseksualitet. 

Den britiske udspringer og OL-vinder Tom Daley har fortalt, at han stoppede med at tage til turneringer i Rusland, efter at han sprang ud som homoseksuel, fordi han frygtede for sit liv. Var det også det, I frygtede for?

”Det var jo lige præcis de tanker, vi havde. Vi kom til den konklusion, at hvis vi følte os truet, så ville vi ikke tage afsted. Men som yngre badmintonspillere vil man bare gerne ud i verden og vise sit værd og vinde nogle turneringer, og det er svært, når man samtidig spiller i muslimske lande som Indonesien, Malaysia og Indien, som gjorde, at vi holdt det hemmeligt og spillede videre,” siger Kamilla Rytter Juhl. 

Pressen var tavs

For seks år siden, inden I havde fortalt offentligheden om jeres forhold, arbejdede jeg på Ekstra Bladets sportsredaktion. Dengang skrev jeg til jer og spurgte, om I ville fortælle jeres historie, og der var svaret, at I frygtede for jeres karriere, hvis I gjorde det?

”Der er nogle sportsjournalister, som har vidst det, men ingen har spurgt til det, selvom vi nogle gange har været live igennem, og de kunne have gjort det for åben skærm. Der har været en forståelse af, at vi ikke selv har startet snakken, og derfor har de heller ikke spurgt,” fortæller Christinna Pedersen. 

Så I var aldrig bange for, at der kom en forsidehistorie, som I ikke var klar på?

”Hvis jeg havde været journalist, og jeg havde vidst det om andre, så ville jeg have trang til at spørge ‘hvordan fa’en er dét?’, når vi eksempelvis spillede mod hinanden i turneringer og samtidig var kærester” siger Christina Pedersen og griner. 

”Men vi har virkelig været overraskede over pressen. På den fede måde.”

Mange følelser til OL

I 2016 spillede damedoublen sig til en sølvmedalje under De Olympiske Lege i Rio de Janeiro. På billeder fra medaljeoverrækkelsen kan man se Kamilla Rytter Juhl tørre tårer væk fra øjnene, mens Christinna Pedersen lægger sit hovedet på hendes skulder. 

”Til OL var det virkelig svært at skjule. OL er bare en bombe af følelser, og når man så samtidig står sammen på banen, så er det svært at lægge låg på de store følelser,” husker Christinna Pedersen. 

Året efter var parret klar til at stå frem. 

”Der var én, der skrev ‘må Gud ændre jeres kærlighed’, og der havde vi det sådan lidt ‘jamen held og lykke, vi har også selv prøvet at kæmpe imod’,” fortæller Christinna Pedersen og griner. 

Lidt efter siger hun:

”Men vi får jo stadig beskeder i vores indbakke fra nogen i Asien, der skriver, ”jeg er også sammen med en anden kvinde, gid vi kunne stå frem sammen’, og der får vi virkelig en ‘wow, vi er heldige’-følelse. Jeg kan huske, at jeg i starten tit drømte om, at det en dag skulle blive helt normalt, at jeg var kæreste med Kamilla, og at jeg ikke skulle tænke over, hvad folk syntes. Og nu er det jo det mest normale i hele verden.”

Negative graviditetstests

Da Heartbeats er i Aalborg, er det kun én dag efter, at en australsk professionel fodboldspiller i en tårevædet video er stået frem og har fortalt, at han er til mænd. 

Begge kvinder har lagt mærke til historien. 

”Jeg kunne ikke lade være med at tænke på aftenen før, vi skulle sige det til vores makkere og trænere. Jeg var nervøs for, hvordan det ville blive taget imod, og så endte det med at være på kanten til kedeligt. De havde alle regnet det ud,” siger Christinna Pedersen. 

Selvom badmintonspillerne efter OL havde store planer om at lægge sporten på hylden for good, skulle det langtfra gå sådan. Faktisk spillede doublen bedre, end de havde gjort længe. 

I 2018 indviede parret deres træner i drømmen om at blive forældre sammen. 

”Vi sagde, at vi ville spille All England, og at vi samtidig ville gå all in på at gøre mig gravid. Samme år. All England er en af de største turneringer i badminton, som alle ønsker at komme langt i og gøre det godt i, men fordi det faldt sammen med et fertilitetsforsøg, betød det, at jeg ikke trænede i 14 dage op til turneringen. 

Vi havde fået at vide af lægen, at vi skulle tage en graviditetstest mandag, og All England begyndte tirsdag, så vi tog afsted, og så aftalte vi, at hvis testen var positiv, så skulle jeg ikke spille. Det havde været så svært at gøre mig gravid, og der havde været flere forsøg, hvor den havde været negativ, så vi tog ingen chancer,” fortæller Kamilla Rytter Juhl. 

Testen var negativ. 

”Vi ringede op til vores træner og sagde, ‘den var negativ, så vi spiller’. Og jeg kan bare huske, da vi mødtes med ham og skulle forberede os på den første kamp, var han sådan ‘nu må vi se, hvordan det går. Du har jo ikke trænet i 14 dage’. 

De første kampe klarede doublen sig igennem med nød og næppe. Men så spillede de nogle af deres bedste kampe, de var ikke til at skyde igennem. 

”Og så vandt vi hele lortet. Det var bare helt vildt. Det var den vildeste uge. Jeg får gåsehud bare af at tale om det. Det burde slet ikke kunne lade sig gøre,” fortæller Kamilla Rytter Juhl. 

Måneden efter blev hun gravid med Molly. 

En ny start

I dag bor mor, mor og de to piger i et hus i Aalborg, som parret har brugt coronapandemien på at renovere fra top til tå. Egentlig var de flyttet ind i en fancy lejlighed på havnen, men ét besøg i huset, de ejer nu, og de var solgt.

Hvad fremtiden bringer, må tiden vise.

”Vi skal bare leve livet lige nu. Hvad fremtiden bringer rent jobmæssigt, tager vi stille og roligt. Christinna er uddannet folkeskolelærer, og jeg er uddannet indenfor sports management, så måske bliver det noget indenfor det felt, men vi har ikke travlt,” lyder det fra Kamilla Rytter Juhl.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics