Sara Jin Smidt er ikke sart: Men der er visse ting, man ikke spørger en kvinde i trediverne om

Når man har svært ved at få børn, gør det ondt på ugentlig basis at blive spurgt, om man dog ikke snart skal være mor. Nu er 35-årige Sara Jin Smidt endelig gravid, og et nyt upassende spørgsmål melder sig.

For et par år siden var Sara Jin Smidt, der som personlig træner og kostvejleder også er kendt under navnet Healthy Skinny Bitch, på vej til et møde på en café. Her mødte hun en bekendt, der var på vej ud af et andet møde. I forbifarten stillede han hende et spørgsmål, der gav ham dårlig samvittighed i flere år – lige indtil for nyligt, hvor Sara Jin Smidt på Instagram annoncerede, at det endelig var lykkedes hende at blive gravid.

”Han spurgte, om jeg ikke snart skulle have nogle dejlige børn. Det var helt sikkert godt ment, men jeg var blevet spurgt cirka en gang om ugen i flere år, så jeg tror, at jeg svarede noget i stil med: Nu du spørger, har jeg lige skrevet en leder om, at det må du aldrig spørge nogen om,” siger Sara Jin Smidt, der dengang var chefredaktør på magasinet Fit Living, hvor hun på lederplads frabed sig spørgsmål om børneplaner.

Hun skrev:

”På én gang er det et meget forventeligt spørgsmål, når du, som jeg, er midt i trediverne og i et fast forhold (…). På den anden side er det et meget personligt spørgsmål. For der er jo ingen, der ved, hvilket svar de får tilbage. Måske min kæreste og jeg igennem længere tid har kæmpet med fertilitetsproblemer. Måske er vi dybt uenige, om vi skal have børn eller ej. Eller måske ønsker vi slet ikke at få børn.”

Efter fire år som chefredaktør på magasinet Fit Living sagde Sara Jin Smidt i 2020 op for at blive selvstændig personlig træner og kostvejleder. Hun er cand.scient i Human Ernæring, har udgivet to bøger og er vært på sin egen ’En Sundhedspodcast.’

Da hun skrev sin leder, var Sara Jin Smidt og hendes kæreste endnu ikke begyndt at prøve at få børn. Men da de gjorde, skulle det vise sig at blive et svært ønske at få opfyldt. De skulle igennem først en krævende udredning for barnløshed og et efterfølgende langt forløb med fertilitetsbehandling. To år og utallige hospitalsbesøg, indsprøjtninger og undersøgelser af begge parter krævede det, før Sara Jin Smidt mellem jul og nytår endelig kunne dele nyheden om, at hun med sin kæreste Søren venter barn til sommer. 

Mange af hendes 36.000 følgere skrev tillykke, blandt andre hendes bekendte fra caféen.

”Han skrev, at det var han meget glad for at høre. Han var virkelig blevet opmærksom på, hvad han havde spurgt om. Så han var meget lettet over, at jeg endelig var blevet gravid, og jeg tvivler på, at han har spurgt andre siden,” siger Sara Jin Smidt.

Hvornår startede spørgsmålene?

”Allerede kort efter at Søren og jeg havde mødt hinanden, da jeg var 31, kom de. Søren var fra starten meget sikker på alt omkring os og har altid italesat, at ”når vi en dag skal giftes og have børn…,” så det har altid ligget i kortene. Men efterhånden som flere og flere begyndte at spørge, hvornår vi skulle have børn, blev jeg opmærksom på, at det var et ret privat spørgsmål. Det var noget, jeg havde brug for at vende med Søren, før jeg delte mine tanker med en eller anden random, jeg mødte på gaden, som jeg ikke havde set i fem år.”

Hvem spurgte typisk?

”Både venner og bekendte eller gamle venner fra gymnasiet. Det kunne også være midt i et arbejdsrelateret møde: ”Hvordan har du det, nå, hvad med jer, skal I ikke snart have nogle børn?” Eller ”Hvad skal du have til aftensmad i dag, og skal I ikke snart have nogle børn?””

Sara Jin Smidt er 23 uger henne i sin graviditet.

Hvad svarede du?

”For det meste har jeg bare svaret, at jo, det skal vi sikkert en eller anden dag. Prøvet at stille folk tilfredse med, at vi rigtigt gerne ville have børn. På et tidspunkt. Jeg har virkelig prøvet at fokusere på, at folk ikke mener noget ondt med det. Eller at det bare er ment som smalltalk.”

Hvordan havde du det med spørgsmålet, da I var i behandling?

”I det sekund, det gik rigtigt op for os, at vi havde svært ved at få børn, blev det jo endnu mere privat. Så gjorde det mere ondt, for der var ikke noget, vi ønskede mere end at få et barn NU. Jeg blev også spurgt på meget dårlige tidspunkter, hvor vi lige havde været i behandling, og det – igen – ikke var gået. Der er man jo enormt sårbar, og det kan folk jo ikke vide. Men netop derfor skal man ikke spørge.”

Kan man opstille nogle regler, synes du?

”Jeg har gjort det til en regel slet ikke at spørge folk, om de skal have børn, med mindre de selv tager det op. Det må være op til folk selv, om de vil dele den slags tanker. Jeg vil meget gerne tale med folk om, at de gerne vil have børn, prøver at få børn, har svært ved det eller ikke ønsker børn. De skal bare selv åbne ballet.”

Har du aldrig selv spurgt folk, hvornår de skulle have børn?

”Jo, jeg er helt sikkert selv kommet til at spørge folk, da jeg var yngre. Hvis folk havde været kærester i længere tid, ville det da være oplagt, gad vide om de ikke gerne ville have børn, og så har jeg spurgt.”

Sara Jin Smidt og hendes kæreste har netop fundet ud af, at det er en lille pige, der ligger inde i hendes mave.

Nu er du gravid, og stort tillykke med det. Har du så håndteret spørgsmålene anderledes?

”Jeg har jo en relativt offentlig profil, hvor jeg efter nakkefoldsscanningen delte, at jeg var gravid, så jeg har selv inviteret til det, og så er det okay, at folk spørger. Når man har en offentlig stemme, synes jeg, at det ville være mærkeligt at melde ud, at jeg var gravid og slet ikke italesætte vores fertilitetsbehandling, for så ville jeg bidrage til et billede af, at alle mennesker bare har noget dejlig sex og får nogle smukke børn ud af det, men sådan er verden bare ikke.”

Er der noget, man helst ikke skal spørge dig om nu?

”Når vi har fået vores første barn, kunne det være rart at slippe for, at folk spørger, hvornår vi skal have nummer to.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics