Postkort fra et køkken: ”Dating er som opskrifter. Og der er en generel konsensus om, hvordan du bedst kokkererer”

Journalist Josephine Villumsen strejfer rundt i de hvileløse 20’ere, hvor hver dag er et åbent kapitel, der venter på at blive skrevet. Så hun skriver og sender sine postkort til Heartbeats. Denne gang fra et køkken på Østerbro.

Min veninde har lige modtaget en besked. De sidste to måneder har hun kysset med ham, der er hobbysnedker og har en tatovering over knæet. Han har lært hende at spille skak. Hun har vist ham Fallulahs nye album på vinyl. Nu føler han den ikke længere. Står der i beskeden. Men de kan jo være venner, skriver han.

Vi sidder i hendes køkken. Og snakker om de regler, der åbenbart er, når du lige er begyndt at date en ny person. På mange punkter kan de sammenlignes med en opskrift. 

Du har set en ret, der ser lækker ud. Nu vil du prøve at lave den for første gang, så du følger en opskrift i håbet om det bedste resultat. Det er før gået galt, fordi du ikke brugte de rette ingredienser. Og mængder. 

Det er vigtigt at holde sig til opskriften. Og der er en generel konsensus om, hvordan du bedst kokkererer. 

Når du bliver spurgt, hvornår du kan ses igen efter fjerde date, må du under ingen omstændigheder sige, at du kan alle dage i de kommende to uger. Du må kun give en teskefuld af tilgængelighed. Kommer du til at give en hel spiseskefuld, tror din date, at du er desperat. Det er bedst at virke lidt ligeglad. 

Du må heller ikke besvare beskeder med det samme. Vent gerne omkring treogtyve minutter. På den måde viser du, at du har et spændende og socialt liv, hvor du ikke har tid til at holde øje med din telefon. Husk at variere svartiderne. Det er mærkeligt, hvis du altid venter nøjagtigt treogtyve minutter. Og sørg for guds skyld for at skjule din skærmtid. Det er afslørende, hvis han ser, at du i gennemsnit kigger på din skærm seks timer om dagen.

Når du på jeres tiende date sidder omringet af stearinlys på hans persiske tæppe, mens han kommer dansende ind med en lilla vandpibe i hånden, fordi du fortalte ham på jeres første date, at dit bedste ferieminde var dengang, du piblede på sådan en pibe i Bodrum med din bedste veninde, og suset i din mave nu kilder i hele kroppen, mens han rækker den til dig, så skal du absolut ikke sige højt, hvad du mærker. Sig allerhøjst, at han er sød. Sig ikke, at dine smilerynker aldrig har været dybere, end når du er sammen med ham. At du er forelsket. Sig det ikke. Det kan skræmme ham væk.

Skriv aldrig til ham, at du savner ham. Det er alt for passioneret og påtrængende. Virk som en, der har nok i dig selv, så han ikke tror, at du har forventninger. Engang var det en fast del af ingredienslisten, men i nutidens opskrifter står der med blokbogstaver, at det er strengt forbudt at forvente noget som helst af andre. 

Det kan godt være, at I har sovet sammen hver dag i to måneder, kigget på farveprøver og malet stuen i hans sommerhus og besøgt hans forældre i Farum og spist hans mors legendariske lasagne. Men husk, det behøver ikke at betyde noget. Han kan sagtens pludselig miste interessen fra den ene dag til den anden. Det kræver ingen forklaring, for I skylder jo ikke hinanden noget. 

Hvis han mod alt forventning ikke er blevet ramt af commitment issues efter tre til fire måneder, kan du måske begynde at forvente en lillebitte smule af ham. Men vær forsigtig! Du risikerer at miste alt. 

Jeg hader opskrifter. Ærlig talt, det er for dårligt, at man kun må tilføje en teskefuld tilgængelighed. At smukke følelser kan føles grimme, fordi du ikke må give for meget af dig selv og din kærlighed. At du ikke må forvente noget. 

Jeg har været på begge sider. Jeg har været den, der fulgte opskriften. Huskede at undertrykke følelser og forventninger. Selvom det er svært, når man er så forelsket, at man glemmer, hvilke andre følelser der findes. Jeg har også været idioten, der ikke ville lade den anden forvente noget af mig. På trods af at vi legede kærester, når jeg ville. 

I bund og grund handler det måske om, at vi allesammen er bange for at blive såret. Og så føles det tryggere at følge en opskrift. Men en gang imellem møder man dem, der er frygtløse. Dem, der ikke er bange for at date uden opskrift. Dem, der ikke er bange for forventninger. Og pludselig glemmer du selv opskrifter og regler. Pludselig tænker du ikke over, om du bruger en teskefuld eller spiseskefuld eller måske ligefrem en grydeske. 

Jeg har smidt alle opskrifter ud. Let’s see how it goes.

Find mere om
Footer graphics