Johanne, Kirstine, Mette, Volborg, Annike, Anne, Karen, Maren, Maren, Maren, Kirsten, Birgitte, Else, Mette, Johanne, Magdalene.
Det er navnene på de 16 kvinder, der blev dømt til død på bålet under heksesprocesserne i Køge i 1610’erne, også kendt som sagen om Køge Huskors. Af de 16 kvinder blev 13 af dem brændt levende, mens to begik selvmord og én forsvandt.
Deres historie er aldrig blevet fortalt, men det laver forfatter Olga Ravn og radiojournalist Ruth Storm nu om på med podcasten ‘Onde Anna’. Her gennemgår de over fem afsnit en dyster periode i Danmarkshistorien og undersøger, hvordan det kunne gå til, at i omegnen af 1.000 kvinder blev anklaget, udstødt, tortureret og brændt for hekseri over en periode på 150 år.
Historien begynder i 1608, da købmandskonen Anna Barskiærs hus bliver besat. Det starter med uhyggelige lyde om natten og underlige dyreskikkelser på gårdspladsen. Så begynder hendes børn at opleve lammelser, se syner og tale i tunger. Senere kommer turen til hendes mand, der i et mystisk anfald siger, at det er selve Satan, der er rykket ind i deres hus. Kort tid efter dør han.
Skylden for familiens ulykke bliver placeret på nabokonen Johanne Tommesis, der eftersigende skulle have bragt djævelskaben ind i deres hus i form af en rotte. Dermed igangsætter Onde Anna en tre år lang heksejagt også kendt som sagen om Køge Huskors.
Podcasten bygger på en blanding af historisk kildemateriale, ekspertudtalelser og poetiske indslag fra Olga Ravn, der gennem skrift, ritualer og gamle tekster forsøger at komme tættere på Anna Barskiær og de 16 kvinder, der levede for over 400 år siden.
I fangekælderen under Blåtårn
Undervejs kommer vi med ned i de kolde ruiner under Christiansborg, hvor det gamle Københavns Slot og Blåtårn lå. Her sad en af de trolddomsanklagede kvinder i Køge Huskors, Maren Splid, indespærret, i sensommeren 1613.
Der løber et gys gennem i kroppen, når Olga Ravn fører os gennem ruinernes mørke gange, der gradvist bliver mere og mere klaustrofobiske:
“Jeg kan virkelig mærke det… at der har levet mennesker her. Min puls stiger. Jeg bliver rastløs i kroppen. Og jeg får også kuldegysninger på armene. Og jeg har altså jakke på.”
Åh, det er godt.
LÆS OGSÅ:
Podcasten lander som en slags kulmination på den hekse-hype, der stormede frem i slutningen af 2010’erne – blandt andre med Olga Ravn som fakkelbærer – og er en vigtig påmindelse om, at hekseprocesserne ikke er fantasihistorier fra fortiden men ægte historiske hændelser, der ramte mennesker af kød og blod.
Anbefaling hermed givet videre.
Hør podcasten i DR Lyd.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️