Det skal du streame
Tourens fascinerende tortur
Sportsdokumentaren har de seneste år fået et nyt liv i kraft af, at de store streamingtjenester har fået unik adgang, og vi kommer tæt på som aldrig før. Det får vi også i Netflix’ nye Tour de France-serie, hvor vi får sidste års topdrama med Danmark og Jonas Vingegaards triumf. Men dokumentarens styrke er, at det ikke kun er vinderens fortælling. I hver eneste afsnit og hver etape er der et særskilt, særligt drama. Samtidigt får man indblik i hvor grad cykelsporten ikke blot er et udholdelsessport, men også et taktisk spil.
Det er fremragende underholdning.
Se den på Netflix
/Emil Norsker
Diplomatisk balance
Der er efterhånden langt mellem snapsene på Netflix, men med serien ’The Diplomat’ har de for første gang i længere tid ramt et regulært hit. Keri Russel (’Felicity’ og ’The Americans’) er den glimrende hovedrolle som den ufrivillige diplomat, der skal råde trådene og verdensfreden ud som USA’s engelske ambassadør.
Det er Debora Cahn, der er showrunner. Tidligere har hun været forfatter på ’West Wing’ og ’Homeland’, og begge seriers afsmitning ses tydeligt i denne grundlæggende spændende serie.
Den er klart bedst, når den viser sit vidende bid i de fine replikker, men den skal tøjle sin hang til slapstick komik (som da hun fx giver sin husbond en blodtud). Gør den det, er den af de bedste argumenter for dit forsatte Netflix-abonnement – også fremover.
/Emil Norsker
Stormfuld dokumentar
Den danske dokumentarfilminstruktør Christoffer Guldbrandsens døde under optagelserne til sin seneste film ‘A Storm Forestold’ om Donald Trump-strategen Roger Stone. Ikke fordi han truede ham på livet, hvilket han faktisk gjorde, men det skete i et fitnesscenter, og på mirakuløs vis blev han genoplivet. Det har selvsagt været helt afgørende for, at filmen overhovedet findes i dag. I sig selv er filmen dog ret stormfuld, fordi den følger lige i røven af den skruppelløse Roger Stone under Trumps sidste tre måneder som USA’s præsident. At der findes mennesker som Roger Stone, og at visse dele af den politiske verden er så vanvittige kan være svært at fatte, men man kan jo starte med at se den her film på DR.
/Thomas Balslev
Vægten af et år
Noget af det første man bliver opmærksom på, når man får børn, er, hvor hurtigt tiden går. Det er derfor, at ældre mennesker altid så forbløffet på en som barn og sagde: ”Hvor er du blevet stor?” For det er virkelig en overraskelse.
Den amerikanske dokumentarist Jay Rosenblatt har fået den gode ide, da hans datter var to år at interviewe hende hvert år på hendes fødselsdag og stille hende de samme spørgsmål, til hun blev 18 år.
Det er der kommet denne lille fine, rørende film ud af. Se den med dit barn (inden det er for sent).
Se den på HBO Max
/Emil Norsker
Anden omgang med Casper og Mikael
Første sæson af Viaplay-serien ‘All Exclusive’ kunne aldrig helt indfri de forventninger, man naturligt må have, når to af landets mest kreative og succesrige tv-skabere beslutter sig for et fælles barn. Det hele druknede også lidt i om, hvordan tonen havde været mellem Sofie Linde og Casper Christensen i et afsnit, der bestemt ikke vil stå tilbage i tv-historien.
Men formentlig på grund af de tos cv’er har den fået en ny sæson, og nu begynder det at tage fart. Et langt mere interessant valg af gæster og en klar forståelse af formen får det hele til at glide nemmere og bedre.
Første afsnit med Thomas Helmig er tæt på fremragende og viser, hvordan formatet giver så meget mere end traditionelle interviews har for vaner. Måske var der alligevel en mening med galskaben?
/Emil Norsker
Fight The Power
Den 17. juli kom der en ny kanal til de danske tv-pakker. Det er den engelske tv-kanal BBC, der lancerer BBC Nordic, og et af deres attraktive varer på hylderne er en dokumentar om en af de vigtigste grupper i hiphop-historien, Public Enemy.
Over fire afsnit fortælles historien om, hvordan de var med til at transformere genren fra dans og pralerier til hardcore politisk substans. Blandt de medvirkende finder man gruppens stifter og frontmand Chuck D, der også står bag selve dokumentarserien, samt rapikoner som Eminem, Run-D.M.C. og Ice-T.
/Emil Norsker
Det skal du læse
Erotiske noveller
I morgen udkommer to nye erotiske novellesamlinger med titlerne S3X 1 og S3X 2, som er skrevet af 23 forskellige forfattere. Det er Peech, der er kendt for deres sexlegetøj, som udgiver bøgerne i samarbejde med forlaget People’s. Historierne udfolder sig i forskellige miljøer og udforsker forskellige aspekter af den seksuelle akt gennem rejser af nærhed og intimitet. Der skulle efter sigende også være historier med robotter, feer og kentaurer, og det lyder jo ærligt talt rimelig pirrende. God læselyst!
/Thomas Balslev
På sporet af barnedrabet
Journalist Camilla Stockmann kommer på sporet af en sag, hvor et barneskelet bliver fundet i det område på Frederiksberg, hvor hun er flyttet til med sin familie. Efterfølgende finder hun ud af, at endnu et barn fra samme tid som det første, er blevet dræbt på selvsamme gade, Prinsesse Marie Allé, som hun nu selv bor på. Oplevelsen gør det hjemlige u-hjemligt og uhyggeligt og bliver udgangspunkt for udforskningen af barnedrabet og hans mor samtidig med en parallel undersøgelse af kvindeidentitet og rettigheder og hvordan nogle af moderskabets bagsider kaster skygger ind i vores tid. Camilla Stockmann har skrevet en journalistisk fortælling om moderskabet, hvori hun med blandet prosa, essay, journal og brev fletter historiske begivenheder og personlige erfaringer sammen i en undersøgelse af kvindeidentitet, selvbestemmelse over egen krop og samfundsmæssige omstændigheder, der før abortens frigivelse har ført til utallige barnedrab.
/Emilie Engbirk
Stor kinesisk forfatter endelig oversat til dansk
Endelig er det muligt at læse en af de mest elskede og berømte novellaer i kinesisk litteratur på dansk, da det lille forlag Korridor har valgt at oversætte og udgive ’Kærlighed i en faldende by’ af den kinesiske forfatter og essayist Eileen Chang, som ellers kun har været tilgængeligt på engelsk for danskerne. Genren ‘Shanghairomance’ siger dig måske ikke lige noget, men det er en skam, hvis du spørger mig, det er ballader fra en svunden tid med opiumslørede elskovsscener, dramatiske bombardementer (på grund af krig mellem Kina og Japan) og smukke skildringer af livet i 1940’ernes Shanghai og Hong Kong.
/Cecilie Wortziger
Fortællinger om cykelløb
Der var engang en mand, som hed Jørgen Leth, som skrev rigtig meget om cykelsport. Sådan kommer man nok engang til at sige ude i fremtiden, og grunden til, at jeg nu skriver det her, er, at han netop har udgivet en ny bog om cykling med titlen ‘Der var engang en mand som hed Fausto Coppi’. Mere on brand kan det vel næppe blive for Jørgen Leth.
I grunden interesserer cykelsport mig slet ikke, men det er sært nok altid en fornøjelse at læse om alligevel. Denne bog samler Leths tekster gennem 80 år, og så er den kommet til i et parløb med forfatteren Bastian Emil Goldschmidt, der selv har skrevet bøger om cykling, blandt andet den fremragende ‘Fremad’, og i visse kredse betragtes som Jørgen Leths arvtager, når det kommer til cykelformidling på dansk. Med andre ord et rigtigt lovende og oplagt samarbejde, som på overfladen tegner rigtig godt. Bogen er i hvert fald knaldhamrende flot, og den skal nu med sikkerhed læses i min sommerferie.
/Thomas Balslev
Det skal du høre
Supergruppens supersange
For ikke så længe siden udgav super-trioen Boygenius, som består af de unge indierockstjerner Phoebe Bridgers, Julien Baker og Lucy Dacus, tre fremragende singler fra deres første fuldlængdealbum med den dejligt uhøjtidelige titel ‘the record’. Nu er den her så, pladen, den landede i fredags, og det er præcis så godt, som man kunne have håbet. De har tilsyneladende fået det bedste ud af hinandens evner som sangskrivere og skabt en trehovedet feminisme-drage, der forener postrockens svævende klangrum med en mere klassisk amerikansk folk-tradition. Og så er det jo flerstemmigt, hvilket er lige til at dåne over. Især den grungeinspirerede ‘Satanist’ er god.
/Thomas Balslev
Ambient trance
Den danske dj Courtesy er et kæmpe internationalt navn og bærer en stor del af æren for at sætte Danmark på verdenskortet indenfor den elektroniske musik, især når vi snakker trance og techno kan hun ikke rigtig undervurderes. Nu har hun netop annonceret sit første fuldlængde album, og i den forbindelse har hun udgivet singlen ‘Saltwater’, der ligesom resten af albummet er et ambient pop-cover af sange fra 80’erne, 90’erne og de tidlige 00’ere. Der skulle efter sigende ikke være trommer på nogle af pladens numre, hvilket må siges at være det mest grundlæggende indenfor genren. Men altså, det lyder ret godt alligevel. Pladen hedder ‘fra eufori’ og udkommer 12. september.
/Thomas Balslev
Wrestlingrock fra Manchester
Det er lidt svært at udtale Chappaqua Wrestling, men når først man får lagt munden i de rette folder, er det faktisk et ret fedt bandnavn. De kommer fra Manchester og spiller aggressiv og politisk utilfreds rockmusik, der står på skuldrene af The Clash og Suede, men med masser elementer fra både grunge og shoegaze. De har lige udgivet deres første plade ‘Plus Ultra’, som jeg faldt over for leden og ikke har kunnet lægge fra mig siden. Især sangene ‘Kulture’ og ‘Wide Asleep’, der demonstrerer evne til at kombinere helt tunge guitarer med florlette sangmelodier, har bidt sig fast.
/Thomas Balslev
Ro i klangen
Den svenske musiker og komponist Henrik Lindstrand, som i mange år har været en del af bandet Kashmir, har i eget navn udgivet en række ret fantastisk album. Vi snakker instrumental musik, som er meget klaverbåren og mere optaget af klange og suggestive stemninger end forløb og klimakser. En slags filmmusik for din egen indre film. Jeg har længe været stor fan og stor forbruger af hans plader, blandt andet når jeg har haft brug for at arbejde fokuseret med noget. Derfor hilser jeg det så hjerteligt velkommen, at han netop har udgivet sit fjerde album i rækken, ‘Klangland’.
/Thomas Balslev