Rockers by Choice
PR-foto

Råkost By Choice: Hiphoppens originale foderbræt, Burger King, er blevet klimavenligt

Hiphopekspert PTA var bekymret over plantekødets indtog i real hiphoppernes faste fast food: Whopperen fra Burger King. Han ringede derfor til Rockers by Choice. For hvis der er nogen, der ved noget om bøf, så er det dem.

Burger King har med sit nye produkt, Rebel Whopper, introduceret en whopper med kødfri bøf – og det har skabt dobbelt ramaskrig. Dels er de gamle kødædere oprørte, de synes ikke, man skal røre ved deres kødfars. Og dels er planteæderne vrede, fordi de ikke synes, at burgeren er vegansk nok. Et meget vigtigere spørgsmål i debatten om en vegetarisk whopper rejser sig dog – nemlig – er den hiphop nok?

Som alle der har lyttet til Gert K fra ’Gramsespektrum’ ved, går grænsen for, om man er ”real hiphopper” eller blot ”wannabe hiphopper” lige ved indgangen til Burger King. Simon Bonde og Peder Pedersens 1990’er-show var naturligvis satire, men med afsæt i den skinbarlige sandhed. For da hiphoppen kom til Danmark i de spæde 1980’ere, var et af de første steder, ungerne flokkedes til for at breake, skrive rim og tegne graffitiskitser, den Burger King, som lå i starten af Strøget.

Her forklarer Gert K forskellen på at være real hiphopper og wannabe hiphopper. Husk at du skylder ham 1.000 kroner.

Whopperen blev dermed hurtigt hiphoppernes nationalret, således også for Rockers By Choice, der skiftede amagermadder ud med burgere og i det hele taget havde et ærkeamerikansk udtryk, mens de råbte ’Opråb – til det danske folk’. Derfor var det naturligt at spørge de oprindelige rebeller, hvad de synes om, at Burger King her i 2019 leverer Råkost By Choice.

Krydret, men lidt slatten

Men før jeg kommer så langt, tænkte jeg, at det var oplagt at spise en Rebel Whopper selv. Uden at begive mig ud i de store kulinariske floskler, vil jeg efter oplevelsen mene, at den smager udemærket. Plantebøffen er baseret på sojabønner og dejligt krydret med samme flammegrillede smag som den oprindelige bøf.

Eneste minus for mig er, at den mangler noget af det bid, som oksekød får på stegefladen. Altså bliver burgeren, med den i forvejen bløde bolle, en lidt slatten oplevelse. Men det er vel en lille pris for at gøre Greta Thunberg glad og redde planeten. Eller hvad?

Rebel Whopper Burger King
Her er den så, den kontroversielle burger. Den ser sgu ok lækker ud. PR-foto

Mere kritisk er en del af veganersegmentet, i al fald i USA, Guds eget søgsmålsland, hvor Burger King simpelthen er blevet sagsøgt for at tilberede plantebøffen på samme grill som oksekødsbøfferne, når de nu har lovet, at den er 100 procent kødfri.

Der er ligeledes kritik af, at den serveres med konventionel mayonnaise og ost i stedet for non-animalske alternativer. Burger King forsvarer sig med, at burgeren er tiltænkt vegetarer og folk, der gerne vil skære ned på kød, ikke veganere. Rebel Whopper skal altså ses som et skridt på vejen mod en mere klimavenlig verden – eller en omvej der stadig ikke tilfredsstiller alle kundegrupper.

Efter to øl kan ingen smage forskel

De virkelige smagsdommere må dog stadig være gode, gamle Rockers By Choice. Den legendariske hiphop-gruppe, der selverklæret tilhører “Generationen, der ikke må fejle”. De er pt. på 30-års-jubilæums-turné med debutalbummet ’Opråb! Til det danske folk’, og selvom de aldersmæssigt er tæt på OK Boomer-vippen, er de overraskende venligt stillede overfor den nye udvikling.

“Vi prøvede den i lørdags, og den hedder nu ’Rebel without a Pause Burger’ hos RBC,” siger Grandmaster Dee Pee, og lillebror Chief One tilføjer, “at efter to øl kan ingen smage forskel”. MC Swan aka. Ø, der altid har været gruppens ballademager, har dog et forslag til forbedring: “Den mangler de der små bruskstykker, der sidder fast i tænderne… Bestil den med ost og ekstra bacon, så er den god!”

Sagen er (plante)bøf

Den gamle skoles mestre har talt, og sagen er dermed (plante)bøf! Hvis man skal være helt alvorlig, går grænsen for, om man er ægte hiphopper dog næppe ved Burger King, og man bliver hverken forgiftet eller frelst af at spise en Rebel Whopper. Men den kan få nogle til at overveje, om det er så farligt med kødalternativer. Og pludselig er der lidt flere, der spiser Råkost By Choice?

Vi ses til hiphop!

_______________________________________________________

Rebel Whopper havde Danmarkspremiere 12. november 2019 og kan købes hos Burger King landet over. Både med og uden ost og mayonnaise!

Rockers By Choice kan opleves på hjemmebane i Amager Bio 7. december som del af deres ’Opråb! 30-års-jubilæums-tour’. Huhr!

Footer graphics