The Wire
Omar fra 'The Wire'. Foto: HBO Nordic

Serier der dræber (karakterer vi elsker): Oh no, they didn’t!

Det er ikke kun ‘Game of Thrones, der afliver figurer, vi er kommet til at holde af. Her kommer listen.

‘Game of Thrones’ er blevet berømt og berygtet for at fucke med vores forventninger og hårdt, men brutalt, introducere figurer for derefter på overraskende vis at tage livet af dem igen. Men de onde onde serieskabere bag grusomhederne er langt fra de eneste, der excellerer i den disciplin. Her er de mest overraskende dødsfald i andre tv-serier end lige præcis ‘Game of Thrones’:

Omar Little i ‘The Wire’

Ligesom ‘Game of Thrones’ var Verdens Bedste Tv-serie ‘The Wire’ (jo, virkelig) sandelig heller ikke karrig med at skille sig af med hovedpersoner i tide og utide. Men i en verden af tilfældige mord, forgæves politiarbejde og generel mismod havde man altid Robin Hood-gangsteren Omar Little at heppe på.

Omar, der med lang trenchcoat, shotgun og one-liners som: “You come at the king, you best not miss” sørgede for at opretholde en eller anden form for retfærdighed i et tv-univers, der ellers grundlæggende var deprimerende. Så meget desto mere chokerende var det, at Omar mistede livet i ottende afsnit af 5. sæson. Ikke i en eller anden episk gunfight ved daggry, men lidt småtilfældigt i en kiosk, mens han er ved at købe smøger. Drabsmanden er møgungen Kenard, der ikke engang har været i nærheden at være en central karakter i serien.

Til gengæld vil feinschmeckere kunne huske, at han var med i en kort scene i sæson 3, hvor han legede med et par andre børn og skændtes om, hvem der måtte være Omar…

Terry Crowley i ‘The Shield’

Jeg har tidligere slået på tromme for tv-serien ‘The Shield’, som er en noget nær perfekt blanding af spændende og endog temmeligt dyster. Og også formår at smide et par ret voldsomme overraskelser ind i ligningen undervejs. Ikke mindst i seriens allerførste afsnit.

Vi bliver præsenteret for kriminalbetjenten Vic Mackey, der vistnok ikke er sådan superfin i kanten og så hans kollega Terry Crowley. I hemmelighed bliver Crowley af sin chef bedt om at skaffe beviser mod Mackey, som er under mistanke for at være korrupt. I titelsekvensen virker de to som seriens hovedpersoner, og man forestiller sig en håndfuld nervepirrende sæsoner, hvor Crowley er undercover og hele tiden er lige ved at få sit dobbeltliv afsløret på alle mulige kulørte måder. Men sådan går det ikke, for inden første afsnit er omme, har Vic Mackey skudt Terry Crowley i face. Og så bevæger ‘The Shield’ sig et helt andet sted (og alle ved nu, at Vic Mackey både er en skiderik og en meget fascinerende hovedperson).

Zoe Barnes i ‘House of Cards’

Skal vi ikke allesammen, når vi er i gang med at glæde os over, at sjette sæson af ‘House of Cards’ netop er blevet bekræftet – og når vi nu nogle gange griber os selv i at synes, at ham Frank Underwood alligevel er en meget fed fyr – lige prøve at huske på, at han gjorde det her i første afsnit af sæson 2. What the actual fuck?

Maude Flanders i ‘The Simpsons’

The Simpsons

I sæson 11 af en af verdens sjoveste serier tog tingene pludselig en ekstremt mørk drejning, da Ned Flanders’ kone, Maude, fuldstændigt ud af det blå mister livet i en bizar flyvende-T-shirt-ulykke. Med vanlig sans for meta-komik beskrev ‘Simpsons’ forfattere situationen via Reverend Lovejoy, der til begravelsen sagde:

In many ways Maude Flanders was a supporting player in our lives. She didn’t grab our attention with memorable catch phrases or comical accents! But, whether you noticed her or not, Maude was always there… and we thought she always would be.

Maudes død fik en ekstra dimension, da der gik vedholdende rygter om, at det skyldtes, at  Maggie Roswell – skuespilleren, der lagde stemme til – havde forlangt lønforhøjelse. Simpsons’ skaber Matt Groening insisterede dog på, at det var fordi Roswell flyttede til Colorado, hvilket gjorde arbejdet vanskeligt.

Tara Knowles i ‘Sons of Anarchy’

Bevares, Jackson Teller, den pæne mand, stod alene for 45 drab i løbet af syv sæsoner af ‘Sons of Anarchy’, som i det hele taget var en serie, hvor der var overhængende risiko for, at man gik glip en bærende karakters blodige død, hvis man lige rendte ud for at lave en kop kaffe og glemte at sætte serien på pause. Så derfor er det måske svært at tale om decideret overraskende dødsfald.

Alligevel var det pænt chokerende, da Gemma Teller myrdede sin svigerdatter og mor til sit ene barnebarn i sidste afsnit af sæson 6. Også fordi der ikke ligefrem var tale om et raffineret lille giftmord eller noget i den stil – men i stedet en voldsom kombination af tæsk med et strygejern, drukning i en håndvask og en lettere uortodoks af en stegegaffel…

Brody i ‘Homeland’

https://www.youtube.com/watch?v=UlIzL8afSz8

Jo jo, Nicholas Brody havde da ligesom lagt i ovnen til, at han næppe ville nå pensionsalderen stort set fra første afsnit af sæson 1, men det var alligevel et vildt øjeblik i tv-historien, da ‘Homeland’ slagtede sin hovedperson i slutningen af sæson 3 – i en serie som alle i øvrigt forventede ville strække sig over langt flere sæsoner. Det gjorde den så også, men altså uden Brody. Seriens bagmænd vidste nok godt selv, at de havde gang i noget flippet og fik det maksimale ud af Brodys død i tre intense og meget iltfattige minutter.

OBS: Avisen Business Insider Nordic har lavet en liste, der rangerer 90 dødsfald – fra de mindst tragiske til de mest tårevædede øjeblikke

Find mere om
Footer graphics