yoga

‘Overraskende’ udmelding fra Rusland: Man bliver ikke homo af at dyrke yoga

Hverken ‘downward facing dog’, ‘barnets stilling’ eller ‘humble worrier’ gør dig pludselig til homoseksuel. Det udtaler en talsmand for den russiske kriminalforsorg, der ellers havde set sig sur på de forbudte trin.

Den dybt upassende disciplin yoga er nu clearet af de russiske myndigheder. Foto: Annie Spratt/Unsplash

Yoga-glade indsatte i russiske fængsler kan ånde lettet ud, behersket og gennem næsen naturligvis. Det er nemlig blevet tilladt at dyrke yoga igen som indsat, efter at myndighederne officielt har afkræftet, at man skulle blive homoseksuel af det.

Balladen skyldtes i første omgang en indflydelsesrig akademikers bekymringer ved, at to fængsler i Moskva sidste år begyndte at tilbyde yogasessioner som en del af et lokalt pilotprojekt.

Alexander Dvorkin er professor ved et universitet drevet af den magtfulde ortodokse kirke i Rusland og formand for den forsamling, der rådgiver justitsministeren om religiøse anliggender. Dvorkin råbte for nylig vagt i gevær, efter at to russiske fængsler indførte potentielt katastrofale yogatimer. I et bekymret brev beskriver Dvorkin, hvordan de farlige yogastillinger vil ’fylde udøverne med ustyrlig ophidselse”, og som konsekvens ”føre til homoseksuelle forhold mellem indsatte’. Særligt problematisk bliver det f.eks., når andre mere traditionelle indsatte efterfølgende måske nægter at røre deres mad, hvis den er skænket af en yogi, som måske er homoseksuel, og så ender det hele jo uvægerligt, måske, i mytteri.

LÆS OGSÅ: “Yoga hjalp mig ud af skammekrogen”

Dvorkins bekymrede analyse endte i hænderne på den magtfulde russiske senator, Yelena Mizulina, der straks bad statsadvokaten undersøge, om det overhovedet er lovligt at dyrke den hinduistisk inspirerede yogaform i henhold til Ruslands regler for religiøs mindretalskultur. Mizulina er kendt verden over for at have indført Ruslands strikse anti-LGBT-propagandalove og desuden være gået i clinch med Jehovas Vidner, som blev kaldt en ekstremistisk gruppe.

Undersøgelsen fik i første omgang ministeriet til at indstille yogatimerne, men nu har viceformanden for de russiske fængselsmyndigheder, Valery Maximenko, altså været ude at mane til besindighed:

”Hele verden dyrker det [altså yoga; ikke det andet, red.], og ingen lider skade eller bliver draget af homoseksualitet af det”, udtaler Maximenko til en russisk radiostation. Faktisk har den populære stræk- og vejrtrækningsform vist sig at have gode virkninger:

”Vores undersøgelse viser, at der er færre lægebesøg blandt yogaudøverne. Det er meget positivt”.

Maximenko konkluderer da også, at ”(…) selv hvis det gjorde [folk homoseksuelle, red.], lever vi i et demokrati, hvor folk har lov at gå deres egen veje”.

Store ord fra officiel russisk side, og den efterfølgende hån blandt befolkningen har da også prompte har fået både Alexander Dvorkin og Yelena Mizulina til at påstå, at de er blevet citeret ude af kontekst. I skrivende stund er Mizulina således ved at udfærdige et nyt brev, der skal få statsadvokaten til at undersøge, om medierne, der bragte historien, kan straffes for udbredelse af fake news. En på papiret stejl opgave lige netop i Rusland.

Hvad problemet i øvrigt ville være med yogadyrkende og mandeelskende indsatte i de russiske fængsler, melder historien ikke noget om. Namaste!

Footer graphics