Natasha Brock
Foto: Rita Kuhlmann

Komiker Natasha Brock vil ikke have børn: “Jeg vil hellere fortryde ikke at have fået børn end fortryde at have fået dem”

Det er hverken klimakrisen, Jordens overbefolkning eller fordi hun ikke har råd til dyre barnevogne og Tripp Trapp. 32-årige Natasha Brock har bare ikke lyst til at få børn, og det får hun nok aldrig.

“Du fortryder kun de børn, du ikke får”.

Den sætning har Natasha Brock hørt et utal af gange, men lige lidt tror hun på det. Og hun kommer ikke til at tage chancen. Lysten er der ikke, og siden hun sagde højt første gang, at hun ikke skulle have børn, har hun skullet undskylde. Selv overfor fremmede mennesker, der ikke forstår hende.

“Ej undskyld, jeg er ked af, at jeg ikke sætter børn i verden for din skyld,” joker hun, da Heartbeats møder hende på en café tæt på Comedy Zoo i det indre København for at tale om sit fravalg af børn.

Natasha Brock Foto: Rita Kuhlmann

Komiker Natasha Brock gjorde sig for første gang bemærket på den danske standup-scene som et af de nye håb til Zulu Comedy Galla i 2014 og var senest nomineret til “Årets Talent” ved samme gallashow i år. Hun har lavet standup i 11 år og turnerede med sit andet one-woman show, ‘Psyclus’, fra 2019, som tog udgangspunkt i kvindens cyklus.

I skrivende stund er hun i gang med at skrive på sit næste show og udsigten til at sætte karrieren på pause, slå sig ned og få børn er ikke noget, hun har i tankerne. Hun ser langt hellere sig selv som den sjove fulde tante end nogens mor.

Selv når hun passer sine niecer og nevøer og holder sine venners nyfødte babyer, blafrer æggestokkene ikke. Den instinktive lyst til børn, som alle taler om, har hun ikke, og hun er afklaret med, at den nok heller aldrig dukker op.

“Jeg har aldrig tænkt på mig selv som en, der ikke skulle være mor. Det har bare aldrig sagt mig noget. Det har mest sagt mig noget at være tanten, som de (børnene, red.) ringer til, når de begynder at drikke sig fulde og skal hjem fra byen og giver fede gaver, fordi jeg har råd til det. Jeg tror ikke, det er blevet en del af min identitet at være frivilligt barnfri. Det er ikke noget, jeg har valgt, børn er bare noget, jeg slet ikke vælger,” forklarer hun.

I dag får danskerne færre børn; for nogen er årsagen faldende fertilitet, mens andre opgiver drømmen om at sætte børn i verden af hensyn til klima og stigende overbefolkning. Nogen vælger det helt frivilligt, og i den faldende fødselsrate i Danmark, har man de seneste ti år i stigende grad kunne se, at flere danskere foretrækker et liv uden børn. Natasha Brock er en af dem.

Mødte ham hun ikke ville have børn med

Da Natasha Brock mødte sin kæreste for lidt over fire år siden, fandt hun en indre ro. Meget tidligt i parforholdet talte de om fremtiden; om at de en dag skulle stifte familie. Kæresten havde ikke rigtig lyst, og selvom det egentlig var en følelse hun gengældte, havde hun ikke tidligere kunnet forlige sig med tanken.

“Det var den følelse, jeg havde indeni. Det var noget, jeg heller ikke ville. Så det krævede, at jeg mødte den rigtige for at finde ud af, at jeg ikke ville have børn,” siger den nu 32-årige komiker.

“Det lyder lidt strengt at sige, at han fik mig til at indse, at jeg ikke skal lave børn med ham. Men det var en forløsende oplevelse at finde ud af, at den trang, som jeg troede kom på et tidspunkt, bare var, at jeg ikke ville have børn.”

Natasha Brock Foto: Rita Kuhlmann

Selv da tankerne om at være frivilligt barnfri faldt på plads, var hun stadig meget i tvivl om beslutningen. I starten spurgte hun sig selv; man burde vel få lyst til at få børn med den med elsker og få lyst til at lave et produkt af den kærlighed, man har til hinanden?

Sådan behøver det ifølge hende ikke være for alle.

“Der var en masse ting, der faldt på plads for mig, da jeg fik lov til at sige højt, at jeg ikke havde lyst til det og blev bekræftet i, at det ikke var noget, vi som par behøvede at have lyst til,” siger hun.

“Double income no kids”

Natasha Brock har været forlovet i halvandet år, efter at hun friede til sin kæreste omkring deres årsdag. Det faldt tilfældigvis sammen med skuddagen, som traditionen tro er den eneste dag, kvinden må fri til sin udkårne. Sammen joker de om, at de er DINK’s, altså et par med ‘double income no kids’. På den måde kan de lettere grine af det, når andre ikke forstår, at de ikke vil have børn.

“Vi kommer til at være det sted, man tager hen, hvor der ikke er legetøj over det hele, hvor hvidvinen er kold, og sofaen er blød,” smiler hun.

Hun er godt klar over, at der er en masse ting, hun går glip af, og hun gruer ved tanken om, at hun måske mister venner og veninder, når de alle sammen har børn og kan være sammen om det.

“Jeg kommer ikke til at have det der hemmelige sprog, som mødre har, og de har også en aura omkring sig, de er jo seje mennesker. Jeg kommer ikke til at have en mødregruppe, og jeg kan godt blive ked af, at jeg ikke får de oplevelser med mine veninder,” siger hun.

Færre får børn

Danske kvinder føder for fjerde år i træk færre børn, og fortsætter tendensen vil hver femte kvinde i starten af 30’erne være frivilligt eller ufrivilligt barnløs, når de fylder 45 år. Selvom der er par som brændende drømmer om at få børn men ikke kan, er der par som ganske enkelt vælger livet uden børn. Ligesom Natasha Brock og hendes forlovede.

Dog mener hun ikke, at de vælger børn fra. Tværtimod fortsætter de bare med at leve deres liv.

Natasha Brock Foto: Rita Kuhlmann

“Det er folk, der tager et valg om at tilføje børn. Det er deres liv, der ændrer sig. Vores liv ændrer sig ikke. Vi har det rigtig fedt, sådan som vi har det, og det har vi lyst til at fortsætte med. Vi er lykkelige, der er ikke nogen faktor, der behøver at blive tilføjet for at vi skal blive lykkeligere,” siger hun og indrømmer, at de dog planlægger at få en hund i fremtiden.

Familie, venner og også fremmede har spurgt, hvornår hun skal have børn, og selvom familien i dag støtter hende i hendes beslutning, oplever hun stadig, at andre har svært ved at acceptere, at hun ikke har lyst til at være nogens mor nogensinde.

“Jeg ved ikke, om det så er noget, der vil blive ved, indtil jeg ikke kan få børn, om folk så vil synes, det er for sent, når jeg er blevet for gammel,” siger hun og fortsætter:

“Der er et enormt pres på hvornår man skal få børn, og hvis det var rigtigt, skulle man have fået et barn, før man overhovedet overvejede at få et barn, og så skal man vente til senere, men så synes folk man er gammel,” siger Natasha Brock med sarkasme i stemmen.

Hverken for klimaet eller karrieren

Flere mødre er de seneste par år begyndt at tale højt om, at moderskabet også kan være fyldt med bekymringer, angst og en følelse af utilstrækkelighed. Med alderen er den 32-årige komiker blevet mere sikker på, at hun ikke kommer til at fortryde, at hun ikke sætter børn i verden.

“Det er ikke fordi, jeg skal være fortaler for at lade være med at få børn, jeg vil bare vise, at det ikke behøver være for klimaet eller for karrieren. Der er ikke nogen større grund eller større åbenbaring, det er bare fordi, jeg ikke har lyst. Det er noget, jeg ville ønske, at man kunne tale lidt mere om.”

Efter at have været på samtlige præventionsmidler, der efter eget udsagn gjorde mere skade end gavn, begyndte hun at overveje sterilisation. Der er ingen planer om at komme under kniven lige med det samme, men det er heller ikke udelukket, siger hun:

“Der er mange, der siger ‘du fortryder kun de børn, du ikke får’. Det tror jeg ikke på, og jeg tør ikke tage chancen. Det kan da godt være, at jeg fortryder det på et senere tidspunkt i mit liv, men jeg vil hellere fortryde ikke at have fået børn end fortryde at have fået dem.”

“Det er ofte kvinder med børn, der tror, at jeg siger, de ikke gør det rigtige. Men det gør jeg ikke. Det er bare ikke rigtigt for mig at få børn,” understreger hun.

Natasha Brock Foto: Rita Kuhlmann

Natasha Brock

Komiker og podcaster, født i 1989 i Hellerup

Har lavet standup i 11 år og var nomineret til ‘Årets Talent’ ved Zulu Comedy Galla i 2018 og senest ved årets show i 2021

Var finalist til DM i standup i 2018 og turnerede i 2019 med sit andet og anmelderroste show ‘Psyclus’

Bosat på Nørrebro i København med sin forlovede

Optræder ved Red Barnets comedyshow ‘Grin til Gavn’ i år

Lykkeligere uden børn

Nogle undersøgelser viser faktisk, at mennesker, der ikke har børn, er langt lykkeligere end folk, der har børn boende hjemme.

Og der mangler heller ikke børn i Natasha Brocks liv. Med to ældre søstre, der hver især har børn, og flere af parrets venner der også har børn, er de sikrer på, at de ikke kommer til at leve et barnløst og ensomt liv, som folk ellers tror.

Derimod vil hun gerne gøre op med forestillingen om, at der skal børn til at fuldende hende som kvinde eller fuldende dem som par.

“Uanset, hvor mange succeser jeg så end har i mit liv, og jeg har fundet en mand, og vi skal giftes, er det stadig i nogens øjne ikke nok. Det er det først, når vi reproducerer os. Det, synes jeg, er vildt,” siger hun.

“Lige nu kan jeg mærke, at det overhovedet ikke er det jeg vil, og jeg tør ikke satse på, at den kærlighed, som alle siger fuldender en, når man får børn, og man endelig forstår hvorfor man er et menneske.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics