To go or not to go: Hvornår har vi fået for travlt til at sidde og nyde en kop kaffe?

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

To go or not to go: Hvornår har vi fået for travlt til at sidde og nyde en kop kaffe?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Foråret er for alvor over os, og derfor kravler Pige 1 ud af sit vinterhi og kaster sig over social dining og gåture i solskinnet. Men to go-kaffen er hun ikke meget for at tage med på gåturen.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

To Sultne Piger

Podcasten er produceret af Heartbeats og sponsoreret af Jacobsen.

Lyt med i To Sultne Pigers podcast, når de hver anden uge taler om mad, restaurantbesøg og alt derimellem. Følg også med på deres Instagram @tosultnepiger. Stay hungry, stay tuned!

Efter en nylig oplevelse i forårssolen fik Pige 1 øjnene op for, hvor mange, der gik rundt med skvulpende kaffekopper. Hun fik nærmest helt hjertebanken – og det var ikke bare af koffeinen. 

I denne udgave af podcasten ‘To Sultne Piger’ dykker hun derfor ned i danskernes umættelige trang til at tage deres lækre baristakaffe med sig i stedet for at nyde den på stedet. 

“Jeg tænkte bare, ej nej nej. Den der kaffe skvulper bare rundt i det der pap. Den bliver koldere og koldere. De nyder den mindre og mindre. Det bliver bare mælk at this point. Og så sad jeg og tænkte på: Hvornår er det sket, at vi har fået så travlt, at vi ikke engang kan sætte os ned og drikke en kop kaffe?” 

Appellen fra Pige 1 er, at vi skal tænke os lidt mere om, når vi køber vores kaffe. Vi har så god en kaffekultur i København, så gode baristaer og muligheder for at få lækker kaffe. Vi kunne lære lidt af italienerne og tage en mindre kop kaffe, hvis vi har travlt, og så gemme latten til de tidspunkter, hvor vi har tid til at fordybe os i momentet og sidde og nyde kaffen. 

“Hvor lang tid tager det dig egentlig at drikke en kop kaffe? Der er så stort et udvalg med et så højt niveau, at jeg simpelthen ikke begriber, at vi ikke kan tage fem til ti minutter ud af vores dag til at sidde med en porcelænskop og bare nyde den.”

Presset over fællesspisning

Langbordsmiddage er de senere år blevet meget populære både på sociale medier og diverse festivalprogrammer. Især Folkehuset Absalon på Vesterbro var en af pionererne, da de slog dørene op i 2013. 

Men efter coronanedlukningen er det som om, at trenden med communty dining fik en opblomstring, da vi pludselig alle sammen måtte være tætte igen. Fællesskabet med maden i fokus er at spotte både som pop-ups og mere faste restaurant koncepter, og også til private arrangementer.

Pige 1 kan godt få det lidt presset over fællesspisning. Det der med at spørge fremmede om vandkanden og gnubbe albuer med nye mennesker, er hun ikke altid i humør til. Men her i forårets solstråler er hun alligevel mere åben overfor det.

“Altså at mødes og brække nogle af de der barrierer ned ved at brække noget brød over, det er jo det, det hele handler om,” siger Pige 1.

Hun ringer også til Helene Carmen Plett Forchhammer fra @eatrealbereal, som er ved at skrive sin anden kogebog om netop langbordsmiddage. På sin Instagram disker hun op med nogle vilde æstetiske kreationer, og det giver straks en lyst til at invitere sine 10 bedste venner til middag. 

“Jeg er jo et gammelt eks-kollektivistbarn, så det der med at spise rigtig mange mennesker sammen, det minder mig lidt om min barndom. Og nu bor jeg på Nørrebro med min datter og min mand og har totalt kernefamiliestemning. Så det der langbord, det er sådan noget, jeg romantiserer helt vildt, og som jeg elsker,” siger Helene Forchhammer.

I processen med sin nye bog, der udkommer til efteråret, har Helene Forchhammer også kastet et kulturanalytisk blik på langbordsmiddagen historisk set.

Lyt til hele episoden øverst på siden, eller der hvor du finder dine podcasts.

Find mere om
Footer graphics