Sundhedsminister Magnus Heunicke: “Det skal være mere acceptabelt at få børn tidligt i livet, og det kræver en ændring i vores kultur”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Steen Brogaard

Sundhedsminister Magnus Heunicke: “Det skal være mere acceptabelt at få børn tidligt i livet, og det kræver en ændring i vores kultur”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Hvert 12. barn bliver til på en fertilitetsklinik, og det koster staten millioner af kroner hvert år. Hvor stort et ansvar har staten for danskernes evner til at blive gravide?

Familie & hverdag En del af serien:

Join the Pudding Club

I podcasten ‘Join the Pudding Club’ følger vært Tine Stampe tre unge kvinder, som står midt i deres livs største krise med gentagne mislykkede forsøg på at blive forældre. 'Pudding Club' er et australsk slang for at være gravid, lidt ligesom vi på dansk siger 'at have brød i ovnen'. Undervejs taler Tine med eksperter, som hver giver deres bud på, hvad du selv kan gøre for at hjælpe fertiliteten på vej, og hvem der egentlig har ansvaret for Danmarks evner til at blive gravide.

Med knap 40.000 fertilitetsbehandlinger alene sidste år holder Danmark en kedelig verdensrekord i fertilitetsbehandlinger. Mange par og singler oplever, hvor smerteligt og ensomt det kan være, når den store drøm ikke kommer så let – men hvordan kan det være, at så mange danskere har svært ved at blive gravide? Hvordan påvirker det os? Og hvilken rolle har staten, når det kommer til borgernes fertilitet?

Der bliver hele tiden lavet nye politiske handlingsplaner, som skal forsøge at komme nogle af udfordringerne med ufrivillig barnløshed og manglende fertilitet til livs, men er det nok? Hvor skal der sættes ind for at forbedre situationen? Og kunne man bruge pengene bedre?  

Som reglerne ser ud i dag, kan barnløse par få tre gratis reagensglasbehandlinger i det offentlige sundhedsvæsen. Lige nu er der opstillet et borgerforslag om, at antallet af behandlinger skal sættes op til seks, og sker det, stiger chancerne for at føde et barn fra 64 til 83 procent, men burde vi i virkeligheden hellere sætte ind der, hvor det hele starter, nemlig med hendes og hans fertilitet? Skal vi uddanne, oplyse og forebygge frem for at symptombehandle?

I dette afsnit af fertilitetspodcasten ’Join the Pudding Club’ er vært Tine Stampe taget ind til Sundhedsministeriet for at tale med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om statens rolle, når det kommer til vores reproduktion. Hvordan arbejder han helt konkret for at iværksætte nye tiltag på området? Og hvor mener han, der skal sættes ind? 

Footer graphics