Nyt afsnit af ‘Join The Pudding Club’: “Når først barnet er der, har man ikke truffet et forkert valg”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Nyt afsnit af ‘Join The Pudding Club’: “Når først barnet er der, har man ikke truffet et forkert valg”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Hvor meget vil du vide om sæddonors etnicitet og sundhedshistorik? Vil du høre en lydfil af donorens stemme, se børnebilleder, personlighedstest, eller læse et håndskrevet brev fra donoren selv?
Det kaster vi i denne episode af Join the Pudding Club lys over

Samfund En del af serien:

Join the Pudding Club

I podcasten ‘Join the Pudding Club’ følger vært Tine Stampe tre unge kvinder, som står midt i deres livs største krise med gentagne mislykkede forsøg på at blive forældre. 'Pudding Club' er et australsk slang for at være gravid, lidt ligesom vi på dansk siger 'at have brød i ovnen'. Undervejs taler Tine med eksperter, som hver giver deres bud på, hvad du selv kan gøre for at hjælpe fertiliteten på vej, og hvem der egentlig har ansvaret for Danmarks evner til at blive gravide.

Med knap 40.000 fertilitetsbehandlinger alene sidste år holder Danmark en kedelig verdensrekord i fertilitetsbehandlinger. Mange par og singler oplever, hvor smerteligt og ensomt det kan være, når den store drøm ikke kommer så let – men hvordan kan det være, at så mange danskere har svært ved at blive gravide? Hvordan påvirker det os? Og hvilken rolle har staten, når det kommer til borgernes fertilitet?

Overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd, er du på vej ind i en proces, hvor du skal foretage en række vigtige valg. Valg, som får betydning for både dig og dit barn i fremtiden – og som ikke kan laves om, når først du er blevet gravid. Derfor er det vigtigt, at du tager dig god tid til at overveje dine forskellige muligheder.

Hvor meget vil du for eksempel vide om sæddonors etnicitet og sundhedshistorik? Du kan høre en lydfil af donorens stemme, du kan se personens håndskrift, og du kan endda se børnebilleder og personlighedstests. Men er der en grænse for, hvor meget man vil associere sit barn med en person, man ikke engang kender?

Beslutningen skal jo træffes af både den ene og anden part i et forælderskab, men ofte er det, i traditionelle mand/kvinde-forhold, manden, der oplever at have et særligt behov for at sætte sig ind i tingene inden, siger Annemette Arndal-Lauritzen, der er administrerende direktør i European Sperm Bank i denne uges afsnit af ‘Join The Pudding Club’:

“Vi har indtryk af, at mændene ofte har læst en del om det. Hvis de har lyst til at sætte sig ind i det, dykker de virkelig ned i videnskaben og forbereder sig på den måde. Kvinderne har mere tendens til at kommunikere omkring det og træffe beslutninger på baggrund af kommunikation med familie, venner og partner.”

Men alligevel ender de fleste med samme konklusion, når først beslutningen er truffet, uddyber Annemette Arndal-Lauritzen:

“Når først barnet er der, har man ikke truffet et forkert valg – uanset hvordan man vender og drejer den”.

Alle de overvejelser, der er værd at have med i baghovedet, når man går ind i processen om enten at få et donorbarn eller selv at blive donor, tager vi dig igennem i dagens episode af ‘Join the Pudding Club’.

Footer graphics