Der er ofte stor forskel på, hvordan mænd og kvinder oplever det at være i fertilitetsbehandling. For mange mænd kan det være en process, hvor de føler sig sat på sidelinjen og undersøgelser viser, at mændene ofte føler sig holdt udenfor.
I denne episode af ‘Join the Pudding Club’ stilles skarpt på mændene i fertilitetsbehandling – skammen over ikke at kunne ‘levere’, om årsager til dårlig sædkvalitet og mandens svære rolle, når vært Tine Stampe får besøg af professionel danser og ufrivillig barnløs, Michael Olesen, og Svend Aage Madsen, forskningsleder ved Rigshospitalet, som er med på en telefon.
75 år med faldende sædkvalitet
Efter anden verdenskrig begyndte man at måle mænds sædkvalitet, og billedet viser, at kvaliteten er faldende i hele verden. Særligt danske mænds sædkvalitet er noget af det allerdårligste, viser undersøgelser foretaget af Rigshospitalet. Hvorfor falder sædkvaliteten blandt vestlige mænd? Skyldes det hormonforstyrrende stoffer i miljøet? Og hvordan bryder vi tabuet om, at rigtig mange mænd ikke kan gøre deres kæreste gravid?
Michael Olesen og hans kæreste har været i fertilitetsbehandling i syv år uden held. I de første år holdte de deres infertilitet for sig selv og isolerede sig, særligt Michael havde svært ved at tale med venner og familie om deres behandlinger. I 2015 tog de en beslutning om at fortælle åbent om deres situation og sætte fokus på at være mand i fertilitetsbehandling.
“Der er altid fokus på kvinden, men det var et stort slag i hovedet som mand at få at vide, at man ikke kan gøre sin kæreste gravid. Det skal vi være bedre til at dele mand og mand imellem – det var en stor lettelse for mig, at alle pludselig vidste det,” fortæller Michael Olesen.