“Det tager kun tre måneder at ændre sin sædkvalitet til det markant bedre”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Preben Madsen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

“Det tager kun tre måneder at ændre sin sædkvalitet til det markant bedre”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Et forsøg fra Rigshospitalet viser, hvordan sædkvaliteten hos unge danske mænd har været ekstremt dalende i over 20 år. Men meget af ansvaret ligger hos os selv, siger fertilitetsprofessor Peter Humaidan. Vi kan nemlig sagtens ændre det til det bedre.

Livsstil En del af serien:

Join the Pudding Club

I podcasten ‘Join the Pudding Club’ følger vært Tine Stampe tre unge kvinder, som står midt i deres livs største krise med gentagne mislykkede forsøg på at blive forældre. 'Pudding Club' er et australsk slang for at være gravid, lidt ligesom vi på dansk siger 'at have brød i ovnen'. Undervejs taler Tine med eksperter, som hver giver deres bud på, hvad du selv kan gøre for at hjælpe fertiliteten på vej, og hvem der egentlig har ansvaret for Danmarks evner til at blive gravide.

Med knap 40.000 fertilitetsbehandlinger alene sidste år holder Danmark en kedelig verdensrekord i fertilitetsbehandlinger. Mange par og singler oplever, hvor smerteligt og ensomt det kan være, når den store drøm ikke kommer så let – men hvordan kan det være, at så mange danskere har svært ved at blive gravide? Hvordan påvirker det os? Og hvilken rolle har staten, når det kommer til borgernes fertilitet?

Meget tyder på, at livsstilsændringer og miljømæssige påvirkninger har været skyld i, at danske mænds sædkvalitet siden 1996 har været dalende år efter år. I 2018 blev 6.000 mænd undersøgt og hele 4.800 af dem måtte gå hjem med et kedelig svar, nemlig at de havde forringet sædkvalitet.

Men hvis en mand ændrer sin livsstil drastisk, kan han faktisk producere sundere sæd på blot tre måneder.  

“Vi mænd er fantastisk heldige. Vi laver sædceller hele tiden. Mens jeg sidder her, laver jeg 1.000 i sekundet, og fordi det kun er fire procent af dem, som er normale, er der behov for en stor produktion. I modsætning til kvinder, der har de æg med, som de bærer i fostertilværelsen, laver mænd hele tiden nye sædceller. Og selvom vi ikke kan påvirke antallet, kan vi i den grad påvirke kvaliteten af det, vi sender afsted. Det tager kun tre måneder at ændre sin sædkvalitet til det markant bedre.”

Fertilitetsprofessor Peter Humaidan er gæst i dette afsnit i ‘Join The Puddingclub’ hos vært Tine Stampe. Og det er ikke kun, fordi han ved alt om “supersæd”, som han selv kalder det. Det er også fordi, at Peter Humaidan selv har været ufrivilligt barnløs i næsten ni år med sin kone.

I dag er han far til fire børn og internationalt anerkendt.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics