Nyt afsnit af ‘Join the Pudding Club’: Gør barslen til en styrke – ikke et bump på vejen

Eller vælg, hvor du vil lytte

Nyt afsnit af ‘Join the Pudding Club’: Gør barslen til en styrke – ikke et bump på vejen

Eller vælg, hvor du vil lytte

Størstedelen af alle kvinder oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at skulle fortælle deres arbejdsplads, at de er blevet gravide. Men den glædelige nyhed er ikke altid lige let at overlevere.

En del af serien:

Join the Pudding Club

I podcasten ‘Join the Pudding Club’ følger vært Tine Stampe tre unge kvinder, som står midt i deres livs største krise med gentagne mislykkede forsøg på at blive forældre. 'Pudding Club' er et australsk slang for at være gravid, lidt ligesom vi på dansk siger 'at have brød i ovnen'. Undervejs taler Tine med eksperter, som hver giver deres bud på, hvad du selv kan gøre for at hjælpe fertiliteten på vej, og hvem der egentlig har ansvaret for Danmarks evner til at blive gravide.

Med knap 40.000 fertilitetsbehandlinger alene sidste år holder Danmark en kedelig verdensrekord i fertilitetsbehandlinger. Mange par og singler oplever, hvor smerteligt og ensomt det kan være, når den store drøm ikke kommer så let – men hvordan kan det være, at så mange danskere har svært ved at blive gravide? Hvordan påvirker det os? Og hvilken rolle har staten, når det kommer til borgernes fertilitet?

Hvornår fortæller jeg det? Hvordan reagerer min chef? Bliver jeg nu stemplet som uambitiøs? Hvordan undgår jeg at ‘gå i stå’ under min barsel?

I dette afsnit af ‘Join the Pudding Club’ har vært Tine Stampe inviteret Lotte Thor og Anne Sophie Münster med ind i studiet for netop at italesætte alle de spørgsmål og tanker, der melder deres ankomst sammen med graviditeten.

“Jeg vidste godt, at hvis jeg kom og sagde, at jeg var gravid, jamen, så var det ikke mig, der ville få de spændende jobs eller det kursus, jeg enormt gerne ville på.”

Lotte Thor er uddannet journalist og er i dag selvstændig. Hun husker tydeligt, hvordan hun havde det med at skulle gå på barsel fra det ellers krævende arbejde foran rullende kamera. Det ville betyde, at hun ville gå glip af potentielle karrieremuligheder, kurser og egentlig nok bare blive stemplet som ‘endnu en uambitiøs gravid kvinde.’



Lotte fortæller, at det var så svært at få sagt, at da hun sad i venteværelset til gynækologen, så blev hun bange for at nogen skulle se hende. For det måtte endelig ikke komme frem, at hun var gravid.

Anne Sophie Münster er CEO og stifter af barselsnetværket ‘Inspired Beyond Babies’. Hun forbinder dårlig samvittighed og skam med den første gang, hun skulle fortælle sin arbejdsplads, at hun var gravid, for hun vidste jo godt, at når hun ikke var der, så var de presset i forhold til ressourcer.

“Jeg har altid undret mig over denne skam, hensynstagen og ansvarsfølelse, man har over for sin arbejdsgiver – altså c’mon – vi føder børn.”

Under sin første barsel gik det op for Anne Sophie, at bare fordi hun var gået på barsel, så var det ikke ensbetydende med, at hendes personlige behov for udvikling var gået i stå. Barslen skulle ikke være en begrænsning, men i stedet ses som “mulighederens land.”

Footer graphics