Ernæringsterapeut Nanna Ewald Stigel om kost og fertilitet: “Man skal helst forberede kroppen til en graviditet – lidt ligesom at man jo træner op til et maraton”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Privatfoto

Ernæringsterapeut Nanna Ewald Stigel om kost og fertilitet: “Man skal helst forberede kroppen til en graviditet – lidt ligesom at man jo træner op til et maraton”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Vi ved godt, at grøntsager er bedre for os end slik og sukker, men har det virkelig en betydning for, om vi kan blive gravide? Det undersøges i denne episode af ‘Join the Pudding Club’.

Sundhed & krop En del af serien:

Join the Pudding Club

I podcasten ‘Join the Pudding Club’ følger vært Tine Stampe tre unge kvinder, som står midt i deres livs største krise med gentagne mislykkede forsøg på at blive forældre. 'Pudding Club' er et australsk slang for at være gravid, lidt ligesom vi på dansk siger 'at have brød i ovnen'. Undervejs taler Tine med eksperter, som hver giver deres bud på, hvad du selv kan gøre for at hjælpe fertiliteten på vej, og hvem der egentlig har ansvaret for Danmarks evner til at blive gravide.

Med knap 40.000 fertilitetsbehandlinger alene sidste år holder Danmark en kedelig verdensrekord i fertilitetsbehandlinger. Mange par og singler oplever, hvor smerteligt og ensomt det kan være, når den store drøm ikke kommer så let – men hvordan kan det være, at så mange danskere har svært ved at blive gravide? Hvordan påvirker det os? Og hvilken rolle har staten, når det kommer til borgernes fertilitet?

Det tager tre måneder for en kvinde at færdigdanne et æg, og cirka det samme tager det for en mand at danne nye friske sædceller. Forskning har vist, at man kan påvirke kvaliteten af ægget i den process, og både kvantiteten og kvaliteten af sædcellerne hos manden. Det vil sige, at de tre måneder inden man bliver gravid faktisk er ret vitale for graviditeten og barnet, fordi det jo i virkeligheden starter der.

Men hvad betyder det egentlig? Er det pesticiderne i maden, man skal være opmærksom på, eller er det sammensætningen af sund og mindre sund kost? Er økologi nok? Og hvor striks skal man egentlig være?

Det taler vært Tine Stampe i denne episode med ernæringsterapeut Nanna Ewald Stigel om, som er forfatteren til flere bøger om fertilitet, kost, balancer og kvindens cyklus, fordi cyklussen fortæller meget om hendes sundhed, og den er et vitalt tegn på graden af dine evner til at blive gravid – og mange kvinder ved ikke ret meget deres cyklus.

Du kan selvfølgelig ikke spise dig gravid, det siger sig selv, der er en lang række kropslige og mentale faktorer, som spiller ind, men kost kan spille en rolle, når I gerne vil være forældre. Læs mere i Sundhedsstyrelsens guide til sunde vaner her.

Footer graphics