Et Åbent Sind?

Nyt afsnit af ‘Et åbent sind?’: Vi tjekker faktatjekkerne

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

Nyt afsnit af ‘Et åbent sind?’: Vi tjekker faktatjekkerne

Eller vælg, hvor du vil lytte

I dette afsnit af ‘Et åbent sind?’ handler det om stikkontakter, der ligner ansigter, om maskulin bias i mønstergenkendelse og om at faktatjekke faktatjekkerne.

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

Morten lægger ud med at svare på noget kritik og peger også kritikken lidt indad, for måske har han været en smule for kontant i sin udmelding for at bevare et ordrim.

Prøv at kigge på din nærmeste stikkontakt. Hvis der er et stik i den, så træk det ud – kan du også se “ansigtet”?
Torben har læst nye studier, der handler om, hvordan vi ser ansigter i alting – og hvordan vi ofte kønner de ansigter. Det handler om først og fremmest om, hvordan vi ser de her “ansigter” eller mønstre, og om hvordan vi tillægger dem forskellige værdier som alder og køn. Og det præger faktisk vores liv, hvordan vi tænker nogle ting “mandlige” eller “kvindelige”. For eksempel er sikkerhedsseler designes til mænd, så kvinder har større risiko for at dø i trafikuheld.

Det helt store spørgsmål i dagens udsendelse er “hvem tjekker faktatjekkerne?”. Det gør ‘Et åbent sind?’ selvfølgelig. Vi gennemgår alt fra Tjekdet.dk over ‘Detektor’ på DR til jordanske, norske og amerikanske faktatjek-sites. Hvad skal man være opmærksom på, og hvad kan siges af ris og ros om alle siderne og programmerne?

Husk, at du kan skrive til Torben Sangild og Morten Elsøe med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Show notes

Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Adam Emil Schierbeck

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics