‘Et åbent sind?’: Konspirationsfolket fik ordet – og det var faktisk en rigtig god idé

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: DR

‘Et åbent sind?’: Konspirationsfolket fik ordet – og det var faktisk en rigtig god idé

Eller vælg, hvor du vil lytte

I et tv-eksperiment har DR2 givet ordet til fire konspirationsteoretikere. Resultatet er interessant, mener Morten Elsøe og Torben Sangild i det nye afsnit af deres podcast, ’Et åbent sind?’, hvor de også behandler en ny kampagne fra Coop, der vil have os til at spise op.

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

“Der er ikke noget, der er, som det ser ud til. Vi bliver alle sammen ført bag lyset. Også dig,” indleder Signe Molde DR’s nye serie ‘Konspirationsfolket har ordet’. I serien følger vi fire konspirationsteoretikere, der mener, at medierne, tv og pressen er en lukket klub, der er med til at skjule sandheden.

I seriens fire afsnit følger vi hovedpersonerne fortælle historien om, at “WHO er bundkorrupt.” Det er de fire afsnit, der er genstand for podcastværter Morten Elsøe og Torben Sangilds opmærksomhed i dette afsnit, og som sidstnævnte vil “anbefale til alle, der er interesserede i at forstå, hvordan en konspirationsteoretiker tænker.” Uanset om du har set serien eller ej, kan du se frem til at lytte til de små lydbider og perspektiverende pointer, som værtsparret kommer omkring i dette afsnit.

Derudover skal det handle om Coops nye kampagne ‘Sammen redder vi maden’, der i en reklamevideo serverer budskabet: “For når vi alle spiser op i stedet for at smide ud, gør det en kæmpe forskel for klimaet.” Men hjælper det overhovedet klimaet at overtage skraldespandens rolle? Hvorfor ikke bare købe mindre mad? Og i stedet for at smide maden ind eller ud, kan man så ikke bare gemme den i køleren?

Podcasten når også forbi Tyskland, hvor en 20-årig tankpasser blev skudt, da han bad en kunde tage mundbind på. Og så slutter vi selvfølgelig af med en omgang ‘Fup eller fakta’.

Show notes


Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Camilla Sager

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics