Et Åbent Sind?

‘Et åbent sind?’: Kan vi altid stole på hvide kitler?

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

‘Et åbent sind?’: Kan vi altid stole på hvide kitler?

Eller vælg, hvor du vil lytte

“Ekspert” er ikke en beskyttet titel, så alle kan frit påråbe sig den. Det er i sig selv ikke problematisk. Men det kan det blive det, når alle og enhver kan iklæde sig hvid kittel og agere afsender på budskaber, de ikke nødvendigvis har nogen faglig baggrund for at udtale sig om.

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

Vi kender det fra tandpasta eller vaskepulverreklamer. Autoritære kilder i kitler, der præsenterer produkter som store nyskabelser inden for videnskaben. Med nettets udbredelse er der kommet endnu flere såkaldte ”eksperter”, hvoraf nogle af dem bevidst spreder misinformation. Og der er god grund til at se kritisk på dem.

Det gør Torben Sangild og Morten Elsøe i dette nye og tiende afsnit af ’Et åbent sind’.

Her kaster de sig blandt andet over FLICC-modellen, der kortlægger nogle af de mest brugte teknikker til at fornægte videnskab og forplumre debatten med misinformation. Og de krydrer det med kuriøse eksempler som fx en ekspert, der altid iklæder sig hvid titel og stetoskop, selvom hans branche hverken kræver det ene eller det andet.

Der er også et andet sigende eksempel med en uddannet børnelæge, der mener, at COVID-19-vaccinerne indeholder alien-DNA. Et tredje, der handler om en erklæring, hvor mere end 31.000 “videnskabsfolk” skrev under på, at der ikke findes klimaforandringer – heriblandt falske eksperter som Charles Darwin og en lang række Star Wars-karakterer.

Udover hovedtemaet om falske eksperter når vi en omgang korte nyheder og lidt indslag fra feedet, der alt sammen tager udgangspunkt i kongeriet. For det viser sig, at en af de helt store konspirationsteorier måske stammer fra en lejlighed på Amager, at en TV2-opgørelse over corona-indlæggelser måske ikke er helt retvisende, og så har der været røre over nogle stole på Lyngby Apotek, der var reserveret til vaccinerede mennesker.

Vi runder selvfølgelig af med en omgang ‘Fup eller fakta’.

Husk, at du kan skrive til Torben og Morten med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Show notes:


Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Camilla Sager

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics