Et Åbent Sind?

Nettet flyder over med forkerte citater: Det er tid til at granske ytringer, der aldrig har været ytret

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

Nettet flyder over med forkerte citater: Det er tid til at granske ytringer, der aldrig har været ytret

Eller vælg, hvor du vil lytte

”Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt!” said Pippi…. never. I dag taler værtsparret Torben Sangild og Morten Elsøe om såkaldte “fantomcitater” – citater, der konsekvent bliver gengivet forkert eller med den forkerte ophavsmand eller -kvinde.

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

På nettet er der efterhånden ingen grænser for, hvad Albert Einstein og Ernest Hemingway har sagt – hvis altså man tager alt, man læser på nettet, for gode varer. Det gør Torben Sangild og Morten Elsøe ikke, når værtsparret i dette afsnit gransker ytringer, der aldrig har været ytret, og citater, der er udtalt af en anden end den angivne ophavsmand – som for eksempel når Dalai Lama lægger navn til et inspirational quote på Instagram.

I dette afsnit taler værterne om kendte citater – eller rettere fejlcitater – og undersøger historien bag dem. Hvad er et fantomcitat? Hvordan opstår det? Og hvilke konsekvenser, kan det have, når vi går ukritisk til vores kilder?

Derudover skal vi et smut over Atlanten, hvor en af USA’s største komikere har fået corona. Herhjemme har Zenia Stampe (R) været en tur i mediemøllen efter et Facebook-opslag om plantemælk. Og som altid slutter vi med en omgang ‘Fup eller fakta’, der i dette afsnit handler om håndsæbe – i både fast og flydende form.

Husk, at du kan skrive til Torben og Morten med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Show notes


Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Camilla Sager

Redaktør:
Emil Norsker

Find mere om
Footer graphics