Et Åbent Sind?

‘Et åbent sind?’: Derfor vinder homøopaterne altid

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

‘Et åbent sind?’: Derfor vinder homøopaterne altid

Eller vælg, hvor du vil lytte

Krigen i Ukraine har ført en del propaganda med sig. Torben Sangild dissekerer, hvad han har fundet af både russisk og ukrainsk propaganda og desinformation. Og så gennemgår Morten Elsøe, hvorfor homøopati på lidt moderne dansk, ifølge ham, er kvaksalveri – for hvor meget kan vand egentlig huske?

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

Det helt store og tunge propagandamaskineri er sat i værk i krigen i Ukraine. Og det både fra ukrainsk og russisk side. Der er tale om photoshop, bevidst misinformation og decideret hacking af anerkendte medieplatforme. Torben Sangild har været en tur på fronten af internettet og fundet eksempler på det nyeste propaganda fra krigen, som åbenbart er så godt, at selv et anerkendt og stort dansk medie er hoppet med på at dele lidt af det.

Kender du det, at du nogle gange får forlagt dine nøgler. Og andre gange din telefon. Og hvor er det nu lige, du parkerede din cykel eller bil sidst? Mennesker glemmer helt naturligt – men hvad med vand? Ifølge homøopatien er vand nemlig fuldstændig genialt til at huske dét, som strømmer igennem det. Men åbenbart kun noget af det – og altid det gode. Morten Elsøe dissekerer homøopatien, og hvorfor han mener, det er det rene kvaksalveri.

Og selvom man roligt kan sige, at værterne ikke ligefrem er begejstrede for den alternative medicin, så argumenterer Morten Elsøe alligevel for, at homøopaterne altid ender med at vinde. For ligegyldigt, hvad en række forskningsprojekter og forsøg ender med enten at be- eller afkræfte, når det kommer til homøopatien, så vil tilhængerne af det på en eller anden måde alligevel ende med at kalde homøopatien for den store vinder.

Lyt også med helt til sidst, og find ud af, om det virkelig kan passe, at der på skotsk findes over 400 ord for “sne”. Alt det og meget mere i dette afsnit af Et Åbent Sind?

Husk, at du kan skrive til Torben Sangild og Morten Elsøe med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Show notes

Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Adam Emil Schierbeck

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics