Et Åbent Sind?

‘Et åbent sind?’: Hvilke fælder går du i, når du debatterer?

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

‘Et åbent sind?’: Hvilke fælder går du i, når du debatterer?

Eller vælg, hvor du vil lytte

Der er mange mere eller mindre bevidste fælder, der konstant bliver smidt ind i debatter, hvad enten det er blandt politikere eller blot vrede brugere på Facebook. I dette afsnit undersøger værterne Torben Sangild og Morten Elsøe et par af de mest klassiske fælder, og hvordan vi kan undgå dem.

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

Vi kan alle sammen komme til det, når vi debatterer og vil have ret; at lægge ord i munden på andre, at placere en stråmand hist og her og komme til at gå efter manden, selvom det egentligt er bolden, vi burde sigte efter.

I dette afsnit arbejder værtsparret Torben Sangild og Morten Elsøe sig videre gennem bogstaverne i FLICC-modellen, som de introducerede i forrige afsnit. Det er blevet tid til L’et, der står for logiske fejlslutninger, og i den kategori finder vi en række fælder, man kan forvilde sig ind i: ad hominem og stråmænd blandt andre.

Det kan være svært at spotte en fælde, og derfor har værterne væbnet sig med en håndfuld konkrete eksempler på fælder, de selv møder i det virkelige liv og i kommentarspor – og så deler de et par gode råd til, hvad man selv kan gøre for at styre udenom dem.

Værterne introducerer afsnittet med et par rettelser, tilføjelser og læsermails, inden de bevæger sig over i feedet. Her viser der sig nemlig, at en mappe skifter farve og på den måde måske/måske ikke afslører, at vi lever i én stor simulation. Til sidst – som altid – ‘Fup eller fakta’, der tager fat på, hvorvidt det var romerne, der opfandt det at heile.

Husk, at du kan skrive til Torben og Morten med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Show notes:

 


Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Camilla Sager

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics