Et Åbent Sind?

‘Et åbent sind?’: Om russisk propaganda, kvaksalveri og konspirationsteori

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

‘Et åbent sind?’: Om russisk propaganda, kvaksalveri og konspirationsteori

Eller vælg, hvor du vil lytte

I dette afsnit taler værterne Morten Elsøe og Torben Sangild om, hvorvidt der rent faktisk findes en mirakelkur mod kræft, hvordan Putins propaganda-apparat fungerer, og hvorfor nogle mener, at Walt Disney er satanist

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

I dette afsnit bliver det åbne sind sat på prøve – for hvordan kan man forholde sig kritisk til en “kur” mod kræft, hvis man er pårørende til en kræftsyg og for alt i verden vil prøve alle muligheder af? Forskellige eksempler på kvaksalveri bliver vendt i studiet, og Morten Elsøe fortæller en anekdote fra eget liv, der understreger, hvor svært det kan være at forblive rationelt tænkende, når man er desperat:

“Vi skældte ud på lægerne, der ikke kunne redde hende [Morten Elsøes mor, red.], og vi lagde faktisk planer om at tage til Kina, USA eller Tyskland for at få en behandling, man ikke kunne få i Danmark. Senere fandt vi ud af, at de behandlinger, vi havde kigget på og havde forhåbninger om kunne virke, faktisk rangerede fra dårlig videnskab over pseudo-videnskab til decideret svindel,” siger Morten Elsøe.

Værterne vender også, hvordan der kan trækkes en rød tråd fra dem, der først var anti-vaccine, til dem, som nu i høj grad er blevet anti-Ukraine. Hvordan hænger de grupper sammen? Er de ens? Og hvordan kan der drages en parallel fra det til Putins propaganda-maskine?

Til sidst runder Morten Elsøe og Torben Sangild det sidste C i FLICC-modellen, der står for konspirationsteorier; herunder mønstergenkendelse, forbryderiske hensigter og tilfældigheder. Og så skal du lytte med i dagens episode for at finde ud af, hvordan “Torben Sangild” bliver til “bordtennisgal”, og “Deltra/Omicron” bliver til “media control”

…eller “almoder tonic”.

Husk, at du kan skrive til Torben Sangild og Morten Elsøe med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Show notes:

Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Adam Emil Schierbeck

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics