Et Åbent Sind?

‘Et åbent sind?’: Ekstreme tal er uden for menneskelig fatteevne

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

‘Et åbent sind?’: Ekstreme tal er uden for menneskelig fatteevne

Eller vælg, hvor du vil lytte

I dette afsnit kigger værterne lidt på enorme tal – både store og små – og så får du også svar på, om Torben Sangild kan udskifte sin elskede Cola Zero med Pepsi Max, hvis han udelukkende bliver udsat for sidstnævnte over længere tid.

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

I dagens afsnit af ‘Et åbent sind?’ handler det om enorme tal; både de meget små og ekstremt store. For hvad er forskellen på en million og en milliard egentlig? Lige omtrent en milliard, intet mindre. Og hvis nu man blander de 52 kort i et kortspil, er der så højst sandsynlighed for, at de har været blandet sådan før eller aldrig – i hele verdenshistorien?

De to værter, Torben Sangild og Morten Elsøe, er også en smule skuffede over et site, som de ellers altid har haft tiltro til. For kan videnskab.dk fortsat være et trofast, objektivt og sagligt medie, nu hvor de er begyndt at bringe sponsoreret indhold på blandt andet Facebook? Og i hvor høj grad kan man, ifølge det sponsorerede indhold, pludselig arbejde imod den naturlige aldringsproces?

Morten Elsøe udfordrer også i dagens afsnit Torben Sangild til at have et åbent sind og prøve noget andet end den ellers elskede Cola Zero, når de to har en snak om sødemidler og kunstigt sødet sodavand. Der er nemlig meget få tilfælde, hvor det rent faktisk giver mening at drikke sukkersødet sodavand og ikke den kunstigt sødede variant – uanset brand.

Og så skal du også spidse ører i slutningen af afsnittet, hvor du får svar på, om der egentlig er en grund til, at vindmøller kun har tre vinger.

Show notes

Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Adam Emil Schierbeck

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics