Et Åbent Sind?

‘Et åbent sind?’: “Måske er det mig, der tager fejl… men det er det jo ikke”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

‘Et åbent sind?’: “Måske er det mig, der tager fejl… men det er det jo ikke”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Når først du har indtaget en holdning og bygget din identitet om den, kan det være svært at indtage en ny. Måske er det bare lettere at ignorere erkendelsen af, at virkeligheden kan se anderledes ud. I dette afsnit taler Torben Sangild og Morten Elsøe om, hvad de kalder lige ved og næsten-erkendelser.

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

I dette afsnit kigger værtsparret Torben Sangild og Morten Elsøe nærmere på et fænomen, de har observeret blandt konspirationsfolk; nemlig at de kan lade til at få en form for åbenbaring, men hvor de alligevel ender med at vifte den væk som en irriterende flue. Værtsparret analyserer klip fra en Netflix-film om en flok fladjords-folk samt DR-serien ‘Konspirationsfolket har ordet’, hvor nogle konspirationsteoretikere – næsten – erkender, at de måske tager fejl.

Derudover kigger vi på et andet DR-program, nemlig ‘Matchet på Mælkevejen’, der tidligere har været under behandling i programmet. Seriens to astrologer har efter den store kritik udtalt i et interview, at de føler, at det har været en “moderne heksejagt,” men kan man kalde det en heksejagt at kritisere astrologi for at være uvidenskabelig? Og hvad kan egentlig være konsekvenserne ved at trække det såkaldte heksejagt-, Holocaust- eller Hitler-kort?

Vi når også omkring et viralt Facebook-opslag om Jamie Oliver såvel som en diskussion om ytringsfrihed vs. censur – for YouTube har vedtaget nye retningslinjer og fjernet op mod 1 million videoer med corona-misinformation. Hvilke konsekvenser det kan have, kan du lytte til i dette afsnit, hvor vi selvfølgelig runder af med en omgang ‘Fup eller fakta’ om firbenede klogeåger.

Husk, at du kan skrive til Torben og Morten med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Show notes:


Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Camilla Sager

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics