Et Åbent Sind?

Podcasten ‘Et åbent sind?’: Det er rart for hjernen at putte ting i simple kasser

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

Podcasten ‘Et åbent sind?’: Det er rart for hjernen at putte ting i simple kasser

Eller vælg, hvor du vil lytte

Hvis djævlen rent faktisk ligger i detaljen, kan det være problematisk at forsimple verden. Og hvis påstande og argumenter er så vage, at de både kan misforstås og misfortolkes, skader de mere, end de gavner. I dette afsnit taler værterne Torben Sangild og Morten Elsøe om, hvad der sker, når vi udtrykker os flertydigt eller forsimplet.

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

“Enten er I med os, eller også er I med terroristerne,” sagde George Bush engang. Men er det nu også rigtigt? Nej, det er en falsk dikotomi, som betyder, at der kun opstilles to valgmuligheder, selvom der i realiteten er flere. 

”Det ligger os alle sammen meget naturligt at forfalde til sort/hvid-tænkning. Min egen hypotese er, at vi ofte gør det for at komme tvivlen til livs, så vi behøver ikke diskutere de her detaljer. Men rigtig ofte er detaljerne meget vigtige,” siger Morten Elsøe i dette afsnit.

Udover ‘forsimpling’ kaster værterne sig over ‘flertydighed’ i dette nye afsnit af podcasten ‘Et åbent sind?’. Begge begreber hører til i kategorien ‘logiske fejlslutninger,’ som de også gennemgik i forrige afsnit om debatfælder. I dette afsnit fortsætter de, hvor de slap og tager kampen op mod misinformation. 

De har væbnet sig med en række eksempler på flertydige påstande og forsimplede argumenter. 

”Der er for eksempel nogen, der går rundt med skilte, hvor der står ’corona er fup’. Men hvad betyder det? Betyder det, at sygdommen ikke findes? Betyder det, at den ikke er så slem, som myndighederne siger? Betyder det, at den er skabt af Bill Gates og Kina? Vi ved det ikke, og så alle kan projicere deres version af ordet ’fup’ ind i det udsagn. Og hvis man for eksempel selv får corona, så ændrer man bare betydningen. Man siger noget ret ekstremt, og når man så skal stå til ansvar for det, kan man nemt trække i land. Det kan man bruge flertydighed til,” fortæller Torben Sangild.

Som sædvanligt har værterne også kigget i deres feed og fundet et par påstande og nyheder om vaccinebivirkninger. Derudover har Morten Elsøe medbragt en påstand til ‘Fup eller Fakta’, hvor Torben Sangild denne gang skal forsøge at danne sig et overblik over, hvor mange træer, der findes på jorden, og stjerner, der findes i galaksen.

Husk, at du kan skrive til Torben og Morten med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Show notes:


Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Camilla Sager

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics