Et Åbent Sind?

‘Et åbent sind?’: Hvis du vil have krystaller i din vindueskarm, så go ahead

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

‘Et åbent sind?’: Hvis du vil have krystaller i din vindueskarm, så go ahead

Eller vælg, hvor du vil lytte

Hvad synes de to værter om, at Vejle Sygehus har ansat en “alternativ vejleder”? Hvilke typiske fejlslutninger laver konspirationsteoretikere? Og hvordan får Torben kælenavnet Tyrannorben?

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

Vejle Sygehus har ansat en “alternativ vejleder”. Det er der både gode og dårlige ting ved, mener værterne. Ifølge både Morten Elsøe og Torben Sangild kommer det selvfølgelig an på, om den “alternative vejledning” direkte er vejledning imod lægekundskaben, eller om det blot er oplysning for de patienter, der allerede har besluttet sig for fx at have krystaller i vindueskarmen derhjemme.

Du kan høre meget mere om det i dette 20. afsnit af ‘Et åbent sind?’, der starter med lidt lytterpost. Torben Sangild har nemlig været inde og trawle indbakken igennem, og her har han fundet ris og ros fra både civilingeniører, trofaste lyttere og helt nye lyttere.

Det handler også om fejlslutninger i konspirationsteorier i dette afsnit. Det har ‘Et åbent sind?’ været lidt omkring før, men denne gang følger der meget aktuelle eksempler med. Sangild har nemlig set ‘Huxi og Konspirationsteoretikerne’ på TV2, og her gennemgår han konspirationsteoretikernes argumenter, når det kommer til corona, vacciner, 5G og “the deep state”. Kan det virkelig passe, at der blev reklameret for corona på TV i 2012?

Og så sker der noget ganske usædvanligt ved Fup eller Fakta til sidst i programmet. Det blivet lidt let at lytte til…

Husk, at du kan skrive til Torben Sangild og Morten Elsøe med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Adam Emil Schierbeck

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics