Et Åbent Sind?

‘Et åbent sind?’: Cherry picking kan blive jordens undergang

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

‘Et åbent sind?’: Cherry picking kan blive jordens undergang

Eller vælg, hvor du vil lytte

I denne episode taler Torben Sangild og Morten Elsøe om cherry picking, Joe Rogans undskyldnings-video, og hvordan sandheden sjældent findes helt ude i de polariserede ender af en debat.

Kultur En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

I den 15. episode af ‘Et åbent sind?’ starter Morten Elsøe med at dele sin taknemmelighed til hjælpere og venner. Hernæst fremhæver Torben Sangild en række fejlslutninger i Joe Rogans undskyldningsvideo efter misæren om Spotify, hvor Neil Young og Joni Mitchell truede med at boycutte platformen, hvis ikke de fjernede Joe Rogans podcast derfra.

De to værter kommer også omkring, hvorfor personlige oplevelser ikke er til at stole på, og hvorfor anekdoter altid bør tages med et gran salt – hvis altså man overhovedet skal tage dem for gode varer.

Værterne taler også om, hvordan man meget sjældent finder sandheden på fløjene i en debat, herunder særligt i debatten om corona-vacciner. Det får Morten Elsøe til at fremhæve en række eksempler fra USA, hvor en forsker sabler den danske genåbning ned uden at have den geografiske kontekst med.

Så er det også blevet tid til det første C i FLICC-modellen, og det står for cherry picking. Vi hører eksempler på cherry picking brugt i virkeligheden; alt fra undersøgelser, der viser en ekstrem dødelighed ved mælkeindtag ved første øjekast, og forsøg med alternativ medicin, der viser mindre og mindre resultat, jo mere reguleret forsøget bliver. Og så er der til med et eksempel, der nærmest 1:1 viser, hvordan én forskers e-mail til en anden bliver taget så meget ud af kontekst, at klimaets undergang på en eller anden måde er blevet mere tilstedeværende.

Husk, at du kan skrive til Torben Sangild og Morten Elsøe med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Show notes:

Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Adam Emil Schierbeck

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics