’Fiasko’ med Kenn Hansen: ”Sandheden er, at jeg har så mange store fejl, at jeg ikke har overblik over det”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

’Fiasko’ med Kenn Hansen: ”Sandheden er, at jeg har så mange store fejl, at jeg ikke har overblik over det”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Hvis en fodbolddommer laver fejl, kan det koste det tabende hold flere hundrede millioner kroner, og man kan gøre hele nationer vrede. Kenn Hansen har prøvet det meste, da han var den højeste rangerede dommer herhjemme, og her fortæller han om et utal af fejl, der har gjort, at han i dag klarer stressede situationer bedre.

Livsstil En del af serien:

Fiasko

Tommy Ahlers forsøger at gøre op med “perfekthedskulturen” - det tilsyneladende perfekte liv med insta-venlig morgenmad, fede jobs, evig skønhed og masser af succes. Men bagved hver succes gemmer sig en historie om usikkerhed, fejl og hårdt arbejde. Det er de historier, vi dykker ned i i podcastserien 'Fiasko', hvor Tommy Ahlers får besøg af en række interessante gæster, som trods deres status i samfundet også har oplevet fiaskoer på egen krop.

Det er de færreste af os, der bliver skreget i hovedet af flere tusinde mennesker, når man begår fejl på arbejdet, eller at aviser og tv bruger timer på at evaluere, hvor dårlig man er, og hvordan man hurtigst muligt bør blive fyret. Men sådan er virkeligheden for en topdommer i moderne fodbold.

I dette afsnit af ’Fiasko’ har Tommy Ahlers besøg af den tidligere fodbolddommer, Kenn Hansen, der i dag er kommunikationskonsulent i egen virksomhed. Han bliver tit spurgt om, hvilken fejl eller fiasko, der har været hans største i karrieren. Men der er ikke én fejl, han vil pege på, for fejl er en fast del af det at dømme – også på højeste niveau.

”Sandheden er, at jeg har så mange store fejl, at jeg ikke har overblik over det. Der er sindssygt mange beslutninger, du tager som fodbolddommer, som du ikke har en jordisk chance for at vide om er rigtigt. Nogle gange er det rigtigt, og andre er det ikke,” fortæller han.

Derfor peger han på en periode, hvor fejlene kom på stribe. Og det skete lige, da han tog skridtet op i den bedste danske fodboldrække.  

”Min debut i Superligaen, der var en kamp mellem Vejle og SønderjyskE, gik dårligt. Da de mødte hinanden igen, gik det også dårligt. Det var virkelig en dårlig start. Superliga-dommere er der rigtig meget fokus på, så der spreder sig hurtigt noget med, at ham her kan man lægge pres på. Og det er det værste, der kan ske. Vi kan godt pege på min debut som en fiasko, men det var reelt et helt halvår, der var noget lort.”

Kenn Hansen dømte blandt andet nogle tynde straffespark, hvilket gjorde, at flere spillere smed sig i feltet for at fremprovokere en dom. Også kollegialt spredte der sig en stemning af, at han var fejlcastet.

”Jeg kan grine af det nu, men det var klart det hårdeste i mit liv,” fortæller han.

Det blev den tidligere topdommer, Peter Mikkelsen, der reddede ham. Peter Mikkelsen var i dommerudvalget, og han så stadig et potentiale i Kenn Hansen.  

”Han kunne se igennem fiaskoen, og jeg troede på ham. Og så prøver man igen. Men jeg kan ikke med ord beskrive, hvor ubehageligt det er, når man går ind til en fodboldkamp med tankemylder om, hvad spillerne og pressen vil sige.”

På trods af den hårde periode endte Kenn Hansen med at være den højeste rangerede dommer på det tidspunkt. Og perioden har også lært ham at stå imod i presserede situationer.

”Du kan skrige mig ind i hovedet i dag. Hvis du har overlevet noget, der er så stort et pres, så bliver du bedre til at løse opgaver, der er mindre pres.”

Hør hele episoden med Kenn Hansen her, eller der, hvor du finder dine podcasts.

Vært: Tommy Ahlers

Producer: Simone Nystrup-Larsen

Musik: Leo Peter Larsen

Redaktør: Emil Norsker

Footer graphics