‘Bearnaise er dyrenes konge’ med Lars Worning: ”Stress kan være din ven”

Eller vælg, hvor du vil lytte

‘Bearnaise er dyrenes konge’ med Lars Worning: ”Stress kan være din ven”

Eller vælg, hvor du vil lytte

I sit arbejdsliv er Martin Kongstad stødt på mennesker, som var trætte af, at han aldrig blev stresset, samtidig med at de selv druknede i endeløse gule post-it-noter. Men hvordan opstår stress egentlig, og kan man rent faktisk bruge den konstruktivt? Det svarer forfatteren bag bogen ’Mærk Angsten’, Lars Worning, på i denne episode af ’Bearnaise er Dyrenes Konge’.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Bearnaise er dyrenes konge

Bearnaise er dyrenes konge er en podcast om mad og mennesker. Forfatteren Martin Kongstad anmelder en restaurant og taler med sin ledsager undervejs.

Sponsoreret af HelloFresh

I Skindergade i Indre By har det tidligere været sparsomt med store gastronomiske oplevelser, men med Restaurant Theo har området endelig fået et sted, der leverer både interessante frokost- og aftenserveringer. Det er her, at Martin Kongstad sætter forfatter og ekspert i stress og angst, Lars Worning, i stævne.

Over restaurantens frokost- og juicemenu dykker de ned i, hvordan stress påvirker kroppen, og hvornår det kan være både konstruktivt og destruktivt. Martin Kongstad har igennem sin karriere oplevet, hvordan dygtige mennesker og højt respekterede kollegaer blev ramt af stress, mens han selv formåede at regulere forholdet mellem arbejdet og pauserne.

”I begyndelsen af 90’erne arbejdede jeg på ungdomsbladet ’Mix’, og min chef derinde var yngre end mig. Han sagde en dag til mig: ’Kongstad, hvordan kan det være, at jeg aldrig nogensinde ser dig stresset? Det irriterer mig’,” fortæller Martin Kongstad og mindes, hvordan han så sin chef løbe stresset fra møde til møde, mens han selv koncentrerede sig om at skrive én artikel, aflevere den, og så holde en pause, før han kastede sig over den næste.

Netop pauserne og balancen spiller en afgørende rolle, når det kommer til stress. Det forklarer dagens gæst, Lars Worning, i denne episode af ’Bearnaise er dyrenes konge’.

”Stress er sundt og kan være din ven. Det er sundt at løbe, det er sundt at udfordre sig selv. Noget, som også stresser kroppen. Men det er kun sundt, fordi vi bagefter slapper af, restituerer og regenerer, så kroppen kan få lov at hele og udskille affaldsstoffer. Det gør den ikke, hvis du er i konstant stress.”

I episoden forklarer han også, hvordan stress kan påvirke vores kortisol-niveau, som i værste fald fører til slitage på muskler og knogler.

De fysiske konsekvenser af stress har Martin Kongstad også oplevet, da han i midten af 00’erne havde kontor på et reklamebureau.

”Ud på aftenen var der få mennesker tilbage, og en af dem var altid Hanne Feldthus. Med tiden skete der det, at Hanne begyndte at blive syg. Hun havde gener i maven, noget med hjertet, og hun løb til et væld af undersøgelse på hospitalet. Efter mange undersøgelser fandt de ud af, at der ikke var noget fysisk galt, men hun blev diagnosticeret med stress. Dengang var det ret nyt,” husker han.

Derfor snakker han med Lars Worning om, hvordan man kan blive bedre til at administrere sin opmærksomhed og blive bedre til at håndterer stressniveauet.

Du kan høre hele episoden her eller på alle tilgængelige podcast-platforme.

Vært: Martin Kongstad
Gæster: Lars Worning
Klip: Mikkel Weinell
Redaktør: Emil Norsker

Footer graphics