18firth Pope

På opdagelse i litteraturens fortid: EU har sat 11 millioner af til at oplyse om glemte kvindelige forfattere

Kender du én eneste kvindelig forfatter fra 1600-tallet? Det er der få, der gør. Men EU har nu givet en ordentlig spand penge til opdagelsen og anerkendelsen af ’forsømte’ europæiske forfatterinder gennem tiden.

Udsnit af maleri af William Powell Frith. Forfatterinden Lady Mary Montagu griner, efter at hun er blevet friet til af digteren Alexander Pope. 

Det er faktisk ikke usædvanligt at tage en universitetsgrad i litteratur uden at støde på én eneste kvindelig forfatter fra det 16., 17. eller 18. århundrede. Men det betyder ikke, at kvinder ikke skrev for 400 år siden – det gjorde de – de blev bare udelukket fra det ’fine selskab’ eller ofte glemt, fordi de ikke blev anset for at være forfattere af profession. I stedet blev de kategoriseret som ’brevskrivere’, og dem var der ikke mange, der tog seriøst.

Nu skal et nyt EU-projekt de næste fem år afdække og sætte fokus på de ’glemte’ europæiske kvindelige forfattere, som levede fra 1500 til 1780. Projektet tager udgangspunkt i Universitat Autonoma i Barcelona i Spanien, hvor en gruppe forskere ​​har fået en bevilling fra EU på 1,5 million euro (ca. 11 millioner kroner). Pengene skal blandt andet gå til at granske biblioteker, arkiver og private samlinger for at finde frem til breve, digte og refleksioner fra datidens forfatterinder – og forhåbentlig give dem den anerkendelse de ikke fik i deres samtid.

Projektet skal samtidig udbrede kendskabet til tekster af kvinder, som ikke har fået en formel uddannelse eller stået for de store litterære bedrifter, men som alligevel har skrevet tekster, der giver nutidens læsere et indblik i datidens kvindeliv – ægteskabsproblemer, seksuelle problemer, familieforhold, personlige frustrationer og hvordan de relaterede sig til verden omkring dem.

Er du blevet nysgerrig på de her badass fortids-forfatterinder? Her er en liste med de mest markante:

Margaret Cavendish – verdens første science fiction-roman

I 1666 skrev den engelske digter, filosof, dramatiker og forfatterinde Margaret Cavendish (1623-1673) et af de tidligst kendte eksempler på science fiction. Romanen ‘The Blazing World’ tager udgangspunkt i et utopisk samfund ved Nordpolen, og hele romanen kan læses her.

Isabella Whitney – Englands første kvindelige forfatter

Poeten og forfatterinden Isabella Whitney(f. omkring 1545) er den første kvinde i England, som under eget navn udgav en digtsamling. Hun balancerede eftersigende livet som en tjener med et liv som digter.

Lady Mary Wortley Montagu – vaccineforkvinde og digter 

Lady Mary Wortley Montagu (1689-1762) var en britisk aristokrat, digter og forfatterinde. Hun var hustru til den britiske ambassadør i Tyrkiet, hvor hun boede og skrev nogle af de mest levende engelsksprogede tekster om Det Osmanniske Rige. Hun introducerede desuden eftersigende Europa for koppevaccinationen, hvilket reddede millioner af menneskeliv.

Marie-Catherine Le Jumel de Barneville – eventyreren 

Franske Marie-Catherine Le Jumel de Barneville, kendt under det lidt kortere kaldenavn Madame d’Aulnoy (1650-1705), skrev primært eventyr, herunder en tidlig version af ‘Askepot’. Mange af hendes eventyr blev oversat til engelsk og læst i hele Europa.

Anna Bijns – provokerende og sjove digte fra en nonne

Den hollandske digter, skolelærer og nonne Anna Bijns (1493-1575) skrev religiøse og moraliserende digte, især imod Martin Luther, men også digte om kærlighed, ulykkelige ægteskaber og satire, hvilken var rimelig ualmindeligt for en nonne i 1500-tallet.

Find mere om
Footer graphics