Jørgen Leth
Foto: Wikimedia Commons/Hreinn Gudlaugsson 

Jørgen Leth: “Yahya Hassan er en fantastisk digter”

Hvad vil det sige at være dansker? Det diskuterede Jørgen Leth og Merete Pryds Helle på årets Heartland Festival.

Arkivfoto: Wikimedia Commons/Hreinn Gudlaugsson 

Dansk er et sprog.

Og det er måske den vigtigste faktor, når det handler om, hvad det vil sige at være dansk.

Det var de to ordmennesker, Jørgen Leth og Merete Pryds Helle, ikke overraskende meget enige om, da de på Heartland Festival stillede op i en talk med direktør for Kunsthal Charlottenborg, Michael Thouber, som moderator.

Store stemmer

Diskussionens præmis var, om danskheden er under udvikling eller afvikling. Og hvad det betyder, når dansk litteratur får stemmer som Yahya Hassan og Sara Omar, som beskriver en anden version end det, vi måske traditionelt opfatter som dansk.

Svaret på det store spørgsmål kom i virkeligheden aldrig, men at de to førnævnte kunstnere er store stemmer, var der for hverken Jørgen Leth eller Merete Pryds Helle, som har beskrevet danskheden henholdsvis i filmen ‘Livet i Danmark’ (1972) og ‘Folkets Skønhed’ (2016), nogen tvivl om.

”Yahya Hassan er en fantastisk digter. Det skal man ikke tage fejl af. Der er virkelig noget på spil. Jeg synes, han er en enestående stærk digter. Jeg kan i det hele taget se mange danske digtere, der virkelig har sat noget på spil. Morten Jensen i 40’erne, Michael Strunge i 80’erne for eksempel. Det behøver ikke være noget fysisk. Socialt. Det handler om det, der sker i hovedet,” konstaterede Jørgen Leth uden i øvrigt på nogen måde at nævne de mange kontroverser, der har været om Yahya Hassans person de senere år.

Han blev fulgt op af en meget skarp Merete Pryds Helle:

”Jeg synes, vi skal passe på med at tale om Yahya Hassan, som om han ikke er dansker. Vi må virkelig passe på med at lave den skelnen, som om der er nogle, der er mere danske end andre. At være Yahya Hassan og have den baggrund han har er lige så meget dansk som mange andre.

Michael Thouber forsøgte ikke desto mindre at være djævlens advokat:

”Jo, men med Yahya Hassans digte var det første gang, vi oplevede et portræt af ghettoerne indefra…”

Svaret kom prompte:

”Når Yahya Hassan bragede igennem på den måde, er det fordi, han er en fænomenal digter, og dem er der meget få af. Vi har alle sammen materiale, og der er nogen, der har nogle frygtelige historier, og så er der nogen, der ikke har, og det er ikke det, der gør dem gode digtere. Jeg synes bare, det er så vigtigt, at vi ikke laver den skelnen”, sagde Merete Pryds Helle.

I Danmark er jeg født

Såvel Merete Pryds Helle som Jørgen Leth har boet i udlandet i mange år, henholdsvis Italien og Haiti, men de understregede, at de holder meget af Danmark. Sidstnævnte blev således af Michael Thouber bedt om at læse op fra teksten til H.C. Andersens ‘I Danmark er jeg født’, og den nu 80-årige digter, forfatter og filmmand præsterede kun lige at slutte teksten uden gråd i stemmen.

Merete Pryds Helle føler ligefrem, at Danmark har helt særlige indslag af noget eksotisk.

”Når italienere kommer til Danmark og ser, at vi cykler i sneen, synes de jo, at vi er komplet vanvittige”.

Begge ser dog på Danmark og navnlig danske politikere med et kritisk blik.

”Jeg har for eksempel svært ved at se, at det skulle være en dansk værdi at spise svinekød. Det synes jeg tværtimod frihed og åbenhed er,” sagde Merete Pryds Helle og fortsatte:

”Der er rigtig mange forskellige danskere i dag, og det er vigtigt, at vi ikke siger, at der en måde at være rigtig dansker på. Jeg hørte for eksempel Lars Løkke Rasmussen sige, at i Danmark er man ikke husmor. Da jeg var barn, var alle kvinder husmødre. De få kvinder, der arbejdede, synes man nærmest, det var synd for”.

Ghettoplan

Heller ikke regeringens ghettoplan fik mange positive ord med på vejen. Ifølge Merete Pryds Helle er ghettoplanen en undskyldning for at flytte værdier fra de mindre privilegerede til de mere.

”Det handler om nogle boligområder, som måske er lidt for gode til dem, der bor i dem, og som ikke har så mange penge, så der vil man hellere have, at der er nogle hvide, velhavende mennesker, der bor.”

Talk’en blev en enkelt gang afbrudt af ukvemsord af en lille flok, der tydeligvis var meget utilfredse med de holdninger, der blev præsenteret fra scenen. De blev tilbudt en mikrofon, men da var de allerede på vej ud af teltet. Hverken Merete Pryds Helle eller Jørgen Leth lod sig dog på nogen måde kyse.

Sidstnævnte kom med et skarpt udfald mod den tone, der hersker i dagens Danmark.

”Jeg kan ikke forstå, at man kan tale sådan om andre mennesker. At det politiske niveau er blevet så lavt. I USA har integration udviklet sig positivt. I Danmark virker det som om, man vil skrue tiden tilbage.”

Footer graphics