Foto: Rita Kuhlmann

På Amager kan du få ordnet negle af en astrofysiker: ”Jeg har mange kunder, som siger, de øver sig på at være feminine”

’Nail art’-tendensen er kommet for at blive. For nogen er det ren terapi, mens det for andre er en reclaiming af de feminine værdier. Vi har talt med en negletekniker på Amager for at komme til bunds i neglekunsten.

På en sidegade til Amagerbrogade sidder negletekniker Sissel Høffner med minipensler og maler små miniaturemalerier med glimmer, gele og similisten. Hun er en del af en bølge selvoplærte neglekunstnere, der udøver deres performance på ja… negle.

Trenden kaldes ’nail art’, som er en form for små kunstværker på neglene, der de seneste år været hærført af landets mest berømte sangerinder som Jada og Tessa og tiltrækker alt fra de københavnske advokatfuldmægtige til de unge fra den kreative middelklasse.

”Det er jo en måde at udtrykke sig på som smykker, tatoveringer, tøj og makeup, og det er bare endnu en måde at tage en beslutning om, hvordan man gerne vil se ud,” siger 29-årige Sissel Høffner, da vi besøger hende i neglesalonen på Amager.

Selvom kropsudsmykning og neglekunst i alle afskygninger har eksisteret i flere tusind år, er det nu i bredere forstand blevet mere normalt, og noget der for mange er lig med luksus og selvforkælelse. I skrivende stund har tendensen over 100 millioner hits, hvis man søger ’nail art’-inspiration på Instagram, hvilket er noget Sissel Høffner ofte gør i sin praksis.

”I USA har det været meget lange negle og farverigt, mens de koreanske og japanske nail artists, jeg har fulgt på Instagram i lang tid, har lavet meget med former og virkelig cute ting. Og det har bare været rigtig sjovt at se, nu hvor det er blevet en ting i Danmark, og det er noget helt tredje. Det bliver ligesom tydeligt, at negle ikke bare er negle,” siger Sissel Høffner, der går under Instagram-aliaset Lilbiks.

Forført af sin hobby

For fire år siden begyndte Sissel Høffner, der oprindeligt er fra Svendborg, at udforske ’nail art’-trenden og lavede negle på sig selv og vennerne hjemme i sin lejlighed.

Men hun afleverede også sin bachelor i astrofysik for fire år siden og stod tilbage med en følelse af at være låst fast med sin uddannelse af fremdriftsreformen, der blandt andet gjorde, at studerende som Sissel Høffner ikke kunne søge ind på andre uddannelser i minimum seks år efter afsluttet studie. Men i stedet for at følge den nu afskaffet reform og søge ind på en kandidat lod hun sig forføre af en gammel hobby.

”Jeg har altid godt kunne lide at lave negle på mig selv, så det er ikke fordi, det er dukket op ud af det blå, og jeg har altid ligesom tænkt, at jeg gerne ville lære lidt mere om det på et tidspunkt, når jeg havde tid til det, og pludseligt havde jeg det. Så tænkte jeg, hvorfor ikke bare tage nogle kurser, så jeg kunne se, hvad det var. Det var egentlig ikke planen, at det var noget, jeg skal leve af. Jeg ville bare gerne lære det, så jeg kunne lave det på mig selv og måske på nogle af mine venner,” fortæller Sissel Høffner.

Flere modige udsmykninger

Efter Sissel Høffner skiftede astrofysikken ud med neglefiler og neglelak har hun på de fire år kunne følge med i den voksende interesse for neglekunsten, der ikke længere kun involverer fransk manicure og ensfarvet shellac, men i dag har plads til langt mere modige udsmykninger, som hendes kunder kaster sig ud i.

”Jeg har mange kunder, som siger, at de øver sig på at være feminine, hvilket jeg synes er ret cute. Og det er nyt for dem at udforske den side af sig selv,” siger hun og indrømmer, at det stadig er en overvindelse for mange at få lavet de helt vilde negledekorationer og sammenligner det med at få lavet en tatovering. Men flere i dag tør godt udforske de mere klassiske feminine træk, når det kommer til udseendet,” forklarer hun og fortsætter:

”Jeg har tænkt meget over, at der har været denne her feministiske bølge, hvor man de seneste år har snakket om at reclaime femininitet og det med, at folk er begyndt at insistere på at blive taget seriøst, selvom de har klassisk feminine træk som negle, øjenvipper og farvet hår. Og jeg tror helt klart, det er en del af det.”

Selvom det for nogen kan være grænseoverskridende at få lavet negle, er det for andre ren terapi. En session kan tage op til to til tre timer, hvor man ikke kan bruge sine hænder eller tjekke sin telefon, og man er helt overladt til bare at være tilstede.

Om man får ordnet negle for at fremkalde sin feminine side eller bare få farvelagt finderspidserne, skal stå en frit for, mener Sissel Høffner:

”Negle har jo været noget klassisk feminint, og jeg synes, det er så meget mere nu, og noget alle køn gør. Og jeg synes, jeg ser, folk bliver modigere og modigere. Det er ikke kun klassisk feminine kvinder, der går med negle, men også noget alle med andre kønsidentiteter og andre udtryk gør, og det er mega fedt.”

Hvorfor vil nogen øve sig på at være mere feminine?

“Jeg synes ofte, jeg har den snak med mine kvindelige kunder om, at det med at være feminin er noget, de senere i deres liv har set, at de ikke har givet sig selv lov til at være. At de for eksempel altid har sagt, at de hadede lyserød, men når det kom til stykket, har de egentlig syntes, det var en fin farve. De har bare ikke ligesom udforsket det eller turde udforske det,” siger hun og fortsætter:

“Det er jo ikke fedt, hvis man føler sig tvunget til at være feminin, bare fordi man er en kvinde. Men på samme tid skal der også være plads til, at man gør det, man har lyst til at gøre. Jeg synes, det er fedt på den måde, når jeg ligesom oplever, at det er noget, folk udforsker, fordi de har følt sig begrænset i deres kroppe.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics