Som et andet deja vu lykkedes det torsdag et politisk flertal at finde de 45 millioner, det vil kræve at lade radiokanalerne P6 Beat og P8 Jazz køre videre i 2022, 2023 og 2024.
Det samme lykkedes – efter et offentligt tovtrækkeri mellem DR, radioværter og musikere på den ene side og politikere og interesseorganisationer som Danske Medier på den anden side – både sidste år og forrige år.
Men hvordan føles det at være endt som et skilsmissebarn, som begge forældre skændes om ansvaret for?
For radiovært på P6 Beat Jacob Ege Hinchely har de seneste tre år med egne ord været som at befinde sig i skærsilden. Hvor man ikke ved, om man er købt eller solgt.
“Jeg kan godt forstå, hvis folk tænker ‘jaja, så reddede de deres røv’, men det er ikke mit job, jeg vægter højest. Det er jeg glad for, jeg elsker at gå på arbejde, men det er for lytternes og musikernes skyld. Det, der sker på P6 og P8, har så stor betydning for danske musikere og hele musiklivet. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor overvældende i dag er,” siger han til Heatbeats.
Råbte i vilden sky
Medarbejderne på de to radiokanaler var på forhånd blevet indkaldt til et stormøde på DR torsdag og havde fået at vide, at de ikke skulle “forvente det store”.
Jo større var overraskelsen derfor, da Hinchelys kollega Mikael Simpson live i æteren få timer før kunne breake nyheden om, at kanalerne ville bestå. I hvert fald de næste tre år.
Med lav stemmeføring fortalte Simpson midt i ‘Formiddag på P6 Beat’ pludselig, at kanalerne var reddet.
“Mikael forsøger at tone det ned og sige, at ‘det står jo bare inde på Gaffa’, men så kan vi se, at Kulturministeriet også har lagt nyheden på sin hjemmeside. Og så begynder vi bare at råbe i vilden sky. Vi er så lykkelige,” fortæller Jacob Ege Hinchely.
“Jeg er så overvældet, at jeg løber ud på DR’s toilet og må græde ud.”
Da den borgerlige regering sammen med Dansk Folkeparti i 2018 besluttede at skære 420 millioner af DR’s budget, meldte DR ud, at det ville koste P6 og P8 livet.
Året efter lykkedes det den socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen at finde de 15 millioner kroner, der skulle til for at køre kanalerne videre igennem 2020. Og året efter lykkedes det igen.
Torsdag skete det samme for Mogensens afslører, Ane Halsboe-Jørgensen, der kunne meddele, at et politisk flertal bestående af regeringen, SF, Enhedslisten og De Radikale havde fundet penge til at redde kanalerne de næste tre år.
“Hvem krymper sig først?”
Jacob Ege Hinchely var ellers klar til at “gå ned med den synkende skude”, hvis radiokanalen skulle have sendt sin sidste udsendelse ved årsskiftet, fortæller han:
“De sidste tre år har været meget, meget udmattende mentalt. Jeg tror ikke, at de andre har været på vej væk, men Camilla Jane Lee og jeg havde lavet en aftale om, at vi ville gå ned med den synkende skude. Kæmpe til sidste bloddråbe og sende de sidste minutter.”
Er det i sidste ende ikke DR’s eget ansvar at beslutte, om man vil finde penge til at bevare P6 og P8 i stedet for at overlade ansvaret til de politikere, der forhandler finansloven?
“Det er helt utroligt, hvordan det her har været. Hvem krymper sig først, DR eller regeringen? Internt har der jo også været forvirring, men jeg har intet begreb om det. Det må du tale med andre om,” siger Jacob Ege Hinchely.
Hvorvidt trilogien om regeringen og DR’s tovtrækkeri om P6 og P8 fortsætter i 2024, må tiden vise.
Langer ud efter DR
Direktør for Danske Medier Mads Brandstrup kritiserer DR for “uansvarlig forvaltning” ved at lade det være op til politikerne at prioritere i deres programflade.
“Det er en falliterklæring fra begge steder. DR er nødt til at stå til ansvar, og kan de ikke finde 15 millioner i deres budget på 3,5 milliarder, er det en beslutning, de er nødt til at stå på mål for. Det er derfor, de har en ledelse og en bestyrelse”, siger han til Heartbeats.
Mads Brandstrup blev med regeringsskiftet i 2019 ansat som særlig rådgiver i Finansministeriet. Forud for det var han Socialdemokratiets pressechef. Han skiftede i juli til jobbet som direktør i Danske Medier.
Dermed har han de foregående år selv været helt tæt på forhandlingerne om blandt andet medieforliget.
I dag kalder han det en “efterårstradition”, at DR sætter pistolen for panden af bestemte kanaler og lader det være op til politikerne at beslutte deres fremtid.
“Det er ekstremt uskønt at være vidne til, og vi har fra Danske Mediers side opfordret til, at man ikke gentog den her efterårstradition” siger han i dag.
Heartbeats har forelagt DR kritikken og arbejder på at få en kommentar fra kulturdirektør Henrik Bo Nielsen.
Adspurgt hvorfor DR ikke selv kan finde pengene til at beholde P6 og P8 med “så stort et budget”, svarede Henrik Bo Nielsen tirsdag til Berlingske:
“Det, synes jeg, er en helt forkert præmis at stille diskussionen op på. DR blev pålagt store besparelser og gennemførte 420 millioner kroner af dem (…) Det var så lige præcis de to kanaler, at politikerne besluttede at give ekstra penge. Men det var to midlertidige beslutninger. Vi har haft det samme budskab siden 2018 – og det, at der nu er gået meget lang tid med den endelige afgørelse har ikke ændret vores synspunkt.”
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️