Hvis man søger på ‘Jonas Buhl Bjerre’ på Instagram, dukker der ikke nogen profil op med det navn. Til gengæld dukker der et væld af billeder og videoer fra diverse skak-fora op af en über koncentreret ung dansk mand. Bøjet over det ternede skakbræt, mens han tænker over sit næste træk. Der dukker også interviewklip op fra World Chess (en organisation, der er sat i verden for at promovere tænke-sporten), der har døbt den danske teenager ‘The hitman from Denmark’. Simpelthen fordi han er så god til at spille skak.
Selv virker han næsten uimponeret over sine egne præstationer. “Nårh, jae…” siger han og trækker lidt genert på smilebåndet, når man konfronterer ham med det faktum, at han er blevet kåret til Årets Skakspiller i 2023.
Da denne novice af en ‘skak-reporter’ kalder ham for den bedste danske skakspiller, indskyder Jonas Bjerre, at det er et kompliceret regnestykke, og at det ikke er så nemt at bryste sig af den titel som så. For der er forskel på, om man har vundet DM i skak, og hvor højt ens ‘rating-tal’ helt generelt er.
En skakspillers styrke bliver altså målt med dennes ratingtal. Det tal er et udtryk for et matematisk system, der hele tiden afregner en spillers point fra en turnering. Hvis spilleren overgår sin forventede score i en kamp, så stiger spillerens ratingtal. Modsat mister spilleren point, hvis vedkommende ikke lever op til sin forventede score. Da Jonas Bjerre var ni år gammel, blev han den yngste i Danmark – nogensinde -, der fik en rating på over 1900. Det er imidlertid længe siden, at det tal steg markant.
“Jeg har et mål om, at jeg gerne vil komme over 2700. Det er sådan en rimelig magisk grænse. Hvis man krydser den, så begynder man at være med i toppen i hele verden. Normalt er der omkring 35 spillere i verden, der er over den grænse,” siger Jonas Bjerre, der selv har en ranking på 2642 i klassisk skak. Det gør ham til den ottende bedste juniorspiller i verden og den andenbedste i Europa. Som 17-årig blev han den højst ratede aktive skakspiller i hele Danmark.
Når man spørger ham, er han faktisk selv i tvivl om sit eget helt eksakte rating-tal og navnene på titlerne og priserne, som han har vundet gennem tiden. Der er ikke nogen arrogance over forglemmelsen, det virker mere, som om det bare er sekundært for ham. Det er kærligheden til spillet, der driver værket.
“Skak er næsten blevet en del af mig, kan man sige. Jeg har spillet skak så længe, som jeg overhovedet kan huske, og jeg har altid brugt meget tid på det. Det er et fedt spil, fordi det er meget dybt. Der er så mange muligheder i det, og man bliver aldrig færdig med det. Man kan også altid blive bedre til det, og det er et spændende spil på den måde,” siger Jonas Bjerre, der i en bisætning får fortalt, at han i øvrigt også er klubspiller i Den tyske Bundesliga i skak, og at han er på det danske landshold.
Efter niende klasse tog han to sabbatår, fordi han ville ud i verden og spille skakturneringer. Men som for så mange andre drømme, kom corona-pandemien også i vejen for denne. Nogle af turneringerne kunne godt spilles, men når skakspillet ikke var i gang, havde Jonas Bjerre ikke andet at lave end at sidde på sit hotelværelse på grund af de daværende restriktioner
Øvelse gør stormester
Som fireårig løste han små skakopgaver, og som femårig startede han i den lokale skakklub i Skanderborg. Jonas Bjerres far – der til daglig underviser ordblinde i dansk – underviste i skoleskak selvsamme sted, og da Jonas Bjerre fyldte ni år, nåede han sin fars niveau i skak.
Det var, da Jonas Bjerre var til europamesterskaberne i skak som otteårig, at han for første gang selv fik tanken, at, okay, det her var han sgu da meget god til. Også god ud over det sædvanlige. Når man genfortæller hans vej ind i skakkens verden, kommer det hurtigt til at lyde, som om han bare er født med et gudsbenådet talent, og så er sejrene og de høje rating-tal ellers bare dumpet ned i hans turban. Men som med al anden form for elitesport, så er det øvelse, der har gjort Jonas Bjerre til stormester. De utroligt mange træningstimer, hvor han har trænet åbninger med en computer, eller kigget på mulige træk og strategier, har lagret sig som et veludviklet repertoire i hans underbevidsthed. Det er svært for ham at give et eksakt billede af, hvordan hans hjerne virker, når han spiller skak, men det handler i høj grad om en instinktiv form for mønstergenkendelse, forklarer han.
“En stor del af skak er meget intuitiv. Når man har set så meget skak, som jeg har, så får man en eller anden fornemmelse for, hvad der er godt eller skidt. Når man ser en bestemt opstilling, så har man med det samme en idé om, hvad der foregår. Det handler rigtig meget om mønstergenkendelse,” siger Jonas Bjerre og forklarer, at der selvfølgelig også er dele af spillet, som er meget konkrete. For eksempel beregning, som er en mere bevidst metode til at beslutte sig for et træk. Her tænker spilleren nogle træk fremad og flytter mentalt rundt på brikkerne på brættet.
Ud over den intuitive mønstergenkendelse og de konkrete beregninger, så bruger Jonas Bjerre også en del tid på at holde sig i fysisk god form for at blive bedre til skak. Tidligere har han spillet på et talenthold i fodbold i Silkeborg, men i dag er bolden erstattet af løbeture og styrketræning.
“Når man er til en skakturnering, spiller man typisk ni dage i træk, hvor man spiller et parti hver dag. Sommetider tager et parti seks timer, og ud over selve spillet bruger man også flere timer om dagen på at forberede sig på den næste kamp. Så man bliver også fysisk udmattet af at være til en skakturnering, så jeg tror, at det er en fordel at være i god form. Det gør i hvert fald, at jeg kan koncentrere mig i længere tid,” fortæller Jonas Bjerre, der til daglig går på HF i Skanderborg.
Selvom man ikke skulle tro det, så er han på ingen måde særlig vild med matematik. Det er samfundsfag og historie, der trækker. I det hele taget bruger han det meste af sin tid lige nu på at forberede sig til alle studenter-eksaminerne, der rammer ham til sommer. Og hvad han laver, når han ikke bruger tiden på skolen eller spiller skak?
“Almindelige ting. Går i byen med mine venner,” siger Jonas Bjerre, der helt tydeligt helst ikke vil sættes op på en piedestal. Der er alligevel lidt flere ord at hente, da han bliver spurgt om, hvad det største, han har opnået i sin karriere, er.
“Sidste år vandt jeg en turnering på Cuba, som var rimelig stor. Capablanca Memorial. Turneringen består af en lukket 10-mandsgruppe, som jeg blev inviteret med til at spille. Det er en meget traditionsrig turnering, og i gamle dage var det virkelig de bedste i verden, der spillede med. Den er ikke helt så stærk mere, men det var alligevel en stor turnering for mig at vinde,” siger Jonas Bjerre.
Finalen i Capablanca Memorial varede seks timer. Jonas Bjerre vandt med sort. Det faktum gør kun præstationen større, fordi det altid er hvid, der åbner i skak og dermed som udgangspunkt er et skridt foran. Sejren fejrede han med sin ven med en gåtur i Havana og et godt måltid mad.
Jonas Bjerre har spillet skakturneringer i de fleste dele af verden. I dette øjeblik sidder han på sit værelse på en computerforbindelse og smiler skævt. En helt almindelig – og alligevel aldeles spektakulær – skakspiller fra Bjedstrup udenfor Skanderborg, der bare drømmer om at spille en masse skak, når han har fået studenterhuen på til sommer.
Jonas Buhl Bjerre
Født 2004. Opvokset i Bjedstrup udenfor Skanderborg. HF-studerende. Skakspiller, blandt andet på det danske landshold og i Den tyske Bundesliga i skak for holdet Doppelbauer Kiel. Har en rating på 2642, hvilket er den højeste i Danmark lige nu.
Som niårig blev han den yngste danske mesterspiller i skak nogensinde. Den 15. danske stormester i skak gennem tiden. I 2017 blev han som 13-årig europamester i sin aldersgruppe, der bestod af 125 spillere fra hele Europa.
I 2020 gav FIDE (International Chess Federation) titlen stormester i skak, og det gjorde ham til den yngste danske stormester nogensinde. Vandt den stærke og traditionsrige Capablanca Memorial-turnering i Cuba i 2023. Tidligere fodboldspiller på højt plan.