Nyt online barselsnetværk står klar til at rådgive fædre

Et nyt online barselsnetværk er parat til at hjælpe og rådgive nye forældre – og især barslende fædre. Det bliver der nemlig brug for, når den øremærkede barsel til fædre træder i kraft, vurderer formand for Forum for Mænds Sundhed.

Famoba er navnet på det nye online barselsnetværk, som Cecilly og Adam Engelhardt står bag. Netværkets formål er at skabe en platform for vordende og nybagte familier, der giver mulighed for at matche med andre forældre, der står samme sted i livet og har samme udfordringer. 

Og det er ikke tilfældigt, at netværket er blevet oprettet netop nu. Om bare få måneder forventes op mod 50.000 fædre nemlig at gå på længere barsel hvert år på grund af den barselslov. 

Svend Aage Madsen, der er formand for Forum for Mænds Sundhed og forskningsleder ved Rigshospitalet, har årtiers erfaring i at se på mænds og fædres mentale sundhed. Han mener, at der med de nye regler kan der opstå et nyt og stort behov for rådgivning af fædre. 

“Det kan betyde ensomhed, kedsomhed og isolation for fædre. Dels er der ikke tilbud alle steder i landet, og dels er der ikke tilbud, der passer til alle mænd. Vi håber, at man kan udvikle noget rådgivning, så fædrene kan ringe og chatte med rådgivere og sundhedsplejersker,” fortæller Svend Aage Madsen. 

Idéen om at skabe et onlinenetværk taler ind i Forum for Mænds Sundheds kortlægning af kommunernes ”far-parathed”. Knap to tredjedele af landets kommuner levede nemlig ikke op til de kriterier, som Forum for Mænds Sundhed havde opsat ved sidste kortlægning i 2021. 

”På Famoba kan man logge ind og matche med hinanden, uanset hvor i landet man bor, og om man har født eller ej. Vi har hurtig online rådgivning, så hvis far får akut brug for hjælp til hverdagens udfordringer eller har brug for nogen at sparre med omkring deres rolle som forældre, så er der let og hurtig hjælp at hente fra vores professionelle fagfolk,” forklarer Cecilly Engelhardt. 

Cecilly Engelhardt, der har udviklet og oprettet netværket i samarbejde med sin mand Adam Engelhardt, er selv uddannet sygeplejerske og ved, hvordan det offentlige kan have udfordringer med at favne bredt nok, når det virkelig gælder. 

Både Cecilly og Adam Engelhardt oplevede desuden at miste en af deres egne forældre kort tid før fødselserne af deres børn, samtidig med at landet lukkede ned som følge af COVID-19.

“Vi manglede i den grad opbakning og netværk. Jeg havde nok en fødselsdepression, men det blev aldrig diagnosticeret. Og vi oplevede, at vi manglede både faglig støtte og et socialt netværk omkring os. Det var en rigtig svær tid,” fortæller Adam Engelhardt.

Den nye barselslov træder i kraft den 2. august i år. 


Footer graphics