Foto: Rita Kuhlmann

Ny fond skal gøre os klogere på ludomani: ”Jeg savner stadig spillet. Hver dag”

Sidste år stod far og søn, Thomas og Bastian, frem i podcasten ’Min søn har en djævel’ om Bastians spilafhængighed, hvilket de vandt en pris for. En af deres pointer er, at der mangler forskning på området. Nu har de selv været med til at lave en fond, der giver penge til netop det.

Milliarder af kroner bliver hvert år satset. På rød, sort, heste, dart, fodbold og et hav af andre ting. Og vi ved, at spillet kan være så lokkende på nogle, at de er villige til at ofre alt. Personlig formue, venskaber, familier. Men vi ved meget lidt om hvorfor.

Det er på trods af, at Rambøll i undersøgelsen vurderede, at 29.500 voksne danskere har alvorlige pengespilsproblemer. Deres afhængighed kan have altødelæggende konsekvenser for dem personligt – og for deres nærmeste. En af dem var Bastian, der sammen med sin far, Thomas Stokholm, stod frem i Heartbeats-podcasten ’Min søn har en djævel’ og fortalte om, hvad det har kostet ham. En lidelse, der stadig tager sin pris.

”Jeg savner stadig spillet. Hver dag. Og det tror jeg, jeg vil gøre resten af livet. Det er både spændingen, men det er også trygheden i spillet. Her havde jeg kontrol,” fortæller Bastian.

I forbindelse med podcasten skrev Thomas Stokholm en artikel om, hvor nedprioriteret forskningen i ludomani har været, og hvordan der kun har været afsat 400.000 kroner til forskning – om året. Men det bliver der lavet om på nu.

For en ny fond, der skal uddele midler til netop forskning, ser nu dagens lys. Her er Thomas Stokholm blevet næstformand i bestyrelsen, og han glæder sig over, at vi nu kan blive klogere på et område, der for længe har levet i tusmørke.

”Det er helt afgørende, for vi ved meget lidt, og det er et område, der er i voldsom vækst. Vi skal som forældre have en snak med vores børn, som vi har det med stoffer, alkohol og sex. Især med vores drenge, for det rammer stadig primært dem. Det gjorde det med min søn, og han er ikke vokset op med en mobil i hånden, som alle er i dag. Tilbud om spil er der hele tiden og på alle mulige måder. De telefoner er som håndgranater.”

Arbejdet med at etablere denne fond for forskning i ludomani går flere år tilbage, og det er særligt Thomas Marcussen, psykolog og leder af Forskningsklinikken for Ludomani ved Aarhus Universitetshospital, der har været den store drivkraft. Han mødte Thomas og Bastian i forbindelsen med optagelse til ’Min søn har en djævel’.

”Thomas Stokholm interviewede mig til podcasten, og han var meget nysgerrig omkring vores arbejde og sagde: Er der noget, jeg kan gøre? Det var der, for Thomas Stokholm har nogle åbenlyse kvalifikationer med hensyn til kommunikation og strategi, og derfor var det oplagt at få ham ind i bestyrelsen,” fortæller Thomas Marcussen.

Thomas og Bastian

Pengene fra branchen selv

Det er nu lykkedes den nye fond at samle 12 millioner kroner ind, som over de kommende tre år skal uddeles til forskningsprojekter. Pengene kommer fra branchen selv, det vil sige spilselskaberne.

Men det er ikke noget, der bekymrer Thomas Stokholm. Målet er for ham ikke et forbud mod spil, det er snarere at finde hjælp til dem, der ikke kan styre det.

”Der er måske nogen, der mener, at vi er gået i seng med fjenden. Det kan de bare synes. Hverken Bastian eller jeg tror på at et totalforbud vil virke, så bliver det bare illegalt. Det er bedre at regulere det fornuftigt, og at spilselskaberne også er med til at finde en løsning.”

Hvad pengene skal bruges til, skal de nu til at finde ud af. Men Thomas Marcussen har nogle klare ambitioner.

”Jeg håber meget, at vi får noget forskning på, hvilken behandling der er mest effektiv. Det er enormt dårligt undersøgt. Det har jeg som psykolog selvsagt en interesse i, og det er noget, vi slet ikke ved nok om i dag,” siger han og fortsætter:

”Det er også vigtigt at sige, at vi med denne fond er med i det lange løb. Spilmarkedet udvikler sig hurtigere og hurtigere. De sidste 10 år er der sket en stor liberalisering og digitalisering, der har givet helt nye måder at spille på. Der er kommet en gråzone mellem gaming og gambling. Der kommer hele tiden nye begreber. Det er som at sidde på en rodeohest. Du er nødt til at være up to speed, og det kan forskningen hjælpe med.”

Den nye fond er ikke den eneste, der har fokus på ludomanien. I de nyligt afsluttede finanslovsforhandlinger fandt man også 30 millioner kroner til forebyggelse af ludomani med fokus på børn og unge. Her skal de 15 millioner kroner af dem gå til forskning.

”Vi har i mange år kæmpet for at blive set af den politiske verden, og derfor er det glædeligt, at der også nu kommer offentlige midler,” siger Thomas Marcussen.

Ned i et hul

Bastian, der fortalte sin historie i podcasten ’Min søn har en djævel’, spiller i dag ikke længere, men for et halvt år siden ramte han alligevel et hul mentalt.

”Jeg havde ikke overskud til noget som helst. Jeg var ked af det hele tiden og havde ikke lyst til at ses med nogen. Egentlig havde jeg bare lyst til at ligge derhjemme under dynen.”

Gennem sin spilafhængighed og et hashmisbrug havde Bastian i mange år lagt låg på en masse følelser.

”Lige pludselig kunne jeg mærke mig selv, og det var det et væld af gamle følelser og nye følelser, der dukkede op og ramte mig. Og det kunne jeg ikke rigtig håndtere.”

Bastians nedtrykte tilstand bekymrede hans far, og derfor ringede han til Thomas Marcussen for at få råd. Her blev både far og søn beroliget med, at det var en del af den fase, som Bastian skulle igennem for at få det bedre.

I dag har Bastian det bedre, og han vil snart igen genoptage sin uddannelse til sommelier. Han taler med sin far hver dag, og hele forløbet har bragt dem helt tæt på hinanden.    

”Jeg kan stadig blive urolig, hvis jeg har sendt en besked, og han ikke har svaret i 12 timer. Så begynder alarmklokkerne at ringe. Er han nu faldet i igen? Det er ikke et udtryk for mistillid. Slet ikke. Det er bare en krigsskade, som stadig sidder,” fortæller Thomas Stokholm.

Selvom Bastian er et meget bedre sted end for få år siden, ved han også, at der stadig er arbejde, der skal gøres. Og at lysten til spil nok aldrig forsvinder helt.

”Planen er også, at jeg skal starte til terapi på et tidspunkt. For der er da helt klart nogle ting, jeg dealer med, som jeg ikke rigtig selv kan give svar på.”

Tricky lidelse

For fonden går arbejdet nu i gang med at finde de relevante projekter, der skal have forskningsstøtte de kommende år. De skal hjælpe med at gøre os alle klogere på en afhængighed, der på mange måder er mere tricky end andre.

”Som ex-ludomanen Christian Geir siger, så lugter ludomani ikke. Der er ikke en særlig dunst, som der kan være med alkohol. Derfor kan det også gå så lang tid før omverdenen opdager det,” fortæller Thomas Stokholm og fortsætter:

”Med den nye fond har vi tidoblet støtten til forskning, og det er jo helt fantastisk. Vi er nødt til at blive klogere, hvis vi skal forstå hele det her problem, der blot ser ud til at blive mere omfattende de kommende år. Jeg tror, vi nu har taget et vigtigt skridt.”  

Footer graphics