Nej, det er ikke de andre bilister, der er nogle tumper. Det er faktisk dig
Radio & podcast
menu-close

Nej, det er ikke de andre bilister, der er nogle tumper. Det er faktisk dig

3. december 2018 |

"Hold til højre. Det er det modsatte af venstre" og en pædagogisk gennemgang af, hvordan man skal flette korrekt på motorvejen. Myndighederne forsøger sig i øjeblikket med humoristisk opdragelse af folk, der allerede har kørekort.

Journalist og forfatter. Skriver for Politiken, diverse magasiner og laver podcast og artikler for Heartbeats. Interesserer sig især for menneskelige relationer, samfundstendenser og er også sexolog.

Foto: Vejdirektoratet

Vi ved det godt: Det er ikke alle, som har kørekort, der rent faktisk kan køre bil. Af dem, der gør det alligevel, har en ret stor del svært ved at genkalde sig alle trafikreglerne i detaljer. Det kan trods alt hurtigt blive både 15 og 30 år siden, man var til teoriprøve.

Derfor opsatte Vejdirektoratet som et forsøg i oktober en række vejskilte, der skulle minde billister om, hvordan vi rent faktisk skal gebærde os – i dette tilfælde var budskabet at trække ind til siden, så andre biler kan komme forbi. På skiltene stod ’Hold til højre’ og et par kilometer senere på et nyt skilt: ’Det er det modsatte af venstre’. Samme budskab blev udbredt med magneter.

Køretid forkortet
Forsøget fandt sted på fem danske motorveje, og kampagnen har virket. En analyse af kampagneresultatet viser, at 15 procent af bilisterne er kommet hurtigere frem på de udvalgte strækninger, fordi folk rent faktisk har gjort, som de skal og lagt sig i inderste spor hvor muligt.

På den mest effektive kampagnestrækning i Østjylland kom hele 28 procent af bilerne faktisk før frem end tidligere.
Sjovt nok tror mange, selve garvede, billister selv, at de er i deres gode ret, når de gentager en bommert igen og igen: Vi gør altså det forkerte, samtidig med at vi tænker, at det er det andre – de få, der laver manøvren korrekt – som er nogle tumper.

Som bekendt er det både farligt og kan være grund til road-rage og ulykker, når  ‘andre mennesker’ kører råddent og har glemt reglerne. Derfor er initiativtagerne rigtig glade for, at deres budskab til de galt afmarcherede billister ser ud til at trænge ind.

“Hvis vi minder dem om reglerne med lidt humor, så tyder det på, at de lytter,” siger Marianne Foldberg Steffensen fra Vejdirektoratet til DR.dk

Politiet er også sjove
Også Nordsjællands Politi har ladet sig inspirere af Vejdirektoratets succes med at opdrage på de fattesvage billister og har nu også påtaget sig rollen som trafikpædagog. Nu skal vildfarne billister nemlig forstå, hvordan de skal opføre sig i trafikken. Og typisk er det de samme ting, som mange ad os har rigtig svært ved, såsom at flette ind når to vejbaner bliver til en.
I det hele taget har Nordsjællands Politi tilsynelandende luret, hvordan de sociale medier kan bruges trafikalt. Mens det er de færreste politikredse, der overhovedet har en Facebook-side, har Nordsjællands Politi en yderst populær en af slagsen.

Her er tonen let og til tider humoristisk, ligesom siden har mange hundefotos, lokalnyheder og billeder af gerningsmænd, som politiet beder offentligheden om hjælp til at identificere, og det er noget, folk kan lide. Siden har op mod 100.000 likes og lige så mange  følgere.

Et af de opslag, der har fået rigtig mange likes, over 7.500, er en utroligt pædagogisk video med tegneseriebiler, der fletter korrekt på motorvejen tilsat en lidt gakket speak. Så måske gider danskere faktisk godt trafikopdrages, hvis bare det bliver gjort med et lille glimt i øjet?

Her på Heartbeats-redaktionen kunne vi for eksempel godt tænke os en genopfriskning på Pixi-bogs-niveau om tosporede rundkørsler og måske en lille video om parkeringsregler.

Sådan fletter du i trafikken

NU FLETTER DU!I denne søde juletid har mange sikkert travlt med at flette julepynt, men dette opslag handler om en anden form for fletning – nemlig det at flette i trafikken. Vi har modtaget nedenstående mail:”Kære jerKunne det være en idé med et fletteregel-oplysnings-opslag på jeres fine Facebook-side?I sidste uge holdt jeg cirka 10 minutter i kø i den ene side på en to-sporet strækning med indsnævring længere nede, fordi jeg troede, at man skulle trække ind så hurtigt som muligt for at afvikle køen. En ven oplyste mig efterfølgende om, at der er fletteregel på den strækning, og at jeg først skulle flette ind til sidst.Dette gjorde jeg så i går, og det resulterede i, at jeg fik det lange lys, dyt og f**kfingre OG, at jeg skulle møve bilen forbi en bilist, der forsøgte at lægge sig i midten af venstre og højre vognbane for at forhindre, at jeg kom forbi. Jeg vil elske et oplysningsopslag på jeres side, hvis I også synes, at det kan have værdi.Smil fra Tanja.”Kære TanjaTak for din mail! Vi har ændret en lille smule i teksten samt censureret den en smule, men vi håber, du alligevel har det fint med, at vi bruger den til dette opslag. Du har nemlig ganske ret i, at det engang imellem er godt lige at få opfrisket nogle af reglerne i trafikken såsom for eksempel flettereglen. Derfor har vi fået lov til at låne denne video fra Rethink og Vejdirektoratet, som forhåbentlig gør en masse bilister klogere. God dag til jer alle og husk at vise hensyn til hinanden i trafikken. //Nordsjællands Politi

Slået op af Nordsjællands Politi i Mandag den 18. december 2017

Sara Skaarup

Journalist og forfatter. Skriver for Politiken, diverse magasiner og laver podcast og artikler for Heartbeats. Interesserer sig især for menneskelige relationer, samfundstendenser og er også sexolog.