Sam Fox

Glem Claire Huxtable & Cindy Walsh: Her er de mest badass-tv-mødre lige nu

I anledning af tredje sæson af den fabelagtige tv-serie ’Better Things’ om singlemoren Sam Fox og hendes vidunderlige døtre og hendes underlige mor, syntes vi, det var på tide at kigge på de nye mødreroller med bid i tv-serierne.

Tv-mødre har ellers i mange år været sådan en nedtursfigur a la Cindy Walsh i ’Beverly Hills 90210’. Du ved good clean family entertainment, i usexede mor-jeans, pagehår og altid med en bøtte trøste-is klar til sine børn.

Dem har amerikanske tv-serier sprøjtet ud i årtier. Kedelige, ofte perifere skikkelser som Claire Huxtable i ’The Cosby Show’, Marge Simpson i ’The Simpsons’, Carmela Soprano i ’The Sopranos’ og Cora Crawley i ’Downton Abbey’. Kvinder der først og fremmest står ved deres mænds side og har deres børns liv som centrum i deres liv. Snork.

Den anden genre mødre, vi ofte møder i tv-serier, er de omsorgssvigtende karrierekraner. Det er en figur, som især danske tv-serier har excelleret i. Det er mødre, som Ingrid Dahl i ’Rejseholdet’, Birgitte Nyborg i ’Borgen’ og Claudia Moreno i første sæson af ’Bedrag’, hvor der hele tiden lurer en skilsmisse i horisonten. Fordi mødre (læs: kvinder) umuligt kan passe både et arbejde OG et familieliv. Ikke uden at deres mand knalder udenom, eller datteren får en rask lille spiseforstyrrelse i hvert fald.

Men, men, men. Nu er det som om, det er ved at gå op for alverdens manuskriptforfattere, at mødre er mennesker. Hurra! Sådan ægte mennesker med personligheder, drømme, laster, libido og neuroser. Så her kommer et blik på nogle af tidens mest badass-tv-mødre:

1. Sam Fox i ’Better Things’

Hun er singlemor til de mest blærede, viljestærke pigebørn i tv-historien. Tilmed med en far der har meldt sig ud. Sam, spillet uforglemmeligt af Pamela Adlon, ryger pot, passer på sin kugleskøre mor og dealer med realiteterne ved som skuespiller at være en voksen kvinde i aldersfascistiske Hollywood. Vi er i den absolutte øvre kreative middelklasse, men hun siger bestemt fra overfor curlingforældre fra socialklasse AAA i sine børns skole og står ved egne begrænsninger og de akavede situationer, der opstår som forælder. Hun er en fuldstændig forrygende mor, blandt andet fordi hun taler til sine børn, som om de var rigtige mennesker! Serien er eftersigende løst baseret på Adlons eget liv i LA. Der er ikke mange mænd med i serien, men den dansescene, der afslutter sæson 2, er noget af det mest generøse moderskab, jeg nogensinde har set.

Tredje sæson af ’Better Things’ kører nu på HBO  

Better things

2. Sarah Pfefferman i ’Transparent’

Alle karaktererne i ’Transparent’ har noget med sex. Den lidt oversete serie om en noget dysfunktionel, jødisk familie i LA er for folk, som interesserer sig for køn og seksualitet, textbook material. The Pfeffermans består af et fraskilt forældrepar, hvoraf den ene har skiftet køn, og deres tre voksne børn, der alle roder rundt i deres seksualitet. Min yndling er den gifte, biseksuelle mor Sarah (yderst til venstre på billedet), om end det ikke er meget, vi hører til det med at være mor og børn. Eller arbejde for den sags skyld. For Sarah (spillet af Amy Landecker) er en befriende liderlig voksen kvinde, der den ene uge går til underkastelse og pisk hos en dominatrix (men skræmmer livet af hende), og den anden uge får en fælles elskerinde med sin mand/eksmand.

Alle fire sæsoner af ’Transparent’ ligger på Viaplay

Transparent

3. Dr. Jean F. Milburn i ’Sex Education’

Dana Scully som sexet MILF! Så kort kan Gillian Andersons rolle som sexterapeut og singlemor til den nørdede teenagedreng Otis beskrives. Moderen ønsker sig ikke flere kærester, men har en perlerække af elskere kørende gennem soveværelset, blandt andet svenske Mikael Persbrandt, og alle disse mænd dukker op i samme kanariegule silkekimono ved morgenbordet. Det er der noget dejligt udramatisk over – at have en sex-og-morgenmadsrutine, ikke noget at skamme sig over eller skjule for ens barn.

Første sæson af ’Sex Education’ kan ses på Netflix

Dr. Jean F. Milburn

4. Ladgerda i ’Vikings’

Glem asiatiske tigermoms – skjoldmøen Ladgerda, se dér har du en mor, der kæmper for sit barn og sin slægts fremtid! Vikingekvinderne er verdensberømte, stærke, selvstændige, sexede, og Ladgerda (spillet af Katheryn Winnick) begynder i tv-serien ’Vikings’ som ’Ragnar Lodbroks kone’, men bliver både skilt og udnævnt til jarl og leder store slag og sejler verden rundt. Og så er Ladgerda både tiltrukket af mænd og kvinder og ikke sådan at sætte i bås. Et fast punkt har hun dog i sit liv, sønnen Bjørn Jernside, som hun vil både dræbe og dø for, og så går hun ellers i krig.

Alle sæsoner af ’Vikings’ kan ses på HBO

Ladgerda

5. Dragemoderen Daenerys Targaryen fra ’GoT’

Hun er til at begynde med en køn, platinblond ungmø, der bliver bortgiftet i et arrangeret ægteskab mod sin vilje med Khal Drogo. Men så får hun tre drageæg i bryllupsgave, føder et zombieagtigt barn og bruger sort magi, da manden (som hun nu elsker) bliver dødeligt såret. Gennem sæsonerne træder Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) stadigt mere i karakter og bliver de syv rigers mest frygtede dragemoder, der vinder alle slag, fordi hun er symbiotisk forbundet med sine dragebørn og blot behøver sige ”dracarys” (drageild på valyrian), for at folk bliver brændt til døde. Hun har dog altid hjertet på rette sted og befrier en hel slavehær. I sidste sæson havde hun så sex med sin nevø, Jon Snow, hvilket der sikkert kommer et smukt menneskebarn ud af i sidste sæson, hvor vi er mange, der drømmer om at se hende på Jerntronen.

Sæson 1-7 af ’Game of Thrones’ er på HBO og ny sæson 14. april

Dragemoderen Daenerys Targaryen

6. Offred i ’Handmaid’s Tale’

Der er sådan set ingen grænser for, hvor meget undertrykkelse, voldtægt og generel ondskab Offred skal igennem som trælkvinde. Engang var hun June – en moderne kvinde med en dejlig mand, en smuk datter, en lesbisk hjerteveninde og en ok karriere – men et totalitært regime overtager USA og skaber det fascistoide Gillead. Med Gud som undskyldning skal landets få fertile kvinder bruges til avl af overklassens børn. Det er det spillerum, som Offred (Elisabeth Moss) forsøger at navigere i, og man mærker så tydeligt hendes desperation efter at redde sine børn, både det barn der er blevet taget fra hende, og det hun har i maven. Hun vil holde sig selv i live og leve for sine børns skyld.

Sæson 1-2 er på HBO, og sæson 3 er på vej

Offred

7. Adora Crellin i ’Sharp Objects’

På overfladen er alt utroligt pænt og ordentligt i den idylliske lille by Wind Gap i Missouri, i det overdimensionerede dukkehus hos Adora Crellin (Patricia Clarkson). Hun er byens fine dame og mor til tre piger, hvoraf den ene er død under mystiske omstændigheder (hendes værelse står stadig urørt i huset, creepy!). Den ældste (voksne) datter, Camille Preaker, er selvskader og alkoholiker og yngstedatter, teenageren Amma, er generelt bare syg i bøtten og sær. Dette til trods er det Adora’s selvopfattelse, at hun er supermor, men hun lider af en afart af Münchausen Syndrom by Proxy med sine sære hjemmeblandede medicinflasker og omsorgsforstyrrelser.
Første, og indtil videre eneste, sæson af ’Sharp Objects’ er på HBO

Adora Crellin

8. Anna i ’Bedrag’

Jeg er fuldstændig vild med Maria Richs fortolkning af den pæne bankdame Anna Berg Hansen i tredje sæson af ’Bedrag’. Hun er mor til en teenager og bor i et kedeligt parcelhus, har arbejdet hele sit usynlige arbejdsliv i en bank og er blevet overset og forbigået det meste af sit liv. Sådan lidt tilfældigt, og for at hjælpe sin ikke særligt søde mand, bliver hun involveret i hvidevask og kriminalitet. Det er vildt at se hende vokse som kvinde, få selvtillid, træde i karakter som hård negl og nyde sit nye badass-liv. Hun fyrer den af med dyrt tøj og selvforkælelse og viser sin mand, hvem der har bukserne på i det forhold, hvilket faktisk gør, at deres intimitet og kærlighed bliver vækket efter års slumren i stressless-lænestolen. Det ender naturligvis galt, og Anna må vælge mellem sin families tryghed og spænding i hverdagen.

’Bedrag’ sæson 1-3 kan ses hos DR. Men sæson 3 er den absolut bedste

Anna Berg Hansen

Foto øverst: HBO Nordic – Pamela Adlon i rollen som Sam Fox i tredje sæson af ‘Better Things’. 

Footer graphics