Bob Dylan Rockhistorier
Foto: Ken Regan / Sony Music

Fans har afsløret Bob Dylan i at skrive falske autografer: “At bruge en maskine var en fejl”

Hundredevis af musikerens bøger og art prints er blevet solgt som håndsignerede, men i virkeligheden har Bob Dylan fået en maskine til at skrive autograferne for ham. Nu beklager han.

Det er ikke tit, at man hører noget fra Bob Dylan. Men i fredags skrev den 81-årige musiker et sjældent opslag på Facebook, hvor han indrømmer at have fået en maskine til at skrive autografer for sig på en stor mængde bøger og kunstprint siden 2019.

Den legendariske singer-songwriter udgav for nylig bogen ‘The Philosophy of Modern Song’, der er en essaysamling om 66 historiske musikeres sangskrivning, og i den forbindelse blev en eksklusiv del af oplaget på 900 bøger håndsigneret og solgt for 599 amerikanske dollars.

Men det blev de bare aldrig. Signeret altså.

Det har fans på det amerikanske website Autograph Live opdaget ved et grundigt sammenligningsarbejde, hvor de afslører, at der er tale om 17 forskellige underskrift-varianter, som så er blevet duplikeret i bøgerne.

Afsløringerne fik kort efter flere fans til at så tvivl om ægtheden af deres håndsignerede kunstprint, som nu også viser sig at være falske. Flere hundrede af dem er blevet auktioneret for mere end 20.000 kr. stykket og op imod 120.000 kr. for en bokssamling på seks print.

Bob Dylan
Bob Dylan live i London 12. juli 2019. Foto: Mega Agency

Skyldtes svimmelhed

Bob Dylan skriver i sit opslag, at han er blevet gjort opmærksom på kontroversen, og han forklarer situationen med, at han i 2019 blev ramt af et – hidtil ukendt – svimmelhedstilfælde, der sammen med corona-pandemien ikke gjorde det muligt at signere værkerne selv.

“Idéen om at bruge en auto-pen blev foreslået for mig med forsikring om, at den her slags ting foregår ‘hele tiden’ i kunst- og litteraturverdenen,” skrev han.

Siden da er han dog blevet klogere.

“At bruge en maskine var en fejlvurdering, og jeg ønsker at rette op på det med det samme. Jeg arbejder sammen med Simon & Schuster (Dylans forlag) og mine galleripartnere for at gøre netop det,” lød det, efterfulgt af en beklagelse.

Refunderinger på vej

Det amerikanske forlag Simon & Schuster tilbød allerede i sidste uge fuld refundering for bøgerne. Dermed er de på kort tid kravlet ned fra det meget høje træ, som de først placerede sig selv i, da beskyldningerne begyndte at rulle.

Indledningsvis afviste forlaget nemlig at refundere og valgte til gengæld at udstyre bøgerne med et ‘letter of authenticity’, der skulle attestere underskrifternes ægthed.

“Det eksemplar af bogen, som du holder, er håndsigneret af Bob Dylan,” stod der – efterfulgt af udgiverens egen underskrift.

Castle Galleries, som har specialiseret sig i Bob Dylans kunstprint, har officielt meldt ud, at de er i gang med at kontakte alle, som har købt dem, med henblik på finde en passende løsning.

Blandede reaktioner

Reaktionerne ovenpå Dylans udmelding har været blandede, og selvom mange forholder sig positivt til Dylans ærlighed på Facebook, er stemningen i autograf-mijøet anderledes skuffet.

Jason Hicks, som er manden bag det oprindelige post om Dylans falske autografer, har sagt til Variety, at han foragter auto-pen som tendens, fordi det ødelægger hans og mange andres hobby.

“Hvis autopen-teknologien udvikler sig, er der en risiko for, at den kan blive uopdagelig, hvorfor vi er nødt til at stoppe brugen af den ASAP,” lød det.

Om de narrede Dylan-fans har en ny, ægte underskrift til gode hos His Bobness, er der ingen forlydender om endnu.

“The answer my friend…”

Find mere om
Footer graphics